Main menu

header

de Dana Purgaru

Tinerii, din ce în ce mai „loviţi“ de cancerul de colon

Incidenţa cancerului de colon - cândva o boală întâlnită la oamenii de peste 50 de ani - a crescut în rândul adulţilor tineri, şi această creştere se va amplifica în viitor, spun autorii unui studiu american. Se preconizează că peste 20 de ani numărul cazurilor de cancer de colon la adulţii tineri va fi mult mai mare decât acum, spun cercetătorii. Cauzele acestei tendinţe ar fi consumul de alimente nesănătoase - „junk food”, sedentarismul şi obezitatea.

Fumatul contribuie la durerile de spate

Fumătorii sunt mai expuși riscului de a avea dureri cronice de spate în comparație cu nefumătorii, conform unei cercetări recente a specialiștilor de la Universitatea Northwestern, SUA. Practic, fumatul interferează cu un circuit cerebral - regiunile din creier nucleus accumbens și cortexul median prefrontal - cu rol crucial în apariția durerii cronice. Într-o altă cercetare recentă legată de fumat, s-a descoperit că acizii grași Omega 3 pot reduce nevoia fumătorilor de nicotină. Practic, fumătorii care au primit zilnic, timp de o lună, suplimente cu acizi grași Omega 3 și-au redus cu 11% nevoia de a fuma.

Diabetul îmbătrâneşte creierul

Persoanele diagnosticate cu diabet la vârsta mijlocie prezintă un risc mult mai mare de a suferi de probleme cognitive pe parcursul următorilor 20 de ani de viaţă, comparativ cu cele a căror glicemie este normală, potrivit unui studiu recent, efectuat la Universitatea Johns Hopkins din SUA. Cercetătorii au descoperit că, în cazul adulţilor, diabetul accelerează îmbătrânirea creierului, în medie, cu cinci ani și au subliniat faptul că diagnosticarea precoce a acestei boli poate preveni demenţa.

Virusul HIV a slăbit în intensitate

Evoluţia rapidă a virusului HIV, ca răspuns la utilizarea pe scară largă a medicamentelor antiretrovirale, a slăbit capacitatea acestuia de a provoca SIDA, potrivit unui studiu coordonat de Universitatea Oxford din Marea Britanie. În cadrul acestuia au fost monitorizate două grupuri de persoane infectate cu HIV din Africa de Sud şi Botswana. Autorităţile sanitare din lumea întreagă au recomandat încă din 2012 administrarea de antiretrovirale cu titlu preventiv pentru persoanele din categoria cu risc înalt, inclusiv pentru homosexuali.

Tratament revoluţionar pentru leziunile măduvei spinării

Un tratament ce vindecă leziunile de la nivelul măduvei spinării, stimulând creşterea nervilor spinali şi contribuind astfel la vindecarea zonelor vătămate, a fost creat de oamenii de ştiinţă americani de la Case Western Reserve University. Studiul a arătat că mişcările membrelor şi controlul asupra vezicii urinare pot fi reinstaurate în anumite grade. Medicamentul funcţionează prin întreruperea sintezei unui fel de „clei”, ce împiedică celulele nervoase să crească după o accidentare la coloană.