Main menu

header

497 3 1de Gabriela Militaru

Nu greșim cu nimic dacă spunem că viața lui Mark Wahlberg de până acum are două drumuri: primul, al băiatului rebel, și celălalt, al actorului de succes și al familistului convins. Nominalizat la Oscar atât în calitate de actor, cât și de producător, Wahlberg face parte din generația actorilor care își iau meseria în serios și muncesc enorm pentru fiecare rol. În plan personal, la 43 de ani, actorul este tatăl a patru copii și soțul frumoasei Rhea Durham. El a declarat, în repetate rânduri, că liniștea căminului îl ajută să se poată concentra să dea totul pe platoul de filmare.

De la rapper și model, la actor și producător

497 3 3Pe Mark Wahlberg l-am cunoscut mai întâi sub numele de Marky Mark. Cu aspect de rapper fără tricou și șapca întoarsă cu cozorocul la spate, Mark și-a început cariera artistică în calitate de cântăreț și model. El a debutat în 1991, în formația care îi purta numele de scenă și alături de care a înregistrat hitul „Good Vibrations”. Tânărul musculos a devenit totodată faimos după ce a lansat un program de fitness care a creat peste noapte o isterie în rândul femeilor, transformându-l, la numai 20 de ani, într-un star. În aceeași perioadă, el a apărut în câteva reclame pentru lenjerie intimă masculină marca Calvin Klein, alături de Kate Moss.

Deși trecutul de băiat rău, dependent de cocaină la 13 ani și condamnat la închisoare înainte de a împlini 18 ani, nu-l recomanda pentru un viitor strălucit, Mark s-a încăpățânat să-și schimbe destinul. În 1993, el a renunțat la numele de Marky Mark și a debutat în filmul „Suplinitoarea”. Patru ani mai târziu, va avea din nou posibilitatea să-și pună în evidență corpul în pelicula „Jurnalul unei vedete de film porno”, în care a jucat alături de Julianne Moore. Fie că și-a etalat mușchii sau doar și-a pus în valoare forța, Wahlberg a jucat tot timpul în filme care i-au solicitat la maximum capacitățile fizice. De la „Luptătorul”, în 2010 (unde a lucrat și în calitate de producător) și până la „Transformers: Exterminarea”, care a avut premiera anul acesta, actorul a fost nevoit să sufere mai multe modificări fizice pentru a face roluri excelente.

„Trage tare şi te scoţi” cu 18 kilograme în plus

497 3 3Fie că a fost vorba despre „Agenții de rezervă” sau despre „Luptătorul”, Mark Wahlberg și-a început seria de roluri de băiat rău cu mușchi încă din 2010, făcând o mică pauză doar pentru a apărea în „Ted” sau „Întâlnire cu surprize”. Trecând de la un film de acțiune la o comedie spumoasă și apoi iar la acțiune, Mark a fost nevoit să-și adapteze nu doar stilul, dar și fizicul pentru rolurile sale. Eforturile adevărate au început în 2013. Doar ce slăbise mai multe kilograme pentru rolul din „Orașul corupt”, pentru ca la câteva săptămâni mai târziu să înceapă filmările pentru „Trage tare şi te scoţi”, care solicita un fizic proeminent. „Am filmat mai întâi «Orașul corupt» și a trebuit să ajung la 75 de kilograme. Practic, nu mâncam nimic toată ziua. După aceea, am filmat «Trage tare şi te scoţi» și mi-a fost permis să mănânc tot ce doream. Asta a fost amuzant cam trei săptămâni, după care a devenit o tortură”, a mărturisit el. Pentru acest rol, actorul a fost nevoit să se îngrașe 18 kilograme în doar șapte săptămâni. Deși în aparență a acumula kilograme este mai ușor decât a le pierde, se pare că Mark a întâmpinat câteva probleme. El mânca nu mai puțin de 12 mese pe zi, uneori chiar și noaptea. „Luam o cină copioasă și mergeam la culcare la ora 21:00, după care mă trezeam la miezul nopții să mănânc din nou, deși încă mă simțeam plin de la masa de dinainte”, a spus. Problema cea mare era că, încă de la prima oră de dimineață, Mark trebuia să mănânce din nou și apoi să meargă la sală. „Trebuia să mă trezesc la 4:30, să iau un mic dejun copios, după care treceam la exercițiile fizice, care difereau de la zi la zi, dar implicau în mod obligatoriu ridicarea de greutăți. Imediat după mișcare trebuia să beau un shake proteic. După care, din nou, carne de pui, de vită, pește, câteva paste din când în când și tot așa, carne peste carne”, a explicat exasperat actorul. Lucrurile au mers atât de departe, încât „mâncarea nici nu mai avea gust pentru mine”. Și asta nu a fost tot. Imediat după ce a terminat de filmat „Trage tare şi te scoţi”, Mark a început să filmeze „2 pistoale”. „A fost necesar să slăbesc 13 kilograme în 30 de zile, așa că am început să joc baschet în fiecare zi ca să slăbesc rapid. În plus, mi-am schimbat și programul alimentar”, a spus actorul.

