Main menu

header

481 3 2de Ana Trifan

Suntem în sezonul vacanțelor, și dorința de a fi într-o formă fizică perfectă e din ce în ce mai mare. Pentru a corecta dezastrele provocate de faptul că în sezonul rece activitatea fizică e mai scăzută, iar kilogramele se depun ușor, femeile se reped să țină diete și regimuri riscante, care, de multe ori, se dovedesc dăunătoare sănătății.

Mai puțini carbohidrați, mai multe proteine

Puteți slăbi două kilograme în trei zile, încât să apăreți pe plajă așa cum v-ați dorit, păstrând în același timp și sănătatea corpului? Doctorul Pietro Antonio Migliaccio, președintele Societății Italiene pentru Știința Alimentației, susține că da. Medicul italian propune un regim alimentar de trei zile, care dă un impuls organismului, diminuând carbohidrații și favorizând consumul de proteine și de fibre. Migliaccio amintește însă că trebuie să fiți precauți în privința regimurilor și să cântăriți bine dacă într-adevăr trebuie să țineți o dietă. Și, mai ales, trebuie să fiți conștienți că, în ceea ce privește slăbitul, atunci când kilogramele în plus sunt numeroase, nu există miracole. E necesar să diminuați numărul de calorii și să practicați un sport sau măcar mai multă mișcare fizică. Dar să vedem ce dietă ne propune medicul italian pentru a ne ajuta să intrăm rapid în formă înainte de vacanța la malul mării.

O zi de detoxifiere

Migliaccio explică în primul rând că cel mai bun mod de a da un impuls metabolismului este detoxifierea, care se face printr-o zi în care nu se bea decât apă sau, și mai bine, se consumă exclusiv fructe de sezon la micul dejun, prânz și cină. Scopul „postului” este de a beneficia de calitățile depurative ale fructelor și de a face „plinul” cu substanțe bune pentru organism, precum vitaminele și sărurile minerale. În cele 24 de ore de „post” se pot consuma circa 700 g fructe de sezon, ca de exemplu căpșuni, afine, zmeură, cireșe, piersici, pepene roșu sau galben. Se împart în cantități egale pentru micul dejun, prânz și cină. Seara, fructele pot fi înlocuite cu un pahar cu lapte degresat și doi biscuiți din cereale integrale.

Ton, salată, biscuiți integrali

Pentru următoarele două zile este prevăzut un regim care permite consumul a circa 850 de calorii pe zi. În fiecare zi veți respecta același regim, având posibilitatea să alegeți la fiecare masă între mai multe variante.

La micul dejun: o cană cu ceai cu o linguriță cu miere și doi biscuiți din cereale intergrale cu o linguriță cu marmeladă. Ca alternativă, puteți consuma un pahar cu lapte degresat cu un biscuit din fibre integrale și o linguriță cu marmeladă.

La prânz, la alegere: o conservă cu ton în ulei de măsline de 80 g sau o omletă din două ouă sau 80 g brânză slabă. Oricare variantă ați ales, va fi însoțită de o salată mare de verdețuri, peste care se pune o lingură cu ulei de măsline. Puteți mânca și o felie de pâine integrală (30 g).

La cină aveți de ales între o bucată de pui sau de pește de 130 g (după preparare). Le veți combina cu o salată de verdețuri și 30 g pâine integrală.

Se poate ţine şi mai mult timp

Această dietă nu promite să vă facă să pierdeți multe kilgrame în timp scurt, dar vă va permite să scăpați de două kilograme, în condițiile unui regim alimentar corect și echilibrat. Regimul se poate ține și timp de zece zile, crescând însă treptat aportul caloric de la 850 până la 1.200 de calorii pe zi. Acest lucru se face adăugând la dieta prevăzută câte 10 g pâine la prânz și la cină, ajungând, astfel, la 40 g la o masă (la cele două zile care nu sunt de post negru sau post cu fructe). Se mai adaugă, la fiecare dintre cele trei mese zilnice, câte 150 g fructe de sezon. Pentru ultima parte a regimului, în caz că se ține zece zile, se adaugă și două gustări, reprezentate de un iaurt și 20 g migdale pe zi.

ATENȚIE! După ce ați terminat regimul, trebuie să vă axați pe o dietă echilibrată și să faceți cât mai multă mișcare