Main menu

header

500 12 01de Gabriela Niculescu

Doctor Anca Vereanu (foto) este medic primar stomatolog, specialist chirurg dento-alveolar, specializată în implantologie şi este și asistent universitar la UMF „Carol Davila” din Bucureşti. O cunoașteți de la emisiunea „Doctorul Casei” pe care a realizat-o la Acasă TV până în primăvara acestui an. Am ales să discutăm cu doctor Anca Vereanu despre cele mai moderne boli ale cavității bucale și despre noutățile congreselor internaționale din medicina stomatologică, pentru că este unul dintre cei mai apreciați specialiști de la noi din țară.

„Fiecare om trebuie să aplice modalităţi de igienă diferite”

- Din sutele de consultaţii petrecute în clinica dumneavoastră, care sunt cele mai frecvente greşeli elementare - şi nu numai - pe care le-aţi întâlnit la pacienţi?

- În general, pacienţii mei sunt instruiţi şi nu aş cataloga drept greşeli anumite scăpări pe care le au. Întâlnesc frecvent pacienţi care nu au fost informaţi despre procedurile de igienă orale specifice fiecăruia în parte. Trebuie să subliniez că fiecare om, în funcţie de statusul său dentar și de afecţiunile pe care le are, ar trebui să aplice modalităţi de igienă diferite. Deci, o primă „greşeală” este necunoaşterea arsenalului existent pentru a avea dinţi foarte curaţi şi o limbă curată.

- Care sunt bolile moderne ale cavităţii bucale şi cauzele lor?

- Boli moderne nu există. Există boli vechi, care sunt la fel de moderne, din păcate. Cel mai des întâlnită este boala parodontală sau boala „dinţilor frumoşi”, aşa cum este ea cunoscută. Se mai numeşte aşa pentru că, de cele mai multe ori, cei care suferă de această afecţiune au dinţi foarte frumoşi, intacți. Din păcate, parodontoza, cum este ea cunoscută, este o boală veche, dar şi modernă, care produce multe neplăceri pacienţilor, în special celor care nu sunt trataţi corect sau celor care n-o iau în serios şi amână vizita la dentist. Ceea ce aş putea să spun că este „modern” ar fi problemele pe care le găsesc la cât mai mulţi copii, aproape la toţi, înghesuirile dentare combinate cu maxilare mici, dezvoltate insuficient. Aproape toţi copiii care ne vizitează în cabinet au nevoie de aparate dentare, ceea ce „pe vremea mea” nu era. Mai purtau copiii aparate, dar parcă nu chiar toţi!

„Zâmbetul perfect se creează din copilărie, cu ajutorul părinţilor grijulii”

- Cum pot fi prevenite şi tratate aceste probleme?

500 12 02- Boala parodontală poate fi ţinută sub control prin tratamente specifice şi prin prezenţa în cabinet a pacientului de cel puţin trei ori pe an. Igiena personală este extrem de importantă și recomand folosirea pastelor de dinţi speciale, a periuţelor de dinţi de calitate, a periuţelor interdentare, a duşurilor bucale și a aţelor dentare. Cel care are această afecţiune trebuie să ştie că, în afară de igienizările profesionale pe care i le face medicul în cabinet, de trei-patru ori pe an, trebuie să fie foarte atent şi riguros cu igiena personală. În cazurile mai avansate, trebuie aplicate proceduri chirurgicale de eliminare a pungilor şi de stabilizare şi menţinere a situaţiei. Cine nu ia în serios această boală îşi va pierde dinții mult mai devreme decât dacă s-ar trata. Foarte important este alegerea momentului ideal de extragere a dinţilor bolnavi şi de inserare a unor implanturi. În cazul copiilor cu înghesuiri dentare şi maxilare mici, avem o veste bună. Aducerea copiilor la timp la doctor duce la rezultate foarte bune şi la un aspect final frumos şi armonios, la zâmbetul perfect atât de râvnit. Zâmbetul perfect şi natural se creează din copilărie, cu ajutorul părinţilor grijulii care se ocupă de copiii lor.

