Main menu

header

508 15 1de Cătălina Tăgârță

Când vine vorba despre ochelarii de vedere, unii românii sunt mai puțin conștiincioși decât alții, complexele împiedicându-i să poarte aceste accesorii care le corectează vederea. Doctor Andrei Filip, medic primar specialist oftalmolog la Clinica AMA Optimex, din Capitală, vine cu vești bune. În România a fost adus de curând cel mai modern laser care corectează dioptriile. Intervențiile se fac cu anestezie cu picături și durează doar câteva minute. Practic, după ieșirea din operație, pacienții pleacă de la clinică văzând fără ochelari.

„Stabilitate mare a corneei, postoperator”

- Domnule doctor, în clinica dumneavoastră există de curând un nou laser ultraperformant, care poate scăpa oamenii de ochelari.

- Este vorba despre VisuMax, cel mai performant, mai precis și mai sigur laser cu femtosecunde al momentului. El permite realizarea operațiilor de reducere a dioptriilor printr-un tratament rapid și personalizat, prin tehnicile ReLEx Smile și FemtoLasik. Odată cu achiziția acestui echipament (există doar trei astfel de aparate în Europa), clinica noastră a devenit primul și singurul centru de chirurgie refractivă din România care oferă soluții complete pentru corectarea tuturor tipurilor de dioptrii.

- Acesta nu este singurul aparat performant pe care îl aveți. Care sunt avantajele tehnicilor ReLEx Smile și FemtoLasik, spre deosebire de Lasek/PRK?

- ReLEx Smile și FemtoLasik sunt operații prin care putem corecta dioptrii mai mari decât prin PRK/Lasek. Sunt fără durere, iar recuperarea este mai rapidă. Diferența între tehnicile existente este reprezentată de modul în care este pregătită corneea înaintea aplicării laserului. În funcție de afecțiunea oftalmologică de care suferă și de particularitățile anatomice ale ochiului, se decide tehnica potrivită fiecărui pacient.

„Se pot corecta miopiile de până la zece dioptrii”

- Cum trebuie să se pregătească pacienții înainte de operaţie?

- Adepții lentilelor de contact trebuie să înceteze purtarea lor cu șapte-zece zile înainte de efectuarea investigaţiilor necesare şi a operaţiei. În plus, înainte cu două zile de operaţie, toți pacienții vor începe un tratament cu antibiotic-picături şi vitamina C.

- Câte dioptrii se pot corecta prin această tehnică?

- Prin tehnica ReLEx Smile se pot corecta miopiile de până la zece dioptrii și astigmatismele miopice de până la cinci dioptrii. Prin tehnica FemtoLasik se pot corecta: miopiile de până la șapte dioptrii, hipermetropiile de până la cinci dioptrii și astigmatismele de până la patru dioptrii.

„Anestezia este locală, realizată cu picături”

508 15 2- Cum se desfăşoară, mai exact, operaţia?

- La FemtoLasik, primul pas constă în realizarea flapului cornean cu ajutorul laserului cu femtosecunde. Apoi, laserul cu excimeri şlefuieşte suprafaţa corneei pentru a corecta dioptriile, după care flapul cornean se închide perfect, ca în cazul unui dop. La ReLEx Smile, procedura se desfășoară într-un singur pas: cu laserul cu femtosecunde se decupează lenticula în grosimea corneei, care, ulterior, este extrasă.

- Cam cât durează intervenția?

- Operaţia ReLEx Smile durează aproximativ cinci minute pentru un ochi şi se face la ambii ochi în aceeaşi şedinţă. Operaţia FemtoLasik durează aproximativ 15 minute în total.

- Ce simte pacientul în acest timp? Ce fel de anestezie folosiți?

- Anestezia este locală, realizată cu picături, iar operaţia nu doare!

- Dacă o persoană e mai fricoasă de fel, i se poate face anestezie generală?

