Main menu

header

de Dana Purgaru

Metodele de protecţie ale dinţilor, altfel decât le ştiam

Paul Batchelor, specialist în stomatologie, a afirmat recent că efectele bolilor gingivale au fost mult exagerate, în scopul de a spori vânzările de apă de gură şi periuţe de dinţi cu design special. Singurele metode eficiente pentru protecția dinților ar fi spălatul regulat pe dinţi cu o pastă ce conține fluor, alimentaţia sănătoasă şi evitarea fumatului. În acest sens, tratamentele stomatologice costisitoare împotriva periodontitei au prea puţin efect dacă oamenii nu au grijă regulat de dinţii lor, a spus expertul.

Capsulele cu detergent, periculoase pentru micuţi

În ultima vreme s-au înregistrat, la nivel mondial, tot mai multe cazuri în care copiii au fost spitalizaţi ca urmare a contactului cu capsulele de detergent - acele „perniţe” cu lichid colorat lansate nu demult pe piaţă. Un studiu realizat în SUA a arătat că în perioada 2012-2013 au fost înregistrate 17.230 de cazuri în care copii cu vârsta sub 6 ani au inhalat sau au înghiţit substanţele chimice din capsulele de detergent sau au intrat în contact cu ele în alt mod. În aproape două treimi dintre cazuri a fost vorba despre copii de 1-2 ani.

Campanie de vaccinare gratuită împotriva gripei

Începând din această săptămână, se derulează campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon. Ministerul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze de vaccin pentru a fi imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special cu boli respiratorii, cardiovasculare şi metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele. Campania se va desfășura până la 30 noiembrie, în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Carnea roşie favorizează afecţiunile inimii

Consumul excesiv de carne roșie dăunează inimii, iar specialiștii de la Institutul Lerner din SUA au aflat recent de ce. Aceasta favorizează întărirea arterelor și apariția bolilor cardiace, deoarece, prin digerarea cărnii roșii, în intestin se formează compuși care cresc nivelul de colesterol rău. Practic, nutrientul carnitină crește nivelul de gama-butiro-betaină și de trimetilamină n-oxid în sânge, care poate modifica metabolismul colesterolului, încetinind eliminarea lui și favorizând acumularea acestuia pe pereții arteriali (ateroscleroză).

Fumatul pasiv îngraşă

Oamenii de știință de la Universitatea Brigham Young, SUA, au descoperit că fumatul pasiv provoacă schimbări celulare profunde, care cresc rezistența organismului la insulină, ceea ce-l face să producă mai multă insulină, lucru care duce la îngrășare. În plus, fumatul pasiv este responsabil de 600.000 de decese pe an în lume din cauza cardiopatiei ischemice, infecțiilor respiratorii, astmului și cancerului de plămâni.