de Ana Trifan
O alimentație bazată pe ingrediente sănătoase, combinată cu exercițiu fizic, crește senzația de sațietate și ajută creierul să combată impulsul de a mânca mai mult, arată un studiu publicat în revista americană „Obesity Review”. Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au arătat că adoptarea unei diete sănătoase și combinarea acesteia cu sport merg mână în mână atunci când vine vorba despre slăbit. Exercițiile fizice regulate nu numai că vă ajută să atingeți mai repede punctul de sațietate, dar și stimulează organismul să „ceară” alimente sănătoase.
Mișcarea vă ajută să vă controlați poftele
Totodată, în timp, sportul potențează capacitatea de control a creierului, ceea ce înseamnă că vă va fi mai ușor să scăpați de pofte, mai ales de tentația de a consuma acele alimente cu un conținut mare de zahăr și de grăsimi. Pe scurt, jumătate de oră de alergat zilnic vă va ajuta să rămâneți indiferenți la clătite sau la șaorma cu cartofi prăjiți!
Creierul dictează stomacului
Pe lângă mișcare, și alimentele pe care le consumați joacă un rol important în obținerea senzației de sațietate și combaterea poftelor. Corpul uman este o mașinărie complexă, care are nevoie de hrană pentru a funcționa. Mâncarea pe care o consumăm este folosită pentru a produce energie, care este utilizată de organism pentru a ne ține cald și a susține funcțiile metabolice. Dar cât ar trebui să mâncăm zilnic? Există o comunicare foarte sofisticată între creier și sistemul digestiv, care ne spune că suntem „goi” și trebuie să mâncăm. Ne este foame. Când începem să mâncăm, stomacul se umple treptat, cantitatea și compoziția mâncării din stomac sunt „înregistrate”, iar informația este trimisă la creier. La un moment dat, ne simțim sătui, senzația de foame se reduce, și în mod normal ne oprim din mâncat. Întrebarea pe care și-au pus-o cercetătorii este dacă există alimente care ne ajută să ne simțim sătui mai repede sau care ne dau senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă.
Cu ce ingrediente ne săturăm mai repede
Studiul efectelor alimentelor asupra sațietății este complex, pentru că are la bază măsurarea senzațiilor. Dar cercetătorii au reușit să dea un indice de sațietatea ingredientelor pe care le consumăm, iar acest scor indică practic cât de sătui ne simțim după consumarea unui anumit ingredient. De exemplu, o felie de pâine albă are un scor de sațietate de 100 (adică nu prea ține de foame). Cu cât acest indice este mai ridicat, cu atât persoana care consumă alimentul se va simți mai sătulă.
Zahărul și grăsimile fac foamea mai mare
Examinând scorurile alimentelor consumate în cadrul studiului, cercetătorii au arătat că proteinele (carne, pește, ouă, brânzeturi) joacă un rol foarte important în sațietate, adică ne ajută să ne simțim sătui mai repede. Grăsimile, din cauza timpului mai lung necesar pentru a fi digerate, nu potolesc foame foarte repede. Cheia succesului par să fie proteinele, alimentele bogate în fibre (legume, fructe, ovăz), care umplu mai repede stomacul. Regimul modern de alimentație cuprinde mai ales alimente cu conținut mare de grăsimi și zaharuri, dar mai puține fibre. Adăugând la dieta dumneavoastră acele alimente care țin de foame, vă va fi mai ușor să controlați cantitatea de calorii pe care o consumați.
Dar pentru anumite persoane însă reducerea cantității de mâncare sau limitarea alimentelor care le face plăcere poate fi frustrantă. Și asta pentru că nevoia și plăcerea de a mânca sunt controlate nu numai de stomac, ci și de creier. De aceea, ideal este să combinați exercițiile fizice, care stimulează creierul și-l ajută să transmită semnalul de sațietate mai repede, cu o alimentație sănătoasă.
Cartofii fierţi, alimentul cu cele mai bune scoruri
Iată alimentele care înregistrează cele mai bune scoruri când vine vorba despre sațietate: cartofi fierți - 323, fulgi de ovăz - 209, măr roșu - 197, ouă ochiuri - 150.
La nivelul de jos al acestui clasament stau acele produse care nu ne ajută deloc să ne simțim sătui. Alimentele de acest tip au un indice de sațietate mic și nu țin de foame! De aceea, uneori e atât de greu să vă opriți la doar o singură bucată de plăcintă sau la o linguriță cu înghețată. Acestea sunt: înghețată de vanilie - 96, iaurt cu fructe - 88, gogoașă - 68, negrese - 65.