de Cătălina Tăgârță
Atât în România, cât și în întreaga Europă, accidentul vascular cerebral (AVC) se numără printre primele afecțiuni care cauzează decesul. Dacă știți să identificați corect problemele de sănătate care duc la această boală și semnele care o trădează puteți să preveniți AVC-ul prin prezentarea rapidă la medic. În cazul în care timpul vă presează, iar pacientul este în stare gravă, un simplu ac i-ar putea salva viața. Iată un ghid care v-ar putea fi de ajutor în acest sens.
Amorțirea unui membru, semn îngrijorător
E cunoscut faptul că în fiecare an milioane de oameni suferă un AVC şi aproape 25% dintre victime decedează. Dacă există o metodă banală ce ar putea fi aplicată până la sosirea ajutoarelor specializate (medici, ambulanţă), de ce să nu faceți acest lucru?! Potrivit unui profesor din China, AVC-ul poate fi prevenit printr-o metodă din medicina tradiţională chineză. Considerând că acest lucru este adevărat, deci că metoda chiar funcţionează, sute de vieți ar putea fi salvate. E nevoie de un simplu ac, pe care îl veți utiliza pentru a salva o viaţă în momentul în care veți recunoaște simptomele AVC (exemplu: dificultate de vorbire, afectarea vederii, amorțirea unui membru și/sau a feței, amețeală, durere puternică de cap, stare de somnolență, sughiț, palpitații).
Nu mutați victima din loc
Când vedeţi pe cineva cu simptome de AVC, păstraţi-vă calmul. Indiferent unde se află victima, nu o mutaţi din loc. Când se întâmplă un accident vascular cerebral, venele capilare din creier se rup gradual. Dacă persoana se mişcă, venele capilare se rup mai repede. Dacă aveţi în casă o seringă, e perfect. Dacă nu, puteţi utiliza un ac de cusut sau o gămălie (bold), respectând următorii pași. Încălziți vârful acului pentru a-l steriliza şi apoi înțepați fiecare deget de la mâinile pacientului. La degete nu există puncte specifice (de acupunctură), astfel că puteţi înţepa la circa un milimetru de unghie, dar profund, cât să înceapă să curgă sânge. Dacă nu iese sângele, apăsaţi în jurul înţepăturii. Când toate degetele sângerează, aşteptaţi câteva minute, apoi frecţionaţi lobul urechilor pacientului până devin roşii. Următorul pas constă în înțeparea fiecărui lob al urechilor pacientului până începe să sângereze. Teoretic, după câteva minute, persoana îşi va recăpăta cunoştinţa. Aşteptaţi până revine la stadiul normal şi atunci o puteţi transporta la spital. Dacă o duceţi în grabă la spital, transportul ar cauza ruperea vaselor capilare din creier.
Și gura strâmbă trebuie să dea de bănuit
Potrivit profesorului doctor Liu, metoda este destul de sigură: „Am învăţat să scot picături de sânge de la un medic de medicină tradiţională din China. Se numeşte Ho Bu Ting. Are experienţă practică în domeniu şi poate demonstra că această metodă este 100% eficientă. Pe vremea când eram profesoară la Universitatea Fung Gaap în Tai Chung King, în anul 1979, un profesor din altă clasă a venit în fugă şi mi-a zis: «Doamna Liu, veniţi repede, supervizorul nostru are un AVC!» Am fugit imediat către locul în care se afla domnul Chen Fu, care era palid, nu putea vorbi, avea gura strâmbă - toate acestea fiind simptomele accidentului vascular cerebral”, a explicat specialista.
Se înțeapă degetele și lobul urechii
Medicul își amintește că i-a cerut unui student să cumpere o seringă de la farmacie şi a început să înţepe degetele pacientului. „Când toate degetele sângerau (fiecare deget cu o picătură de sânge de mărimea unui bob de mazăre), domnul Chen a început să-şi recapete culoarea. Dar gura era tot strâmbă. Atunci am apăsat loburile urechilor sale, pentru ca sângele să iasă. Când urechile s-au înroşit, am înţepat lobul urechii drepte de două ori, ca să sângereze și ea (câte două picături), apoi lobul urechii stângi. După trei-cinci minute gura a revenit la forma normală şi a putut vorbi clar. L-am lăsat să se odihnească un pic, apoi l-am dus la spital. A stat în repaus o noapte, iar ziua următoare a fost externat şi s-a putut reîntoarce la serviciu. Totul a funcţionat normal. Nu a apărut nicio boală derivată de la primul ajutor care i-a fost aplicat”, a declarat medicul chinez.
PONT. Încercați să nu „ciuruiți” degetele pacientului. Câte o înțepătură ar trebui să fie suficientă pentru a curge sângele. Iar dacă nu este, apăsați cu presiune!
Nu uitați ca, în timp ce aplicați manevrele respective, să apelați și numărul de urgență 112, pentru ca personalul medical specializat să sosească în timp util!
Atenţie la rupturile iremediabile ale vaselor capilare
Victimele AVC suferă, în general, rupturi iremediabile ale vaselor capilare de la nivelul creierului în timpul transportului la spital. Din păcate, aceste victime nu se mai recuperează. AVC este a doua cauză de deces în lume. Cei care au noroc pot supravieţui, dar pot rămâne paralizaţi sau cu leziuni grave pentru tot restul vieţii. E un lucru extrem de dureros pentru persoanele afectate.