Main menu

header

de Dana Purgaru

Un tratament pentru hipertensiune poate vindeca diabetul

Un medicament prescris pentru controlarea tensiunii arteriale, numit Verapamil, ar putea fi soluţia vindecării diabetului de tip I, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la University of Alabama, din Birmingham, SUA. Ei au dovedit că nivelul crescut de zahăr din sânge face ca organismul să producă în cantităţi excesive o proteină numită TXNIP, al cărei nivel creşte în interiorul celulelor beta ca răspuns la diabet. Medicamentul poate reduce nivelul de proteine TXNIP până la un nivel la care, practic, diabetul poate fi considerat vindecat.

Telefonul mobil este periculos pentru creier

Persoanele care vorbesc frecvent la telefonul mobil își triplează riscul de a face cancer cerebral după 25 de ani de folosire a acestuia, conform oamenilor de știință de la Spitalul Universitar din Orebro, Suedia. Ei au comparat 1.380 de pacienți cu cancer cerebral cu tot atâtea persoane sănătoase. Voluntarii care au folosit mobilul sau telefonul fără fir timp de 20-25 de ani aveau o probabilitate de două ori mai mare de a fi diagnosticați cu gliom - cancer cerebral dezvoltat la nivelul celulelor gliale. Cei care au folosit mobilul sau telefonul fără fir peste 25 de ani au un risc de trei ori mai mare de a face această formă de tumoare cerebrală. În 2011, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat telefoanele mobile ca „posibil cancerigene”.

Celulele stem pot „repara“ traumele Parkinson

Celulele stem pot fi folosite pentru repararea distrugerilor produse creierului de boala Parkinson, potrivit unui studiu al cercetătorilor suedezi, descoperire considerată o reuşită majoră în drumul spre dezvoltarea unui tratament eficient contra acestei maladii. În prezent, nu există niciun tratament pentru boala Parkinson, dar medicaţia şi stimularea cerebrală pot atenua simptomele.

Românii sunt foarte stresaţi din cauza serviciului

Trei sferturi dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, iar aproape 80% dintre aceştia acuză oboseală excesivă, probleme cu somnul şi migrene, potrivit unui studiu realizat de firma Ivox pentru Secom. Majoritatea au meserii precum cea de profesor sau de educator şi de angajat în domeniul IT sau de programator, iar printre cel mai solicitante ocupații se numără cea de medic și de pompier.

Bărbaţii scunzi au risc dublu de demenţă

Bărbații care măsoară mai puțin de 1,68 m sunt de două ori mai predispuși să moară de demență față de cei mai înalți, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Edinburgh, Scoția, care a coroborat date din 18 cercetări întreprinse pe circa 182.000 de persoane, între anii 1994 și 2008. Dintre cele 17.553 de persoane decedate, 1.093 au fost afectate de demență. Printre acestea, bărbații scunzi erau de două ori mai mulți decât cei înalți. La femei, riscul de incidență a bolii a fost de 35%.