Main menu

header

504 15 1de Gabriela Niculescu

Medicii dermatologi recomandă controlul anual al aluniţelor, indiferent de culoarea pielii, de vârstă sau de sex. Dermatoscopia reprezintă o tehnică neinvazivă de diagnosticare a cancerelor pielii și totuşi, nu de puţine ori, accesul la serviciile de diagnostic de acest tip este limitat din considerente materiale sau din cauza absenţei aparaturii performante în apropierea domiciliului. Pionierii acestui domeniu în România, prin Asociaţia Melanoma MayDay, au demarat o campanie, pe termen lung, de prevenție a melanomului (unul dintre cancerele de piele) prin efectuarea dermatoscopiei gratuite a populaţiei. Doctor Lucian Russu, medic specialist în dermato-venerologie, de la Clinica Bioderm, ne-a oferit detalii.

„10% dintre pacienții investigați au avut diverse probleme”

- Câți oameni au trecut pragul clinicii mobile de când ați demarat campania?

- Fiind pionieri în acest domeniu și aducând dermatoscopia digitală în România, mereu am încercat să facem campanii prin care să beneficieze o populație cât mai largă și am înțeles că modalitatea cea mai simplă este de a oferi acest serviciu în mod gratuit. Am mers în multe locuri din țară, la marile corporații care au adus oamenii direct, noi fiind lângă ei. Programul a început de un an, timp în care au fost verificate peste 8.000 de persoane. Programul nostru va continua, depinde foarte mult și de cât va fi susținut, fiind o organizație nonprofit depindem de donațiile celor interesați să ne susțină. Noi îl putem susține financiar aproximativ doi ani.

- Câte persoane investigate au avut probleme?

- Aproximativ 10% dintre pacienții investigați au avut diverse probleme, ceilalţi, de 90%, au fost în regulă.

„Ideea de bază este să prevenim cancerul, nu să-l tratăm”

- Cum ne dăm seama că trebuie să mergem la un control al alunițelor?

- Problema în dermatologie este că melanomul nu doare. Semnele sunt evidente și sunt clare, dar numai pentru medicul dermatolog. Din păcate, chiar și confrații noștri din alte discipline, cu mici excepții, pot trece pe lângă simptomatologia melanomului fără să înțeleagă că este incipient sau evoluat. În stomatologie, dacă te doare un dinte, mergi la doctor. La noi, prevenția este cvasiinexistentă, dintr-un motiv foarte simplu. Dacă unitatea medicală la care mergeți dispune de aparatură de imagistică, de dermatoscopie digitală, investigațiile sunt aprofundate. Dacă nu, nu putem decât să o privim și să spunem că totul este bine, să ne vedem peste șase luni, să o urmărim. Problema este că nu putem să reținem 20 de pacienți zilnic, să putem spune că peste șase luni ne aducem aminte cum arătau diferitele formațiuni. În dermatoscopia digitală, computerul este cel care memorează fiecare imagine, măsurătoare, culoare, comentariu al medicului, aria de precizie în milimetri, ceea ce ochiul uman nu poate face. Până în prezent, avem în baza de date peste 20.000 de pacienți care și-au făcut examenul de dermatoscopie digitală și care au privilegiul de a compara, de la an la an, evoluția.

- Cum se numește aparatul care face toate aceste lucruri?

- Aparatul se numeşte FotoFinder și este produs în Germania. Însă, povestea este puțin mai complexă. Acum 17 ani, am căutat, în domeniul dermatologiei, mijloace imagistice de prevenție, pentru că ideea de bază este să prevenim cancerul, nu să-l tratăm. Tratamentul este o fază inacceptabilă. În momentul în care avem un melanom instalat, cu metastaze, deja vorbim de costuri astronomice, vorbim despre RMN, despre CT (Computer Tomograf), despre markeri tumorali, despre tratamente oncologice extrem de complexe și rezultate modeste, cu toate progresele medicinei din ultimul timp. Foarte interesant este că se merge foarte mult pe aceste tratamente. Dacă stați să vă gândiți, sunt mii de asociații de suport, de luptă contra cancerului. Nu am văzut însă ca asociațiile să lupte pentru prevenție. Este un lucru pe care eu nu-l înțeleg. Eu consider că primul factor în lupta contra cancerului este prevenția. Gândiți-vă cât de mult s-ar reduce incidența cancerului de piele dacă noi am preveni melanomul!

„Petele pigmentare nu trebuie ignorate”

- Petele pigmentare care apar după expunerea prelungită la soare trebuie și ele monitorizate?

- Aici discutăm despre keratoze solare, leziuni premaligne, sau leziuni benigne, cu potențial de transformare. Nu înseamnă că trebuie să cădem în extrema cealaltă și să spunem că, dacă avem pete pe spate, sigur facem cancer. Petele trebuie văzute de specialist, pentru a determina ce grad au, cât s-au transformat și cum putem să prevenim transformarea lor. Factorii de protecție sunt foarte importanți, țin deja de atitudine.

„Riscul crește pentru cei cu arsuri solare grave şi repetate”

- La cine poate apărea melanomul?

- Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de prezenţa factorilor genetici, de mediu și de stilul de viaţă. Predispoziție au cei cu tegumentul sensibil la soare, persoanele cu pielea, părul şi ochii deschişi la culoare; cei cu factori genetici (acolo unde se întâlnește prezenţa a numeroase aluniţe, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate); cei care au avut arsuri solare grave şi repetate - în special înaintea vârstei de 15 ani; cei care au obiceiul bronzării artificiale și cei care apelează la tatuajele făcute fără discernământ, direct pe nevul pigmentar.

„Gândiți-vă cât de mult s-ar reduce incidența cancerului de piele dacă noi am preveni melanomul!“

„Avem cele mai moderne echipamente din lume“

S-a constatat statistic ca fiind alarmantă incidenţa în creştere a melanomului în ţara noastră, mai ales în rândul copiilor. „De la an la an, am observat din ce în ce mai multe persoane cu modificări ale aluniţelor sau cu forme avansate de cancer cutanat. Astfel, cunoscând faptul că melanomul este curabil în 100% din cazuri dacă este surprins în stadii incipiente, am considerat că prevenţia şi depistarea precoce a cancerelor cutanate prin programul MMD (Melanoma MayDay) ar fi în beneficiul celor care apelează la această metodă de screening - dermatoscopia. Aceasta se realizează cu unul dintre cele mai moderne echipamente existente în lume și permite examinarea alunițelor cu o mărire de 20-70 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sânge, permițând diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate”, ne-a spus dr. Lucian Russu.

Proiectul este un exemplu de colaborare multinaţională, deoarece unitatea mobilă în care se desfășoară consultațiile este construită în Marea Britanie, echipamentul dermatologic este importat din Germania, educaţia medicală a specialiștilor este făcută în Statele Unite ale Americii, iar medicii şi asistenţii medicali sunt din România. Prezentatoarea emisiunii „Times New Roman TV”, de la Prima TV, Ioana Maria Moldovan, s-a alăturat acestei campanii prin puterea propriului exemplu, ea însăși reușind să evite cancerul de piele prin depistarea la timp a unui melanom.