de Cătălina Tăgârță
Se spune că starea de bine se „citește” la exterior, dar ea vine din interior. În America, domeniul age management există din 1973 și este considerat vârful medicinei moderne. În România, prima clinică de întinerire medicală a fost fondată abia de curând, de doctorul Ovidiu Peneș (medalion), specializat în SUA (medic primar, cu specializări în întreaga lume, cadru didactic și membru în comisiile de examinare din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din București).
„Medicina personalizată crește speranța de viață”
- Domnule doctor, de curând s-a deschis în România prima Clinică de Age Management. Fiind un domeniu nou, cum a fost primit de oameni?
- Trebuie să înțelegem că trecerea anilor nu vine obligatoriu la pachet cu problemele de sănătate și cu bolile. Medicina avansată personalizată poate evalua, măsura și acționa prin metode specifice, crescând speranța de viață. La Clinica de Age Management putem afla cât de aproape este pacientul de moarte și care sunt diferențele dintre vârsta biologică și cea cronologică. Folosim terapii specifice, și astfel putem reversa declinul.
- Ne dați mai multe detalii, vă rog?
- Practic, age managementul derivă din nevoia de prevenție a degradării celulare și funcționale a corpului, pe care ar trebui să o satisfacă orice fel de medic. În SUA, cercetarea a avansat mult în această zonă. Oamenii sunt dornici să arate mai bine, dar age management înseamnă chiar mai mult de atât. Cu ajutorul testelor care se fac, specialiștii în domeniu pot vedea boala într-o fază atât de incipientă, încât pot schimba cursul vieții. Mai exact, boala va fi întârziată sau chiar evitată, iar moartea pacientului de asemenea...
Vă puteți simți de 50 de ani chiar și la 80
- Clinica e promovată ca una de întinerire. Ce ar trebui să înțeleagă cititorii: dacă o persoană de 70 de ani va urma tratamentul va părea apoi de 50 sau că la 80 va fi tot de 70?
- Depinde dacă vârsta amintită, 70 de ani, este scrisă sau nu în buletin (zâmbește), fiindcă noi aici stabilim vârsta din punct de vedere biologic. Cineva poate să nu fie la fel de degradat ca majoritatea persoanelor de vârsta sa ori invers. Iată un exemplu concret: o persoană de 60 de ani (în buletin) poate avea o vârstă biologică de 70 (deci, să arate mai bătrân cu 10 ani), iar altă persoană, de 80 de ani, să se simtă de 50. Depinde de ce stil de viață a avut fiecare, în ce mediu a trăit..., apoi trebuie măsurați telomerii, pentru a vedea cât mai are de trăit celula. În urma realizării unui test genetic, putem stabili către ce se îndreaptă pacientul și să vedem ce targeturi are, dacă vrea sau nu să ajungă la zona de bine de la 20 de ani, fiindcă se poate să plece de la 70 și, prin foarte multe mecanisme, să ajungă ca la 20.
- Pare de domeniul fantasticului...
- Da, dar nu e imposibil. Depinde de cât de multe dintre cele șase metode (echilibrare hormonală, tratament integrat, program sportiv personalizat, nutriție, antioxidare, detoxifiere) ale age managementului este dispus să urmeze fiecare.
„Semnele energiei se văd după prima lună”
- Deci, concret, ce este de făcut?
- Depinde de fiecare persoană în parte. Cu cât celulele cuiva sunt mai degradate, cu atât e nevoie de mai multe intervenții, și invers. Dar rezultatele se vor vedea rapid. Încă după prima lună vor apărea primele semne ale energiei, iar somnul va fi îmbunătățit... Însă, pentru ca acest nivel regenerativ să ajungă la nivelul pielii mai trebuie să treacă alte câteva luni, dar pentru asta, oamenii trebuie să dea dovadă de răbdare și conștiinciozitate, să țină cont de recomandări (fiindcă noi le oferim instrumentele, dar ei trebuie să vrea să le folosească), iar atunci succesul este garantat.