- Nu, fiindcă în timpul intervenției eu am nevoie să privească în direcția pe care i-o indic. Evident că în momentul anesteziei nu vede ceea ce fac, ci doar lumini, așa că nu trebuie să se sperie. Pacientul pleacă acasă în aceeași zi, dar fără ochelari. Va avea nevoie de cineva care să îl însoţească, pentru că nu va putea conduce maşina. Va simţi o senzaţie de disconfort sau de corp străin în prima zi după operaţie.

Ochiul începe să „uite” de operație cam după trei luni

- Deci, nu trebuie să se îngrijoreze dacă nu vede perfect...

- Nu. La FemtoLasik, în primele 24 de ore, vederea poate fi înceţoşată şi fluctuantă sau instabilă, însă, în mod normal, ea se stabilizează imediat şi va continua să se îmbunătăţească pe zi ce trece. Dacă pacientul urmează întocmai instrucţiunile medicului şi își administrează tratamentul prescris, nu vor fi probleme. La ReLEx Smile, acuitatea vizuală e bună la una-două zile după operație și se recuperează complet la câteva săptămâni.

- Când putem spune, practic, că pacientul a scăpat de dioptrii?

- De dioptrii scapă imediat după operație, doar că, în primele zile, rămâne un mic disconfort. Vindecarea completă şi stabilizarea vederii durează aproximativ trei luni. Atunci va „uita” ochiul de intervenție. Însă, atenție! Nerespectarea indicaţiilor medicului are un impact negativ asupra rezultatului operaţiei!

Privitul la televizor e permis imediat

- Care sunt indicațiile de care trebuie să țină cont, postoperator?

- După operaţie trebuie să evite să se frece la ochi. Și dacă li se pare că evoluţia nu este normală sau dacă au probleme, este extrem de important să anunţe de urgență personalul clinicii. Eu mereu le spun pacienților: „Mai bine mă suni și vii să te văd degeaba, chiar dacă nu ai nimic, decât să-ți fie teamă să mă deranjezi și să regretăm apoi”.

- Mai sunt și alte indicații?

- Pacientul trebuie să poarte ochelari de soare de calitate și să nu facă eforturi fizice mari. În cazul în care confortul vizual permite, se poate uita la televizor, poate lucra la calculator şi chiar citi imediat după operaţie. Însă, în prima lună după intervenţie, se recomandă ajutor la spălatul pe cap, pentru a nu intra apă în ochi. Trebuie evitate locurile cu praf și sauna, dar la plecarea din clinică pacientul primește lista cu recomandări și interdicții.

„Incidenţa complicaţiilor este extrem de rară”

- Ce complicaţii pot apărea?

- În cazul în care chirurgul este experimentat, echipamentele sunt de cea mai bună calitate, iar pacientul respectă recomandările, incidenţa complicaţiilor este extrem de rară. Poate fi vorba, spre exemplu, despre vindecare vicioasă, despre reducerea sensibilităţii la contrast, despre sensibilitate la lumini şi la faruri, despre regresia dioptriilor, cazuri în care trebuie anunțat de urgență medicul.

- Există și riscul pierderii vederii?

- Dacă medicul este experimentat, iar pacientul îi respectă recomandările întocmai, riscul de pierdere a vederii este egal cu zero.

„După operaţie, trebuie evitată frecarea la ochi, deoarece există riscul de desprindere/ descentrare a flapului cornean“

Procedura, interzisă celor cu herpes

- Există persoane care nu au voie să scape de dioptrii prin această proceduri medicale?

- Aceste operaţii se adresează persoanelor sănătoase care doresc să scape de ochelari. Nu sunt recomandate pacienților care suferă de Keratoconus, care au afecțiuni autoimune, ale țesutului conjunctiv sau diabet. De asemenea, sunt contraindicate celor care își administrează corticosteroizi sau agenţi antimetabolici, persoanelor care au suferit intervenţii chirurgicale anterioare de glob ocular sau de cornee efectuate asupra ochiului ce urmează a fi tratat. Nu pot scăpa de ochelari pe aceste căi nici cei cu astigmatism neregulat, suspiciune de glaucom sau presiune intraoculară mai mare de 21 mm Hg, antecedente de herpes simplex sau herpes zoster, femeile însărcinate sau lăuzele, pacienţii cu vârsta sub 18 ani.