Main menu

header

500 14 01de Cătălina Tăgârță

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice continuă seria acţiunilor de testare gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicate. Ajunsă la cea de-a VII-a ediţie, campania naţională „Controlează-ţi Diabetul” coincide cu „Săptămâna de Luptă Împotriva Diabetului” și cu „Ziua Mondială a Diabetului” (8-14 noiembrie 2014). Cu acest prilej, specialiștii trag un puternic semnal de alarmă cu privire la numărul crescut de cazuri ale acestei afecțiuni în România.

Se fac analize pentru glicemie și hemoglobină

Potrivit rezultatelor finale ale studiului PREDATORR, anunţate anul acesta, aproximativ 2 milioane de români trăiesc cu diabet zaharat, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 11,6%. „Interpretarea rezultatelor studiului PREDATTOR ne îndreptățește să continuăm campaniile naționale de luptă împotriva diabetului zaharat. Este nevoie să intensificăm eforturile pentru ca românii să conștientizeze faptul că diabetul zaharat este o boală serioasă, care, netratată corespunzător, poate duce la probleme grave. Astfel, pe lângă testările de glicemie şi de hemoglobină glicozilată, în cadrul Campaniei Naţionale «Controlează-ţi Diabetul» vom discuta despre riscurile diabetului zaharat, despre asocierea acestei afecţiuni cu o serie de factori de risc, pentru a preveni instalarea diabetului şi a complicațiilor cronice ireversibile ale acestei patologii”, a declarat profesor universitar doctor Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Nu uitați de vizita la medicul de familie

Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Bucureşti, constă într-o serie de activităţi complexe, menite să informeze şi să educe bucureştenii cu privire la prevenţia, diagnosticul precoce şi monitorizarea diabetului zaharat. Pentru a sublinia importanţa depistării precoce, se organizează o amplă acţiune de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicate. Testările au loc vineri, 14 noiembrie, şi sâmbătă, 15 noiembrie, între orele 9:00 şi 16:00, într-un cort special amenajat în zona Pieţei Unirii (intersecția dintre Bulevardul Unirii cu Splaiul Independenţei), din București. Cine nu este în București în aceste zile poate merge oricând la medicul de familie, pentru solicitarea analizelor uzuale, care se fac anual. Dacă există probleme, vor fi depistate la timp.

Incidenţa amputaţiilor membrelor inferioare este tot mai mare

500 14 02Se poate considera că, atât la nivel mondial, cât și la nivel național, diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică, astfel că se impune o acțiune conjugată a tuturor celor implicați în managementul acestei boli cronice - profesioniști în domeniul medical, autorități, asociații de pacienți. „Din păcate, nu avem niciun indiciu privind o schimbare a tendinţelor epidemiei de diabet din ţara noastră. Probabil că încă nu am conştientizat suficient (nici noi, nici decidenții din sănătate) dramatismul rezultatelor studiului PREDATORR şi ale studiului privind incidenţa amputaţiilor de membre inferioare la persoanele cu diabet zaharat. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, să însemne un ansamblu de strategii cu obiective concrete de creştere a calităţii îngrijirii persoanelor cu diabet. Acest lucru nu va fi posibil fără «trezirea» factorilor politici şi antrenarea societăţii civile, ceea ce înseamnă o implicare mult mai activă a fiecăruia dintre noi”, a declarat și conferențiar universitar doctor Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, cu ocazia unui Congres Național organizat pe această temă la Cluj-Napoca, în prima parte a lunii noiembrie.

Pacienții cu diabet trebuie să-și schimbe complet stilul de viață: să se odihnească atunci când simt nevoia, să facă mișcare regulat și să aibă o alimentație sănătoasă. În acest sens, a fost derulată și campania „Controlul diabetului stă pe masa ta”, în scopul conștientizării pericolelor și a profilaxiei

2 milioane de români suferă de diabet zaharat, adică 11,6% din populaţie

Neîngrijirea poate duce la dializă

Deși află că sunt bolnavi și își primesc tratamentul din partea medicilor, unii pacienți ignoră sfatul specialiștilor, în speranța că boala va trece de la sine. Nimic mai fals. Medicii atenționează că indiferenţa lor în faţa bolii nu face altceva decât să le pună în pericol sănătatea. Mai exact, pot apărea o serie de complicaţii, risc de accident vascular cerebral, pot să-şi piardă vederea, picioarele sau să ajungă dependenţi de dializă, întrucât sunt afectați și rinichii.