Main menu

header

de Dana Purgaru

România, pe locul 1 la mame sub 15 ani

Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale a cerut țării noastre revizuirea legilor pentru asigurarea accesului la îngrijiri de sănătate sexuală, dar și adoptarea unei strategii naționale în domeniu. Comitetul ONU a subliniat că România a rămas în urma celorlalte state membre în ceea ce privește promovarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive ale adolescenților și femeilor, statisticile oficiale arătând că rata mortalității materne este de două ori mai mare decât media UE, iar țara noastră înregistrează cel mai mare număr de nașteri la adolescentele sub 15 ani dintre statele membre. (D.P.)

Terapiile combinate fac minuni în cancerul mamar şi de prostată

Apelarea la radioterapie, pe lângă tratamentul hormonal împotriva cancerului agresiv de prostată, reduce cu aproape 50% mortalitatea în rândul bărbaţilor în vârstă care suferă de această boală. În plus, chimioterapia, administrată după o intervenţie chirurgicală, în combinaţie cu o terapie ţintită, poate să reducă riscul de recidivă pentru un anumit tip de cancer mamar (HER-2 pozitiv). Acest din urmă tratament este, de obicei, administrat pacientelor ale căror tumori s-au răspândit deja în corp. (D.P.)

Nou antibiotic eficace disponibil peste şase ani

Cercetătorii de la Universitatea Northeastern din Boston, SUA, au descoperit un nou antibiotic, care s-a dovedit foarte eficient în testele pe şoareci de laborator împotriva anumitor tulpini bacteriene rezistente, iar noul medicament ar putea fi disponibil pentru uz uman în următorii cinci-şase ani. Teixobactina este o moleculă naturală pe care specialiștii au descoperit-o după ce au analizat circa 10.000 de compuşi extraşi din bacteriile provenite din sol. (D.P.)

Medicament inovativ pentru cancerul de piele

Un nou medicament, cunoscut ca inhibitor panRAF, va fi testat în anii următori, după ce primele studii au arătat că este foarte eficient împotriva melanomului la pacienţii cu cancer de piele care nu mai răspund la tratamentele actuale. Melanomul este produs în urma expunerii neprotejate la soare, iar persoanele care au suferit arsuri solare de cel puţin cinci ori prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de această boală. (D.P.)

Screening auditiv pentru nou-născuţi, obligatoriu de anul acesta

Ministerul Sănătății a anunțat că programul privind depistarea precoce a deficiențelor de auz la nou-născuți se va extinde la nivel național. Ministrul Nicolae Bănicioiu a dat asigurări că de anul acesta toate maternitățile din țară vor avea aparatură de screening auditiv. Această procedură este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. Din păcate, statisticile arată că mulți copii rămân surzi din cauza faptului că părinții nu își dau seama de problemă din timp și ajung la medic prea târziu. (C.T.)