Main menu

header

de Dana Purgaru

Poate să meargă din nou cu un transplant de celule

Bulgarul Darek Fidyka, un bărbat care a rămas paralizat de la brâu în jos după ce a fost înjunghiat în spate, poate să meargă din nou - cu ajutorul unui cadru - după ce a fost supus unui transplant de celule prelevate din propriul nas pentru a reface traseul nervos al coloanei vertebrale. Experții de la Institutul de Neurologie al University College din Londra (UCL) au spus că rezultatele oferă speranţă, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege mecanismul care a dus la acest rezultat promiţător.

Speranţa de viaţă a bărbaţilor, influenţată de cromozomul Y

Cromozomul Y ar putea avea un rol important în prelungirea vieţii şi în lupta bărbaţilor împotriva cancerului, potrivit unui studiu suedez, ai cărui autori au descoperit că persoanele care au pierdut o parte a acestui cromozom mor, în medie, cu cinci ani şi jumătate mai devreme. Cercetătorii de la Universitatea din Uppsala, Suedia, au analizat informaţii despre 1.153 de bătrâni şi au descoperit că bărbaţii care au pierdut o parte din cromozomul Y au murit cu cinci ani şi jumătate mai devreme, în medie, decât bărbaţii care nu au pierdut acea parte din cromozom.

Doctoriile contra Parkinson = tulburări de comportament

Medicamentele ce activează receptorii de dopamină ai creierului, folosite în tratarea maladiei Parkinson, sunt asociate cu un risc sporit de apariţie a obsesiei pentru jocuri de noroc, a dorinţei compulsive de a face cumpărături şi a unei activităţi sexuale exacerbate, potrivit Fundaţiei pentru Maladia Parkinson din SUA. Practic, s-au observat comportamente impulsive anormale în situaţia a 14% dintre cazurile studiate.

Lipsa vitaminei D poate cauza cancer

Vitamina D influențează circa 3.000 dintre cele aproximativ 30.000 de gene din corpul uman și, din această cauză, un deficit al acesteia poate avea un impact pozitiv asupra multor afecțiuni, de la cancer până la autism și boli de inimă. Potrivit unui studiu realizat de dr. William Grant, om de știință, aproximativ 30% dintre decesele cauzate de cancer - care se ridică la 2 milioane în întreaga lume și 200.000 în Statele Unite ale Americii - ar putea fi prevenite în fiecare an dacă am avea în organism suficientă vitamina D.

Iarna se înmulţesc cazurile de depresie

Anotimpul rece creşte predispoziţia apariţiei depresiei sezoniere, însă tulburările afective sezoniere sunt şi un semn al unei depresii majore sau al unei tulburări bipolare. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia afectează, la nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de oameni. De asemenea, s-a observat că majoritatea celor care prezintă tulburări afective sezoniere suferă de tulburări depresive majore, iar 20% au deja sau pot dezvolta tulburări bipolare.