de Cătălina Tăgârță
Uneori, semnalul electric din inimă poate să circule prost și să determine o bătaie neobișnuită: fie prea tare, fie prea lentă sau neregulată. Acest lucru se numește aritmie sau tulburare de ritm. Persoanele cu aritmie se pot simți obosite, cu răsuflarea tăiată, cu capul greu, pot leșina sau, în unele cazuri, pot simți dureri în piept. Aceste senzații nu sunt deloc plăcute, dar, dacă vă veți adresa medicului, veți găsi soluția cea mai potrivită.
Cele mai bune măsurători se fac dimineața sau seara
Pulsul este bătaia, frecvența sau ritmul inimii. Locul în care acesta se simte cel mai ușor este la încheietura mâinii, imediat deasupra degetului mare. Pulsul se poate simți și în alte regiuni ale corpului, cum sunt: încheietura cotului, încheietura inghinală sau în spatele genunchiului.
O întrebare pe care oamenii și-o pun frecvent este: de ce și când să vă verificați pulsul? Ei bine, este important să vă cunoașteți pulsul, pentru că acesta poate indica tulburări ale frecvenței sau ritmului inimii. Este bine să încercați să vă luați pulsul în diferite momente ale zilei (înainte și după diverse activități). Frecvența pulsului se modifică pe parcursul unei zile în funcție de activitățile pe care le efectuați. Acest fenomen este normal. Însă, pentru a afla pulsul dumnevoastră de referință, este indicat să îl măsurați dimineața, imediat la trezire, sau seara, înainte de culcare, când sunteți relaxați că ziua obositoare a trecut.
Limita normală, între 60 și 100 de bătăi pe minut
Pulsul normal variază între 60 și 100 de bătăi pe minut. Există totuși anumite condiții în care pulsul poate fi mai rapid sau mai lent. Acestea pot fi determinate de vârstă, de medicamente, de cafeină, de gradul de antrenament fizic, de orice boală - incluzând boli de inimă, stres, anxietate. Trebuie să vă adresați medicului în următoarele situații: dacă pulsul se accelerează/este prea lent ocazional sau permanent și nu vă simțiți bine sau dacă pulsul este neregulat, și cu toate acestea vă simțiți bine. Însă, cum fiecare persoană este diferită, este greu să se traseze o regulă strictă. Neregularitatea pulsului este greu de evaluat, deoarece chiar și pulsul normal este puțin neregulat, modificându-se odată cu fazele respirației. Numeroase persoane au pulsul mai mare de 100 de bătăi pe minut sau mai mic de 60 de bătăi pe minut. Însă nu e bine ca limitele să fie mult depășite. Astfel, dacă ajungeți la 120 de bătăi/minut sau la mai puțin de 40, trebuie să vă adresați de urgență medicului.
E bine să stați pe scaun
Cu ocazia conferinței de presă organizată de Asociația Pacienților cu Aritmii, pe tema „Fibrilația atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral”, specialiștii au oferit câteva sfaturi referitoare la măsurarea corectă a pulsului. Astfel, iată care sunt pașii ce trebuie urmați în acest scop:
Dacă aveți în familie pacienți cu fibrilație atrială, îndemnați-i să-și ia medicamentele la timp și să se adreseze regulat unui specialist. Mai multe detalii despre boală, diagnostic și tratament puteți afla și de la Asociația de Pacienți cu Aritmii
„Sănătatea este a pacientului, nu a medicului“
Exercițiul măsurării pulsului poate fi făcut de oricine, oriunde. Așadar, nu ezitați să-l prezentați și rudelor, prietenelor, cunoștințelor! Toată lumea trebuie să știe să-și monitorizeze starea de sănătate și să se adreseze medicului imediat ce observă că ceva este în neregulă. „Nu uitați că deciziile vă aparțin. În măsura în care un pacient, din nefericire, nimerește într-o conjunctură medicală nefavorabilă (în sensul că medicul poate e prea obosit să se gândească la cea mai bună variantă sau poate nu e la curent cu ultimele noutăți), sănătatea e a sa, și viața e tot a sa. Deci, dacă nu mai cere o părere atunci când nu e convins că lucrurile stau bine, dacă nu ia măsuri să afle diagnosticul corect și apoi să urmeze tratamentul corespunzător cu consecvență, doar el are de suferit”, a declarat doctor Anca Dan, medic primar Cardiologie la Spitalul Clinic Colentina.