Main menu

header

17-04-1de Gabriela Niculescu

Modestia Papei Francisc este binecunoscută şi se manifestă în tot ceea ce întreprinde Suveranul Pontif. Este de notorietate faptul că Papa l-a sunat personal pe proprietarul chioşcului de unde îşi lua ziarele pentru a anula abonamentul, când putea să delege o altă persoană să facă acest lucru. De altfel, această modestie se vede la fiecare apariţie a Papei, mai ales în comparaţie cu cele ale predecesorilor săi.

Federico Lombardi: „Sfântul Părinte nu are un loc special la masă”
Papa Francisc nu a avut nevoie decât de câteva apariţii publice pentru a câştiga respectul şi admiraţia credincioşilor. Îmbrăcat într-o sutană simplă albă, Suveranul Pontif a refuzat încă de la înscăunare limuzina oficială în deplasările prin Roma, ba mai mult, şi-a achitat din buzunarul personal nota de plată la hotelul unde a stat pe când era doar cardinalul Jorje Mario Bergoglio, iar pe cardinali i-a tratat ce pe nişte fraţi.
Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Vaticanului, a declarat în urmă cu ceva vreme: „Când Sfântul Părinte merge la masă, ajunge de obicei după restul cardinalilor şi caută un loc liber, fiindcă nu are unul special, şi se aşază cu mare naturaleţe.”
Un cardinal şi-a amintit o întâmplare ce l-a avut pe Papă în centrul atenţiei care l-a emoţionat. „Primul său gest a fost să coboare scările Capelei Sixtine să îl întâmpine pe unul dintre cardinalii care au probleme în deplasare. A fost un lucru foarte frumos”, a spus cardinalul Wilfrid Napier.

A suspendat un episcop pentru cheltuielile extravagante
Cu Papa Francisc totul se învârte în jurul ideii de modestie şi umilitate. Îşi duce singur bagajele, se plimbă pe jos, iar atunci când ia maşina se asigură să fie una de bun-simţ. Acţiunile pe care le poate lua în dreptul propriei persoane sunt însă diferite de ceea ce poate fi aplicat la întregul Bisericii Catolice, iar toată lumea aşteaptă să vadă care vor fi efectele aici. Un prim semn clar l-a oferit în luna octombrie a acestui an, când a suspendat un episcop pentru cheltuielile sale extravagante. Este vorba despre episcopul german de Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst, în vârstă de 53 de ani, care ar fi cerut 41 de milioane de dolari pentru renovarea reşedinţei sale. Proiectul, considerat ridicol de presa locală, a atras şi nemulţumirea enoriaşilor, care au început să protesteze în faţa catedralei. Tebartz-van Elst este deja cunoscut ca „episcopul de lux” sau „episcopul bling”.

A făcut apel la prelaţi să adopte un stil de viaţă mai umil
Papa Francisc, care a refuzat să trăiască în reşedinţa papală opulentă în care au fost cazaţi predecesorii săi, a făcut de la început un apel la prelaţi să adopte un stil de viaţă mai umil. El a fugit din calea lucrurilor care l-au îngrozit şi pe Papa Ioan Paul I, care scria, la un moment dat, că, în toaleta sa, mecanismul de tragere a apei era din aur solid, încrustat cu diamante şi că toaleta pe care o folosesc episcopii şi cardinalii de la etajul doi al palatului papal era decorată cu lucruri care ar putea fi licitate pentru 50 de milioane de dolari, conform „France 24”.
„Decizia sa (n.r. - Papa Francisc) arată că pentru el viaţa pastorală şi exemplele morale sunt foarte importante, nu sunt un accesoriu”, a declarat Alberto Melloni, istoric şi director al Fundaţiei pentru Studii Religioase Ioan XXIII, un institut de cercetare din Bologna, Italia. Francisc arată că este mai important să duci o viaţă umilă sinceră decât să conduci administraţia pontificală a Bisericii Romano-Catolice într-un mod mai eficient.

17-04-2Cele şapte schimbări care au impresionat creştinii

De curând, şapte schimbări făcute de Papa Francisc au făcut înconjurul presei mondiale, spre bucuria credincioşilor de pretutindeni:
1. A schimbat tronul papal aurit cu unul simplu, din lemn.
2. Patrafirul roşu, brodat cu fir de aur, a fost înlocuit cu unul alb.
3. Poartă vechii săi pantofi negri, spre deosebire de celebrii pantofi roşii, de la Prada, ai predecesorilor săi, care au inspirat numele filmului „Diavolul se îmbracă de la Prada”.
4. A renunţat la crucea ornată cu rubine şi diamante, purtând una simplă, din metal.
5. Inelul papal e din argint şi nu din aur.
6. Sub sutană poartă pantaloni obişnuiţi de preot, de culoare neagră.
7. A renunţat la covorul roşu, nefiind interesat de faimă şi de aplauze.

„Decizia sa arată că pentru el viaţa pastorală şi exemplele morale sunt foarte importante, nu sunt un accesoriu“ - Alberto Melloni

17-04-3Îmbrăţişarea care a marcat lumea

În timp ce saluta pelerinii din Piaţa Sf. Petru, de la Vatican, aşa cum face în mod normal, Papa Francisc s-a oprit câteva minute pentru a ţine în braţe un om care suferă de o boală cruntă, ce i-a deformat complet faţa - neurofibromatoză. Gestul său a surprins o lume întreagă, declanşând valuri de simpatie pentru Suveranul Pontif. Imaginile au împânzit reţelele de socializare, iar mulţi l-au comparat pe liderul catolic cu Sfântul Francisc de Assisi.