- Cam cât timp trebuie urmat un astfel de program?
- Pentru maximum de rezultate, un astfel de program trebuie urmat cel puțin trei luni. Apoi, cu cât este prelungit mai mult, cu atât mai bine... însă e adevărat că avem și programe de câte o lună, cum este, spre exemplu, cel de detoxifiere.
„Rețeta nu e general valabilă”
- E interesant de văzut ce se întâmplă după oprirea programului!
- După oprirea programului, persoana nu ajunge din zona de unde a plecat. Adică, dacă a reușit să se întoarcă la o vârstă biologică mai mică (fie că e cu un an, doi, trei sau zece), rămâne acolo.
- Deci nu se întâmplă ca în curele agresive de slăbit, unde dai jos trei kilograme, iar după ce termini dieta pui la loc cinci...
- Nu. Un astfel de program ține și de stilul de viață. Pacientului i se înscriu în obișnuințe un anumit tip de activitate sportivă, i se schimbă gusturile, începe să arate altfel. Dar tocmai pentru că fiecare este unic, rețeta nu este general valabilă.
„Folosim toată puterea materialului genetic și nongenetic”
- Să stabilim clar care sunt pașii tratamentului de întinerire. Persoana vine inițial la un consult, iar pentru alegerea unuia sau a mai multor programe (din cele șase disponibile) îi recomandați analize. Despre ce fel de analize e vorba?
- Pacienții vor face analize de sânge, de urină, teste genetice (din salivă), depinde de la caz la caz. Acestea din urmă ne arată evoluția bolii la nivel celular, când ea este încă la nivel de tendință (deci urmează să se dezvolte în unu-trei ani). Dacă aflu unde este problema și ridic capacitatea de detoxifiere în zona optimă, apoi mai iau și alte măsuri care se impun, duc pacientul în afara zonei de risc. Și atunci corpul său nu se va mai degrada. Știu mulți oameni care, după ani de tratament, ajung să arate la 60 de ani mai bine decât arătau la 20. Dar pentru asta folosim toată puterea materialului genetic și nongenetic, întoarcem tot ce era împotriva pacientului în folosul său.
„Tratamentul este integrat”
- Referitor la teste: sunt dureroase, sunt decontate de CNAS?
- Nu sunt dureroase și nici decontate de CNAS. Totuși, în situația în care este identificată o patologie deja în desfășurare putem îndruma pacientul către medicul de familie sau putem construi o echipă multidisciplinară pentru a-l ajuta. Putem obține inclusiv o a doua opinie în alte țări dacă se dorește, iar rezultatul este un tratament integrat, unde să nu facă rău stânga la ce a tratat dreapta, și invers.
- Cât de scumpe sunt testele genetice?
- Depinde de mai mulți factori: de laborator, de patologia testată... Sunt și teste genetice care costă 80-90 de euro, iar pacientul își alcătuiește singur bugetul programului de tratament în funcție de ce are nevoie. În cazul testelor de genetică, prețul diferă în funcție de numărul întrebărilor puse (de exemplu, cum va sta cu articulațiile, cu inima, cu oasele etc.)…
Poate fi prevenit infarctul/AVC
- Pe lângă îmbunătățirea aspectului fizic, înțeleg că sunt evitate și mai multe afecțiuni. Deci se poate vorbi chiar despre prelungirea vieții.
- Exact. Ideea de bază este ca pacientul să afle cine este el și în ce punct al evoluției sale spre moarte se află. Spre exemplu: dacă în urma testelor realizate eu observ că într-un an sau doi cineva este predispus să facă un infarct sau un accident vascular cerebral (AVC), prin metodele specifice de prevenție încerc să îl îndrept spre altă direcție. Și în loc să facă infarctul la 60 de ani, îl face la 80 sau nu-l mai face deloc.