de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Persoanele care obișnuiesc să consume micul dejun au o mulțime de beneficii. Potrivit specialiștilor, de la sănătate la siluetă și de la starea de spirit la șansele de promovare, prima masă a zilei este o adevărată comoară atunci când sunt respectate regulile nutriționale corecte.
Șanse sporite de promovare
Potrivit rezultatelor unei cercetări recente OnePoll, derulată pe mii de voluntari, persoanele care consumă micul dejun au șanse mult mai mari decât ceilalți de a obține o promovare. Potrivit observațiilor specialiștilor în statistică, peste 65% dintre cei care nu sar prima masă a zilei au declarat că au urcat în carieră, spre deosebire de 38% dintre cei care nu mănâncă dimineața. De asemenea, persoanele care își încep ziua cu un meniu corect sunt mai stabile emoțional și au un succes mai mare în relație, fiind mai predispuși de a consolida mariaje de lungă durată - 60% dintre respondenții care consumă micul dejun s-au diferențiat de cei 40% care nu au acest obicei. În ansamblu, specialiștii au constatat că voluntarii care mănâncă dimineața sunt mai prosperi și au o stare de sănătate mai bună decât cei care sar peste această masă.
„Combustibilul” care aduce optimismul
Micul dejun le asigură celor care au obiceiul să consume această masă tendința de a privi spre partea optimistă a vieții, cu șapte din zece respondenți considerând că viitorul este bun. De asemenea, o observație remarcabilă a cercetătorilor se referă la faptul că peste 85% dintre persoanele care mănâncă dimineața declară că au relații foarte bune cu ceilalți. „Masa de dimineață este un combustibil pentru toată ziua și are un efect extins asupra întregii vieți a unei persoane. O simplă felie de pâine integrală poate schimba toată ziua și menține energia la cote ridicate”, detaliază Cristina Watson, manager al companiei Dave’s Killer Bread, care a comandat cercetarea.
Greutatea rămâne în limite normale
Cercetările internaționale au pus în evidență faptul că oamenii care obișnuiesc să ia micul dejun regulat se îngrașă mai greu - sau deloc - comparativ cu mulți dintre cei care omit această primă masă a zilei. De asemenea, cei care sar peste micul dejun o fac adesea din rațiuni eronate, cum ar fi pierderea în greutate, ceea ce specialiștii consideră o abordare greșită. Dacă nu resimțiți senzația de foame de la primele ore, dar seara potoliți un apetit crescut, a consuma un mic dejun sănătos și consistent s-ar putea să fie soluția pentru această problemă. De asemenea, când săriți peste micul dejun, veți avea un apetit mai mare în jurul prânzului, ceea ce ar putea duce la alegeri alimentare nesănătoase, pentru că un vechi proverb spune că „ochii sunt mai mari decât stomacul”. Soluția o reprezintă, din nou, un mic dejun echilibrat, care să împiedice excesele alimentare la următoarea masă sau opțiunea pentru gustări nesănătoase pe parcursul zilei, din cauza lipsei de energie și aportului prea mic de nutrienți. Un studiu desfășurat la Universitatea din Tel Aviv a descoperit că subiecții care consumau majoritatea caloriilor necesare într-o zi la micul dejun au pierdut cu patru kilograme mai mult în greutate comparativ cu cei care au consumat majoritatea caloriilor pe parcursul zilei, mai ales seara.
Formula ideală: proteine, grăsimi sănătoase și legume proaspete
Un mic dejun adecvat poate fi o rețetă de succes pentru menținerea greutății, întrucât este demonstrat faptul că împiedică supraalimentarea pe parcursul zilei și ține sub control apetitul. Totuși, efectele pot fi nocive dacă alimentele alese nu sunt sănătoase. Potrivit specialiștilor, contează și ce, și cât mâncăm la micul dejun, întrucât acei nutrienți vor avea urmări asupra metabolismului pe tot parcursul zilei. O formulă ideală pentru micul dejun are în componență proteine, grăsimi sănătoase și legume proaspete. Alimentele care întrunesc aceste condiții stabilizează zahărul din sânge și împiedică depășirea măsurii la următoarea masă. De pildă, nu este indicat să fie consumate sute de calorii din carbohidrați simpli, întrucât greutatea nu va scădea, energia se va risipi rapid și nu se vor micșora celelalte meniuri de peste zi. „În timp ce, pe de o parte, este limpede că micul dejun are un impact pozitiv asupra multor aspecte ale vieții, o manieră de a maximiza aceste efecte este opțiunea pentru un meniu cu nutrienții recomandați de specialiști”, punctează Watson.
Ritmul biologic potrivit
Potrivit studiului OnePoll, persoanele care consumă micul dejun sunt matinale și astfel țin mai bine ritmul biologic, care este foarte important nu doar pentru greutate, ci și pentru sănătate. Pe de o parte, nu afectează orele de somn, care, la rândul lor contribuie la refacerea organismului și la menținerea sub control a masei corporale. În același timp, experții au pus în evidență faptul că persoanele care mănâncă dimineața au un psihic mai bine pregătit pentru provocări și acceptă mai bine schimbările din viața lor. Tabloul general al răspunsurilor a relevat faptul că persoanele care nu sar peste masa de dimineață se declară „foarte energice” în proporție de 69%, spre deosebire de cei care nu iau micul dejun și care afirmă că sunt energici în proporție de 49%. În același timp, nutriționiștii atrag atenția asupra cantităților, întrucât doar pentru că se optează pentru alimente sănătoase și se respectă ora matinală nu înseamnă că micul dejun poate să depășească necesarul organismului.
Ţine la distanţă diabetul de tip II
Un studiu publicat în Journal of Nutrition a evidențiat faptul că omiterea micului dejun are un impact metabolic și hormonal negativ. Pe de altă parte, există cercetări care arată că această primă masă a zilei este bine să fie consumată cât mai devreme, prevenindu-se astfel numeroase probleme de sănătate. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Northwestern, din Chicago, care au realizat un studiu recent, pe un număr de 10.575 de adulți care au făcut parte dintr-un proiect național de nutriție, consumul micului dejun înainte de ora 8:30 ține la distanță diabetul de tip II. „Am descoperit că persoanele care mănâncă foarte devreme dimineața au niveluri mai scăzute ale zahărului din sânge și mai puțină rezistență la insulină decât, de pildă, persoanele care țin post intermitent și lasă o pauză de peste 13 ore între mese”, explică expertul Marriam Ali.