Main menu

header

de Adela Stăncescu

- De peste 130 de ani face numeroase minuni cu cei care au patima beţiei

Pictura se află de multă vreme în mănăstirea de călugări Visoţki, din oraşul rusesc Serpukov, însă darul său a fost descoperit abia în secolul al XIX-lea. De atunci, numeroşi credincioşi au mers acolo să se roage pentru cei dragi care suferă din cauza alcoolului. La această mănăstire merg acum şi pelerini români, iar prin intermediul lor ajung multe acatiste, scrise în limba rusă, pe care călugării le citesc înaintea icoanei.

Un sfânt vesteşte minunea în vis
Prima vindecare minunată a avut loc în anul 1878. Un soldat în rezervă din gubernia Tula, care era alcoolic şi olog din cauza băuturii, a avut un vis în care i s-a arătat un sfânt. Acesta l-a sfătuit să meargă la mănăstirea din Serpukov, unde era o icoană a Maicii Domnului, „Potirul Nesecat”, şi să ceară părintelui să-i citească o moliftă în faţa ei, pentru că aşa se va vindeca de patima beţiei şi de boala picioarelor. El însă nu avea bani pentru a se duce acolo şi nici nu putea să meargă. Dar visul s-a repetat de două ori, iar sfântul l-a îndemnat cu asprime să ajungă la Mănăstirea Visoţki.

Drumul spre vindecare
Aşa s-a hotărât să pornească spre Serpukov. Dar întâi a mers în satul învecinat, târându-se în patru labe, la o femeie bătrână, care i-a întărit picioarele, iar a doua zi a plecat la drum cu ajutorul unor cârje. A ajuns la mănăstire şi le-a povestit călugărilor visul său, dar niciunul nu părea să ştie de o icoană cu o asemenea denumire. Totuşi, unul dintre ei şi-a amintit de o pictură în care era reprezentat un potir, şi când a verificat a văzut că pe spatele ei scria „Potirul Nesecat”. Apoi bărbatului i s-a citit molifta şi s-a vindecat deplin atât de boala picioarelor, cât şi de patima alcoolului. Atunci l-a recunoscut şi pe cel care i s-a arătat în vis: era Sfântul Varlaam, stareţul care zidise mănăstirea.
Minunea din faţa icoanei s-a răspândit cu repeziciune, şi foarte mulţi credincioşi au venit să se roage la icoana Maicii Domnului, pentru alungarea duhului necurat al beţiei. Şi peste puţin timp se întorceau să-i mulţumească Fecioarei Maria pentru că au fost ajutaţi să învingă această slăbiciune. Iar călugării au început să citească molifta şi Acatistul Potirul Nesecat în fiecare duminică.

Acatistul, de mare folos credincioşilor
Numeroase copii ale icoanei s-au răspândit în toată Rusia, dar şi în alte ţări, inclusiv în România, împreună cu Acatistul Maicii Domnului „Potirul Nesecat”. Acesta a fost tradus în limba noastră în 1997 şi este de mare ajutor credincioşilor care îl citesc timp de 40 de zile la rând în faţa unei icoane „Potirul Nesecat”. „Vrând să mântuieşti, o, Maică a lui Dumnezeu, mulţimea ce suferă de boala beţiei, ne-ai dăruit icoana Ta cea preaminunată pentru ca toţi cei cuprinşi de această patimă să poată veni la chipul Tău făcător de minuni şi primind lecuire, cu umilinţă să Îi cânte lui Dumnezeu: Aliluia!” (Condacul al 10-lea)

Un izvor nesecat al ajutorului ceresc
Fiind din categoria de icoane ale Născătoarei de Dumnezeu de tip Oranta (sau „a Semnului”), „Potirul Nesecat” face parte din imaginile mai vechi ale Maicii Domnului. Semnul are legătură cu profeţia lui Isaia: „Pentru aceasta, Domnul Însuşi vă va da un semn: Iată, Fecioara va purta în pântece şi va naşte fiu şi-l vor chema cu numele de Emanuel” (Isaia 7, 14). Singura deosebire este aceea că Pruncul apare în potir şi binecuvântează. Este vorba despre Potirul pentru Sfânta Împărtăşanie, care este nesecat pentru că Agneţul „se mănâncă pururea şi niciodată nu se sfârşeşte”. Maica Domnului este înfăţişată cu mâinile ridicate şi mijloceşte ca un mare preot jertfa sa către Dumnezeu: chiar Fiul său. Fecioara Maria vesteşte că Potirul nesecat al ajutorului ceresc este pregătit pentru toţi cei care sunt în nevoi. Ea se roagă pentru păcătoşi şi doreşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi să nu mai fie stăpâniţi de asemenea patimi.

Alcoolismul, condamnat de Sfânta Scriptură

Unul dintre păcatele care îl despart pe om de Dumnezeu, beţia, îl face să încalce prima şi cea mai mare poruncă: ,,Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău”. Acela care suferă de această patimă nu mai poate să-l iubească pe Dumnezeu şi să-i slujească lui „cu tot cugetul”, atât timp cât băutura îl face să nu mai aibă control asupra minţii. Sfânta Scriptură nu condamnă consumul moderat al băuturilor alcoolice. Dumnezeu este creatorul viţei-de-vie, al cerealelor şi pomilor fructiferi din care se fac diferite băuturi. Iar în capitolul 9 din Cartea Facerii se spune că primul care a cultivat viţa-de-vie a fost Noe, după potop. Tot el este considerat cel dintâi care a băut vin şi s-a îmbătat, pentru că nu ştia ce efect va avea.

• Mănăstirea Visoţki din Serpukov a fost construită în 1374, de cneazul Vladimir Viteazul, cu binecuvântarea Sfântului Serghie de Radonej.

„«Vinul veseleşte inima omului» (Psalmul 103;15), însă «beţivii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu» (1 Corinteni 6;10)”