- Medicina este un domeniu în care trebuie să evoluezi constant. Știu că v-aţi întors recent de la un congres din străinătate...

- Mă duc anual la unul-două congrese importante internaţionale, fără să le menţionez pe cele mai mici sau conferinţele locale. Formarea mea profesională a avut loc în mediu universitar, unde predau de 18 ani Implantologie Orală, ceea ce m-a orientat mult către cunoaşterea şi aprofundarea acestei specialităţi. M-am întors de curând de la congresul Asociaţiei Europene de Osteointegrare (EAO) şi am venit încântată de conferinţele la care am asistat. Am vrut să văd ce mai e nou, să pot să îmi apreciez munca în raport cu ce se mai face în lume, în domeniul meu.

„Corectitudinea  în medicină este una singură, şi pe aceea trebuie s-o practice toată lumea”

- Ce lucruri noi şi interesante ne puteţi împărtăşi de acolo?

- M-a interesat foarte mult să particip la sesiunile în care s-au dezbătut tratamentele pacienţilor cu patologii asociate care vor implanturi. Am mulţi pacienţi cu afecţiuni cardiace, diabetici şi, de asemenea, multe femei diagnosticate cu osteoporoză. Osteoporoza şi tratamenele ei specifice ridică o problematică nouă în lumea chirurgilor orali şi maxilo-faciali. Tratamentele cu bisfosfonați în cazul acestei boli au atras după sine anumite complicaţii postoperatorii despre care nu s-a ştiut, şi, de aceea, aceasta a fost pentru mine o temă de mare interes. De asemenea, am participat la un curs al unui renumit parodontolog, Giovanni Zucchelli, pentru a vedea anumite tehnici operatorii pe care el le-a descris şi pe care le aplic şi eu cu mult succes. Am vrut să-l văd pe acest profesor şi să mă asigur că aplic bine metoda sa. Am participat la toate sesiunile lectorilor valoroşi în implantologie orală, pentru a vedea ce mai e nou. Este interesant să vezi lectori din toată lumea cu mentalităţi şi obiceiuri diferite, dar care, atunci când vine vorba despre medicină şi despre chirurgie, găsesc toţi un limbaj comun. Orice limbă vorbeşti şi orice culoare ai, un lucru este cert: corectitudinea în medicină este una singură, şi pe aceea trebuie s-o practice toată lumea, indiferent de unde vine.

„Aproape toţi copiii care ne vizitează în cabinet au nevoie de aparate dentare, ceea ce «pe vremea mea» nu era. Mai purtau copiii aparate, dar parcă nu chiar toţi!“

„Am foarte mulţi pacienţi cu teamă de dentist, dar reuşesc să-i liniştesc“

- Cum îi puteți ajuta pe cei care au o frică înnăscută de stomatolog?

- Am foarte mulţi pacienţi cu frică de stomatolog. Reuşesc să-i liniştesc prin felul meu de a fi, foarte volubil şi glumeţ, prin discuţii de început care să le redea încrederea în medic. În general, tuturor le este frică de durere. Dacă reuşeşti să convingi pacientul că nu va avea dureri, atunci comunicarea este bună. Cu astfel de pacienţi discutăm mult şi, în primele şedinţe, nici nu facem prea multe, dar îi determinăm să vină la noi cu încredere că nu li se va întâmpla nimic rău. De cele mai multe ori reuşim, şi ei încep să vină cu plăcere şi cu dorinţa de a finaliza lucrările, pentru a avea cât mai repede dinţi frumoşi. În cazul intervențiilor chirurgicale, implanturilor sau diferitelor proceduri de reconstrucţii osoase, noi colaborăm cu anestezişti. Pacienţii fricoşi sau stresaţi se sedează şi, astfel, reuşim să-i ajutăm. Sunt pacienţi care optează pentru sedare chiar în cazul extragerii dinţilor. Nu vor să aibă niciun stres sau nu-şi pot controla reacţiile vegetative, şi atunci avem această rezolvare.