Main menu

header

508 12 1de Cătălina Tăgârță

Oamenii se sperie când aud vorbindu-se despre cancer, fiindcă, indiferent de forma bolii sau de organul afectat, ei știu că acest diagnostic îl conduce pe pacient mai repede pe drumul fără întoarcere. Datorită progresului științific în domeniul medical, această concepție (de condamnare la moarte) a fost combătută în ultima vreme, existând situații în care persoanele cu cancer de sân sau de col uterin, depistat în fază incipientă, spre exemplu, au supraviețuit ani buni. Din nefericire, pentru bolnavii de cancer pulmonar, veștile nu sunt deloc bune. Din momentul în care a fost pus diagnosticul, speranța de viață la un an este aproape inexistentă.

Îmbolnăvirile pot fi prevenite

508 12 2Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar provoacă în România cele mai multe decese. Cu toate acestea, multe îmbolnăviri pot fi prevenite, pentru că, în majoritatea cazurilor, ele au legătură cu fumatul. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer au dedicat campania de informare privind cancerul pulmonar tuturor celor care doresc să ia decizii importante privind sănătatea lor şi să îşi schimbe stilul de viaţă. „Cancerul pulmonar poate fi prevenit. Sunt trei lucruri simple de care trebuie să ţinem seama: renunţarea la fumat, o dietă echilibrată, mai mult sport. Cel mai greu este, de fapt, să ne schimbăm stilul de viaţă. Dar dacă punem în balanţă, pe de o parte, efortul şi, pe de altă parte, beneficiile pentru sănătate, nu ar trebui să stăm pe gânduri”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Fumătorul pasiv răspunde mai bine la tratament

508 12 3Cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar constă în renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasă de fumat înainte de vârsta de 50 de ani îşi reduc la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze. „Încă mai există persoane care se îndoiesc de legătura dintre fumat și cancerul pulmonar, aducând tot felul de argumente. E adevărat că organismul intervine cu mecanisme de apărare, și că, dacă are unele bune, nu va dezvolta boala, însă dacă îl agresăm și pe alte părți, riscul e considerabil. Plus că există și o relație doză-efect. Dacă fumezi trei pachete pe zi, poți avea un risc și de 20 de ori mai mare de a te îmbolnăvi”, a declarat și doctor Magda Ciobanu, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Mai mult, potrivit specialistei, nu sunt lipsite de risc nici persoanele care fumează pasiv. „De ce face cancer pulmonar un om care n-a pus țigara în gură niciodată?” Asta este o întrebare pe care o primesc frecvent în ultima vreme. Ei bine, din cazuistica mea, am observat că, în majoritatea cazurilor, e vorba despre oameni care au crescut în case unde s-a fumat. Alți factori de risc ai acestei boli sunt: expunerea la azbest sau la fumul produs în sobele și în bucătăriile unde se folosesc cărbuni”, a mai spus specialista. Cu alte cuvinte, nu e suficient să se renunțe la țigări, ci e necesar să vă feriți și de fumatul pasiv. „Vestea bună - dacă pot spune așa - pentru cei care se îmbolnăvesc din cauza fumatului pasiv e că aceștia dezvoltă o formă de boală mai puțin agresivă, care răspunde mai bine la tratament”, a completat doctor Magda Ciobanu.

Gudronul rămâne în corp mult timp

Multe persoane înlocuiesc țigările cu cele electronice sau cu trabucul. Ei bine, specialiștii avertizează că nici această alegere nu este bună, întrucât substanțele cancerigene din fumul emanat se păstrează. „Oamenii cred că trabucul este mai natural, că nu are aromatizanți, dar ceea ce e cancerigen în el se află în fumul produs. Iar dacă la țigară era vorba despre 10 miligrame de nicotină în aerul expirat, în fumul de trabuc se găsesc până la 200-300 de grame de nicotină. Apoi, statistic vorbind, fumătorii de trabuc au și un risc mai mare de a dezvolta cancer oral, fiindcă e vorba despre o cantitate enormă de nicotină și de gudron în aerul expirat”, a declarat doctor Magda Ciobanu la evenimentul de lansare a campaniei „Respiră sănătate”. Renunțarea la acest obicei este benefică, însă abia după circa zece ani șansele de a dezvolta fatala boală se înjumătățesc, deoarece colecția de gudron rămâne în corp. Plămânii conțin adevărate depozite antracocice. Pentru a reduce riscul mai rapid, e necesar să vă schimbați stilul de viață.

Activităţile fizice protejează împotriva bolii

O dietă sănătoasă, cu multe fructe şi cu legume, poate reduce riscul de cancer pulmonar. Unele statistici arată că fructele şi legumele ajută împotriva acestei boli atât la fumători, cât şi la nefumători. Și sportul este foarte important în prevenţia cancerului pulmonar. Studiile arată că activităţile fizice protejează împotriva bolii. În România, cancerul pulmonar are şi cea mai mare incidenţă (11.644 de cazuri noi pe an) şi cea mai mare mortalitate (10.071 de decese anual) dintre toate tipurile de cancer. „Tăcerea ucide! Cei care s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar sau rudele acestora ar trebui să povestească drama lumii întregi. Doar conștientizând că în câteva luni de la aflarea diagnosticului se pot pierde pe ei sau pe cineva drag poate vor lua măsuri mai repede”, a mai atras atenția specialista.

Se diagnostichează cu dificultate

Cancerul pulmonar reprezintă o creştere a unor celule anormale în plămân. Aceste celule se înmulţesc şi cresc într-un ritm mai rapid decât celulele normale. Mai multe celule canceroase, ataşate unele de altele, formează o tumoare. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală, fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate sau se pot extinde în alte părţi ale corpului. Cancerul pulmonar este o boală care se diagnostichează cu dificultate şi adesea, la momentul diagnosticului, este deja în stadiu metastazat. Este posibil ca tumoarea din plămân să nu determine niciun simptom în regiunea pieptului, însă ea se poate însoţi de alte semne care vă vor determina să vă adresaţi medicului. Așadar, este bine să rugaţi medicul să vă facă o radiografie dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome: tuse, spută cu sânge, dispnee (dificultate în a respira), durere, pneumonii sau bronşite repetate, stare permanentă de oboseală, lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate, răguşeală, transpiraţii ale feței şi ale gâtului. Detalii puteți afla pe site-ul: www.invingemcancerul.ro.

Ştiaţi că...

... plămânul este un organ-pereche, situat în cavitatea toracică, fiind capabil să îşi modifice volumul în timpul respiraţiei (inspiraţie şi expirație)?

... la o persoană adultă, în 24 de ore, plămânii sunt traversaţi de 10.000 de litri de aer şi 800 de litri de sânge?

... greutatea unui plămân variază între 800 şi 1.000 g, din care mai bine de jumătate este reprezentată de sânge?

... un om poate rezista 30 de zile fără mâncare şi trei zile fără apă, dar numai patru minute fără aer?