Main menu

header

502 14 1de Dana Purgaru

Numărul de viroze respiratorii este în creştere în ultima perioadă, iar medicii se aşteaptă la o explozie de cazuri din pricina variațiilor abrupte de temperatură. În perioada aceasta s-au înregistrat 83.000 de cazuri de viroze respiratorii și pneumonii, iar la sfârșitul lunii octombrie au fost cu 12.000 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Ținând cont de previziunile deloc îmbucurătoare la acest capitol, recent, România, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia şi Serbia au lansat o campanie de informare pentru sezonul gripal.

Gravidele, pe primul loc la vaccinare

Potrivit lui Victor Olsavszky, şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, în toate aceste ţări există un segment îngust de vaccinare, dar şi un sistem de monitorizare care permite să se ştie mereu ce se întâmplă. Reprezentantul OMS a mai spus că principalele grupe de risc sunt copiii de la 6 la 59 de luni, gravidele, bolnavii cronici şi persoanele vârstnice, însă fiecare stat membru îşi poate defini grupul de risc în funcţie de sistemul şi de banii pe care îi are la dispoziţie. „Vârstnicii sunt la libera definiţie a statului membru. Unele state membre încep de la 60 de ani, altele de la 65 de ani”, a declarat şeful Biroului OMS în România la conferinţa „Campania de informare privind gripa”, organizată de Agenţia Mediafax, la iniţiativa OMS România. El a mai spus că gravidele prezintă risc de şapte ori mai mare decât restul populaţiei şi sunt pe primul loc la vaccinare. „Europa abia acum începe să recomande vaccinarea antigripală la gravide. Unele ţări au recomandare fermă, fără selecţie. La copii, nu toată lumea recomandă, pentru că îşi definesc propriile grupe-ţintă. Recomandarea pentru vârstnici, în Europa, este de 75%. Singura ţară care a atins acest obiectiv este Olanda”, a mai spus Olsavszky.

Amalia Şerban, director adjunct în Ministerul Sănătăţii, a precizat că circulaţia virusurilor gripale începe în noiembrie-decembrie. „Cele două săptămâni pentru asigurarea protecţiei sunt îndeplinite în decembrie dacă persoanele se vaccinează. Având în vedere că am făcut acest acord-cadru şi vom putea avea o predictibilitate, campania va putea începe de anul viitor în octombrie”, a precizat Şerban.

1.294 de cazuri în sezonul gripal 2013-2014

502 14 2În sezonul gripal 2013-2014 au fost înregistrate 1.294 de cazuri de gripă, cu 57,5% mai puţine comparativ cu sezonul 2012-2013, cel mai multe fiind la grupa de vârstă 15-49 de ani. „În sezonul precedent (n.r.: 2013-2014), cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat la grupa de vârstă 15-49 de ani - 47,4%, urmate de grupele 0-1 ani - 17,3% şi 5-14 ani - 10,8%”, a spus dr. Adriana Pistol, directorul Centrului pentru Controlul şi Supravegherea Bolilor Transmisibile, din Institutul Naţional de Sănătate Publică. Adriana Pistol a precizat că, în sezonul gripal precedent, au fost înregistrate 230 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe, cu 46% mai puţine comparativ cu sezonul 2012-2013, atunci când au fost 428 de cazuri. Cel mai multe cazuri de infecţii respiratorii acute severe au fost la grupa de vârstă 0-1 ani, însă în sezonul 2013-2014 au fost înregistrate valorile cele mai mari şi la grupele de vârstă 50-64 de ani, respectiv peste 65 de ani. Adriana Pistol a precizat că factorii de risc pentru severitate asociată cu gripa sunt de şapte ori mai mari la persoanele gravide.

Ținta OMS: vaccinarea a peste 75% din populaţie

Sistemul de tip santinelă pentru supravegherea gripei va fi organizat în Bucureşti şi în 15 judeţe, iar sezonul de gripă va fi declarat atunci când 10% dintre persoanele investigate sunt diagnosticate cu această boală. „Scopul constă în evaluarea potenţialului şi în monitorizarea, în fiecare an, a incidenţei cazurilor de gripă, dar şi a infecţiilor respiratorii acute”, a declarat dr. Adriana Pistol. Ea a precizat că supravegherea cazurilor de gripă, dar şi a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) se va face prin organizarea a două sisteme de tip santinelă, în Bucureşti şi în 15 judeţe. Adriana Pistol a mai spus că 193 de medici de familie voluntari vor controla, în fiecare zi de luni a săptămânii, bolnavi care au simptomatologie asociată gripei. OMS îşi propune ca în 2015, în Europa, să se vaccineze peste 75% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

ATENŢIE. Persoanele care doresc să se vaccineze antigripal trebuie să se adreseze medicilor de familie!

Deși sezonul de gripă 2014/2015 se anunță a fi unul uşor, specialiștii susţin că există riscul unei epidemii, în condiţiile în care doar 5% dintre cetăţeni s-au vaccinat în sezonul anterior

Medicii se confruntă cu refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii

Tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea antigripală a copiilor, iar problema nu este doar în România, ci este un trend internaţional. „Principala cauză este refuzul din ce în ce mai mare al părinţilor, iar acest lucru nu se întâmplă doar la noi, este un trend mondial şi apare în special la părinţii intelectuali. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face un ghid tocmai pentru informarea acestor părinţi”, a declarat vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, dr. Sandra Alexiu. Aceasta a atras atenţia şi asupra faptului că există inclusiv medici care refuză să se vaccineze, dar şi să-i vaccineze pe alţii, şi a precizat că, pentru a-i proteja pe copiii foarte mici, care nu pot face vaccinul gripal, trebuie ca toţi membrii familiei să fie vaccinaţi.