Main menu

header

506 12 1de Diana Tudor

Durerea de dinți este, cu siguranță, una dintre cele mai neplăcute senzații pe care le putem experimenta. Deși calmantele sunt o soluție de moment, vizita la stomatolog este cea care ne vindecă și ne ferește de complicațiile pulpitei, afecțiunea responsabilă de apariția durerilor de dinți. Aflăm mai multe despre acest subiect de la medicul stomatolog Florentina Grigore (foto).

Poate fi reversibilă dacă nu e rezolvată la timp

- Ce este pulpita?

- Teoretic, pulpita este o afecțiune caracterizată de inflamația pulpei dintelui sub acțiunea microorganismelor provenite din carie. Pentru a înțelege cu adevărat ce semnifică acest lucru, trebuie amintite unele elemente de morfologie dentară. Partea vizibilă a dintelui este alcătuită din smalț, iar sub acesta se găsește dentina, un material dentar cu o duritate mai mică decât smalțul, care adăpostește camera pulpară, locul unde se găsește pulpa dintelui, cunoscută în limbaj popular sub numele de „nervul dintelui”. Sub acțiunea microorganismelor provenite din carie, se produce inflamația pulpei. Pe lângă aceasta, se exercită și o presiune din cauza durității smalțului și a dentinei, care nu permit dilatarea pulpei, provocând astfel durere, un simptom specific acestei afecțiuni.

- Care este diferența între pulpita reversibilă și pulpita ireversibilă?

- La debut, pulpita are o fază numită hiperemie preinflamatorie, care este reversibilă. În acest stadiu, pacientul simte durere la variațiile fizice și chimice, respectiv atunci când bea ceva rece sau când mănâncă ceva dulce. Durerea nu persistă, ci încetează odată cu îndepărtarea excitantului, respectiv rece sau dulce. Dacă pacientul se prezintă la medic, se poate rezolva problema, însă, dacă nu vine la stomatolog, caria avansează spre pulpită. Există pulpite parțiale sau totale, precum și pulpite seroase sau purulente.

Netratați, pacienții pot ajunge la incizie chirurgicală

- Cum se manifestă pulpita seroasă?

- Pulpita seroasă totală se prezintă sub forma unor dureri bruște, violente, de intensitate crescută. De regulă, pacientul prezintă cavități carioase profunde, care ajung la pulpă, motiv pentru care variațiile de temperatură și toți stimulii se transmit cu ușurință. De obicei, durerea nu cedează la antialgice. Caracteristic pentru această afecțiune este că durerea se ameliorează la cald. Aceasta este faza ireversibilă, care nu mai poate fi tratată altfel decât prin îndepărtarea pulpei. Pulpa este infectată prin pătrunderea germenilor. O altă formă a pulpitei este cea purulentă. Deosebirea între pulpita seroasă și cea purulentă constă în caracterul durerii, respectiv lancinantă, violentă în cazul pulpitei seroase, și pulsatilă (zvâcnește) în pulpita purulentă. Afecțiunea se ameliorează la rece, însă doar pentru moment. Tratamentul constă în scoaterea nervului.

- Ce se întâmplă în cazul în care pacientul nu se prezintă la medicul stomatolog?

506 12 2- Pacientul poate experimenta o fază în care durerea cedează: pulpa se necrozează, după care urmează o perioadă de liniștire. Pacientul crede că s-a vindecat, însă de fapt, în această fază de tăcere, infecția difuzează, afectând osul care susține dintele. În acest fel, apare parodontita apicală. Aceasta poate fi acută, cu dureri mari, sau cronică, tăcută, fază în care avansează în os. Netratată, poate avea două urmări: fie această infecție se exteriorizează în cavitatea bucală, luând o direcție prin os și exteriorizându-se la nivelul gingiei prin fistulă (abces), fie se poate extinde în părțile moi, situații în care apar tumefacție voluminoasă, edem şi durere. În aceste circumstanțe, sunt necesare incizia chirurgicală, sub anestezie, și drenajul chirurgical pentru rezolvarea problemelor.

„Nu doar pasta şi periuţa fac diferenţa”

- Cum putem preveni toate aceste probleme?

- O pulpită se poate preveni prin mijloace de profilaxie a cariei, de aceea este indicat să se efectueze un periaj corect, o igienă foarte bună, atent realizată, care ne poate salva de mari probleme. O altă metodă de prevenire a complicațiilor este prezentarea la medicul stomatolog în vederea efectuării unor sigilări ale șanțurilor și fosetelor de pe suprafața dinților. Aceste șanțuri și fosete au o predispoziție în retenționarea alimentelor care fermentează și produc acizi ce duc la apariția cariei dentare. Pentru a preveni apariția cariilor și consecutiv apariția pulpitei, în cabinetul stomatologic se pot face fluorizări locale ale dinților la anumite intervale de timp, pentru a întări substanța dură dentară și a nu mai fi susceptibilă la caria dentară. Recomand prezentarea la medicul stomatolog la apariția primelor simptome.

- Cât de importantă este igiena orală în prevenirea pulpitelor?

- Igiena orală este foarte importantă. Trebuie efectuat un periaj atât dimineața, dar mai ales seara. Acesta este cel mai important periaj, deoarece, după mesele din cursul zilei, se depun resturi alimentare care fermentează și, favorizate de o temperatură crescută, întuneric și umiditate, se dezvoltă foarte mult, eliberează acizi și atacă smalțul și dentina, ajungând la pulpă. Oamenii sunt de părere că doar tipul de pastă sau periuță de dinți este cel care face diferența, însă nu este așa. Tehnica de periaj trebuie să fie bine însușită, iar, ca o regulă general valabilă, periajul trebuie să se înceapă întotdeauna de la maxilarul superior, pentru ca toate microorganismele rezultate să cadă în maxilarul inferior și apoi să fie eliminate.

Jumătate dintre români merg la dentist o dată sau de două ori pe an