„Jucătorul” a dat jos 27 de kilograme

La câteva luni după „2 pistoale”, au urmat filmările „Transformers: Exterminarea”, pentru care Mark Wahlberg a ajuns la aproape 90 de kilograme. Imediat după încheierea filmărilor, actorul a fost supus unei noi încercări. Pentru rolul din „Jucătorul”, el a fost nevoit să slăbească din nou. „Am slăbit 27 de kilograme sărind coarda și ținând o dietă lichidă. De fiecare dată când miroseam mâncare simțeam că înnebunesc. Într-o zi, fiica mea mânca o brioșă cu afine și mi-am dat seama că eram pe cale să fur prăjitura unei fetițe de 4 ani. M-am simțit de-a dreptul mizerabil timp de patru luni”, a explicat el. Într-un interviu, Mark și-a amintit cum, la un moment dat, s-a întâlnit cu regizorul Michael Bay, care îl distribuise în „Transformers”: „Bay a crezut că eram pe moarte”, a glumit Wahlberg. Cu toate acestea, actorul insistă că a pierdut cele aproape 30 de kilograme în cel mai sănătos mod posibil, fiind în permanență supravegheat de un nutriționist profesionist. Singura problemă era reprezentată de nepotolitele sale pofte și de sentimentul de foame permanentă. „Aș fi mâncat absolut orice, chiar și ceea ce de obicei nu îmi plăcea, cum ar fi pizza”, își amintește el.

  • Faimosul artist nu se dă înapoi de la nimic pentru a face un rol perfect

Mark a renunțat la școală la 13 ani și a reușit să-și ia diploma de absolvire a liceului abia la 42 de ani. În 1988 a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că a agresat doi bărbați. A efectuat 45 de zile din pedeapsă

În casa actorului se găsește o imensă sală de gimnastică, ce a servit în trecut drept atelier de reparație pentru avioane. Acum, sala are un ring de box, aparate performante pentru exerciții fizice, dar și un sistem ultrasound

Rolul din „Ted 2“ îl readuce la greutatea normală

În prezent, Mark Wahlberg filmează la cea de-a doua parte a comediei „Ted”. Surprins de paparazzi în această lună, actorul pare să aibă o greutate normală, având poate doar câteva kilograme mai puțin decât de obicei, fapt probabil solicitat de noul său rol. În ciuda greutății sale fluctuante, despre care el consideră că nu îi pune în pericol sănătatea, Wahlberg are, în prezent, un regim de viață normal. Actorul mănâncă echilibrat și nu renunță la exercițiile fizice. Diferența față de perioadele când se antrena pentru anumite roluri este că acum Wahlberg merge la sală din plăcere și nu-și forțează corpul. „Mă antrenez în fiecare dimineață. Am mulți prieteni cărora le place să facă sport. Am sală de gimnastică acasă, așa că nu sunt nevoit să ies din casă pentru a face mișcare”, a explicat el. Cât despre posibilitatea de a face în continuare roluri în filme de acțiune, Wahlberg nu se teme că trecerea timpului îi va face probleme. „Nu îmi este teamă de bătrânețe. Uite cum stă treaba, nu pot să fiu Lebron James și am învățat să accept asta. Am avut o viață destul de bună, mă simt foarte norocos și binecuvântat”, a spus actorul.

Mark Wahlberg a fost nominalizat la Oscar în calitate de actor pentru rolul din „Cârtiţa“ (2006) şi ca producător pentru „Luptătorul“ (2010)