de Diana Tudor
Sărbătorile de Iarnă reprezintă o perioadă de relaxare socială sub toate aspectele, când oamenii au tendința de asuspenda regulile alimentare, lăsându-se pradă apetitului și tentațiilor de tot felul. Alimentaţia românilor în această perioadă are tendinţa de a deveni necontrolată, tocmai din cauza faptului că cele câteva săptămâni de concediu sunt văzute ca o răsplată mult așteptată după un an de muncă asiduă. Conf. dr. Ion Daniel (medalion) atrage atenția asupra faptului că această răsplată trebuie să fie una adecvată, și nu una care să adauge factori de risc. Aflăm mai multe despre acest subiect de la medicul primar chirurg, șeful Clinicii Chirurgie III, de la Spitalul Universitar de Urgență București.
„Supraalimentarea naște probleme chiar și pentru un om sănătos”
- Care sunt greșelile alimentare specifice românilor în perioada Sărbătorilor?
- Cele mai frecvente greșeli alimentare întâlnite la români sunt legate de calitatea și de cantitatea produselor consumate. De Sărbători, oamenii dispun de mai mult timp pentru prepararea mesei de Crăciun, şi atunci există și tendința de a întrece măsura. Cu toate acestea, consumul de alimente nu trebuie să fie exagerat, deoarece orice supraalimentare naște probleme chiar și pentru un organism sănătos. Dacă este să vorbim despre calitatea produselor consumate, este foarte important să amintim că, din păcate, cultura gastronomică autohtonă are la bază alimente grele, încărcate în grăsimi, în proteine animale și în calorii. Ca urmare a unui consum excesiv de astfel de produse, tubul digestiv și întregul organism au de suferit, glicemia, colesterolul și tensiunea arterială înregistrând valori crescute. O altă tradiție, cu tendință de exagerare la români, este consumul de alcool, care accentuează problemele digestive, provocând de la banala indigestie până la gastrită sau chiar la declanșarea pancreatitei acute.
- Care sunt problemele digestive cel mai frecvente cu care se prezintă oamenii la spital în perioada Sărbătorilor?
- Sunt două categorii de pacienţi care vin la spital, ca o consecinţă a exceselor alimentare din această perioadă: cei care nu au mai avut niciodată probleme de sănătate, şi o masă de Crăciun abundentă şi excesivă poate să-i conducă către un consult medical de urgenţă, şi cei care ştiu că au probleme, dar le accentueză prin încălcarea regulilor alimentare. Din prima categorie fac parte cei cu o aşa-zisă indigestie, care poate fi simplă, manifestată prin balonare, greaţă, vărsături și dureri abdominale, până la cei care prezintă tulburări majore precum pancreatita acută. Aceasta este numită şi „marea dramă abdominală”, deoarece provoacă o durere insuportabilă în etajul superior al abdomenului. Boala este determinată în primul rând de doi factori: alimentele grase şi alcoolul. Pentru recuperarea pacientului este nevoie uneori de internare, alteori chiar de intervenţie chirurgicală, reprezentând un risc major pentru viaţă. Din cea de-a doua categorie de persoane care se prezintă la spital fac parte pacienţii cu boli preexistente, care își agravează starea de sănătate în această perioadă prin abandonarea regimului prescris. De exemplu, diabeticul consideră că poate să mănânce mai mult decât îi permite regimul său obișnuit, așa cum alți pacienți cu litiază biliară, cu ulcer sau cu boală de reflux gastroesofagian consideră că își pot permite abateri alimentare cu ocazia Sărbătorilor. Aceste greșeli alimentare determină frecvent apariția complicațiilor de tipul comei diabetice sau colicii biliare.
„Recomandare pentru tulburările digestive: repausul alimentar”
- Ce ar trebui să facem pentru a evita astfel de probleme?
- Evitarea problemelor digestive ține și de un anumit grad de civilizație al populației. Crăciunul este o ocazie de bucurie și de reuniune, şi nu o ocazie de a face excese culinare. Constatarea mea este că, în general, cei care trăiesc nesănătos tot anul fac excese şi abateri majore şi de Sărbători, iar cei care sunt preocupaţi de regimul alimentar în restul anului sunt cei care vor păstra în continuare acest echilibru. Așadar, recomand echilibru și moderație în alimentație, cu evitarea abuzurilor, în special la persoanele care au probleme de sănătate preexistente.
- Ce presupune tratamentul medicamentos? Ce tipuri de pastile ar trebui să avem în trusa de medicamente?
- Încrederea oarbă în „medicamente-minune” și soluţii miraculoase poate să încurajeze un comportament alimentar iresponsabil. Cea mai simplă recomandare pentru tulburările digestive apărute după un exces culinar este repausul alimentar. Acest lucru presupune punerea în repaus a tubului digestiv prin suspendarea alimentaţiei. La acest regim se adaugă hidratarea intensivă cu apă plată pentru 24 de ore. Astfel, se vor putea rezolva vărsăturile, crampele, balonarea şi chiar diareea. Mai pot fi administrate și medicamente antispastice, care calmează crampele. În cazuri selecţionate, respectiv în cazurile severe, internarea în spital, perfuzia și administrarea de medicamente reprezintă cea mai bună soluție.
„Meniul trebuie adaptat fiecărui individ în parte“
- Știm că e important ce mâncăm de Sărbători, dar cât de valoros pentru digestie este felul în care mâncăm?
- Felul în care mâncăm are o foarte mare importanţă, în sensul că masa de Sărbători trebuie luată într-un ambient plăcut, într-un moment special dedicat şi în porţii bine definite. Nu trebuie să mâncăm sub presiunea timpului, fiecare înghiţitură trebuie bine mestecată înainte, cu pauze între felurile de mâncare, în aşa fel încât stomacul să aibă răgazul necesar pentru procesarea alimentelor. Iată de ce cantitatea mâncată este foarte importantă şi trebuie adaptată limitelor propriului organism. Aportul de apă nu trebuie neglijat, deoarece ajută la reglarea digestiei. În afara mesei, hidratarea contribuie la oferirea senzaţiei de saţietate, limitând astfel apetitul, care are tendinţa să crească datorită tuturor miresmelor specifice mesei de Crăciun.
- Cum ar trebui să arate un meniu de Sărbători care să nu ne facă probleme?
- Nu există un meniu standard, care să nu ne facă probleme de Sărbători. Pentru a evita neplăcerile legate de starea de sănătate, meniul trebuie adaptat fiecărui individ în parte. Există însă câteva reguli general valabile, de care ar fi bine să ținem cont atunci când vine vorba despre masa de Crăciun: sarmalele trebuie însoțite de un adaus de varză, în special dacă au o compoziție mai grasă; friptura trebuie redusă cantitativ și însoțită de un bol cu salată verde sau cu salată de crudități; ciorba trebuie degresată prin îndepărtarea crustei care se formează deasupra sa după ce a fost ținută la frigider mai multă vreme (aceasta este plină de grăsimi ce se vor depune în timp pe artere, provocând accidentul vascular cerebral); crusta formată de pielea curcanului atunci când este gătit la cuptor trebuie îndepărtată, pentru că este o sursă de toxine și de grăsimi nesaturate, care trebuie eliminată din alimentația noastră; dulciurile trebuie preparate acasă, din ingrediente cât mai naturale, astfel încât să evităm aportul crescut de grăsimi și de calorii pe care le regăsim din plin în ingrediente precum margarina sau untul; alături de celelalte preparate, pe masa de Crăciun trebuie să se regăsească din plin fructe și legume.