de Gabriela Niculescu
Stilul de viață necorespunzător, poluarea, stresul și substanțele chimice dăunătoare pe care le ingerăm odată cu alimentele au dus la creșterea numărului de boli. Nici dinții nu au fost feriți de afecțiunile moderne sau mai puțin moderne. Parodontoza (pierderea dinților) continuă să facă victime în ciuda evoluției medicinei. Și când această boală își intră în drepturi, implantul dentar reprezintă cea mai viabilă soluție. Am dezbătut tot ce trebuie să știți despre implant cu doctor Anca Vereanu (foto sus), medic primar stomatolog, chirurg dento-alveolar, specializat în implantologie şi asistent universitar la UMF „Carol Davila” din Bucureşti, pe care o cunoașteți de la emisiunea „Doctorul Casei”, difuzată de postul Acasă TV până în primăvara acestui an.
„Costul este dat de producător și de abilităţile doctorului”
- În ce constă implantul dentar şi de câte tipuri este?
- Implanturile dentare reprezintă o opţiune importantă de tratament pentru o varietate de scenarii care includ înlocuirea unuia sau mai multor dinţi lipsă şi realizarea unor coroane sau punţi. Implantul este un şurub, de obicei, făcut din titan, folosit pentru a înlocui rădăcina unui dinte lipsă. Acesta este înşurubat în maxilar şi furnizează o bază solidă pentru coroane sau proteze dentare. Scopul este îmbunătăţirea sănătăţii, a funcţiei masticatorii şi a aspectului estetic, implanturile putând să redea confortul şi senzaţia de dinţi naturali.
- Care sunt factorii care determină costul unui implant?
- Există peste 7.000 de producători de implanturi pe piaţă. Este foarte greu pentru un pacient, care, în mod normal, nu are cunoştinţe de specialitate, să poată să aleagă implantul de calitate. În general, într-o lume normal aşezată, costul ar trebui să fie un garant al calităţii. La noi nu este întotdeauna aşa şi, de aceea, pacientul trebuie să aleagă în primul rând doctorul. Un doctor experimentat, cu renume bun nu lucrează cu materiale slab calitative, pentru că se respectă pe el şi își respectă munca. În primul rând, costul unui implant este dat, de producător. Există lideri mondiali care investesc milioane de euro în cercetarea şi în dezvoltarea produselor, au studii clinice, iar calitatea este verificată şi garantată. Aceste implanturi au costuri mai mari decât celelalte care sunt copii sau produse noi insuficient testate şi fără istoric. Costul implantului este dat apoi de abilităţile chirurgicale şi protetice ale doctorului. Un medic bun este unul care s-a instruit mult, a învăţat ani buni, are titluri ştiinţifice, grade profesionale și a participat la zeci de cursuri şi congrese la care s-a format. Toate acestea se reflectă în calitatea actului medical, şi de aceea tarifele acestor doctori vor fi întotdeauna mai mari. Trebuie să existe diferenţe între doctori începători sau neexperimentaţi şi cei cu practică solidă şi cu renume. Pacientul care alege să-și facă un implant doar în funcţie de preţ va pierde pe termen lung, pentru că preţul mic reflectă două lucruri: implant de calitate slabă şi un doctor în căutare de pacienţi. Din păcate, implantul nu este nicăieri în lume la îndemâna tuturor. Este considerat un tratament costisitor, pe care nu toţi şi-l permit, ca atare, există variate modalităţi de tratamente dentare pentru toate bugetele. Dar, dacă se doreşte implant, atunci alegeţi în cunoştinţă de cauză pe toate planurile. Cititorii dumneavoastră pot ști că cele mai bune firme producătoare de implanturi din lume, care se găsesc şi la noi, sunt: Zimmer, Straumann, Friadent, Nobel Biocare.
„Lipsa dinţilor duce la modificări neplăcute care se refac greu”
- Când este momentul ca pacienţii să recurgă la procedura de implant?
- Atunci când sunt pe cale să piardă un dinte sau când le lipsesc deja dinţi. Implantul trebuie să fie o opţiune înaintea unei punţi. Lipsa dinţilor duce la modificări neplăcute şi uneori severe, care se refac greu. Tratamentul prin implant instituit cât mai repede oferă pacientului confort, naturaleţe, funcţionalitate şi, nu în ultimul rând, încredere în sine şi lipsa complexelor. Cei cărora le lipsesc dinţi au fizionomia modificată, zâmbesc ciudat sau deloc, nu se mai pot amuza în voie râzând liber, cu „gura până la urechi”. Se vede lipsa de relaxare. De aceea, momentul ideal pentru implant este cât mai aproape de pierderea dintelui. Dar şi cei cu lipsuri vechi ar trebui să nu mai amâne, pentru evitarea consecinţelor asupra stării generale a sănătății, cum se poate întâmpla în cazul celor cu mulţi dinţi lipsă.
- În ce afecţiuni nu se recomandă implantul dentar?
- Diabetul nu este o contraindicaţie absolută pentru implant, dar persoanele diabetice trebuie foarte atent controlate înainte de începerea tratamentului prin implanturi. Se fac anumite analize care trebuie interpretate corect atunci când se inițiază o astfel de terapie unui diabetic. Monitorizarea unui pacient diabetic necesită anumite rigori medicale pe care doctorul trebuie să le cunoască.
„Inserate prea devreme pot apărea asimetrii faciale”
- Ce este important de ştiut pentru a menţine cât mai mult timp un implant?
- Implanturile sunt percepute de cei care le au ca şi dinții lor naturali. Lucrările protetice sunt importante pentru menţinerea implanturilor. Un implant bine pus chirurgical se poate pierde din cauza unei coroane prost făcute. De aceea, succesul unui implant este în egală măsură datorat unei manevre chirurgicale corecte, cât şi a execuţiei lucrării protetice. Pentru a evita apariţia inflamațiilor şi a pierderilor osoase se recomandă un nivel de igienă crescut, controlul la medic o dată pe an şi control radiologic pentru verificarea nivelului osos. Alimentaţia trebuie să fie una normală, echilibrată. În principiu, ce nu e bine să faci cu dinții naturali nu e bine să faci nici cu implanturile.
- De la ce vârstă se poate pune un implant?
- Implanturile dentare se pot pune doar atunci când creşterea facială este completă. Implanturile inserate prea devreme pot duce la asimetrii faciale şi tulburări de creştere a maxilarelor, cu efecte fizionomice nefaste. Ar trebui aşteptat până după împlinirea vârstei de 16-18 ani.
- Până la ce vârstă se pot pune implanturi?
- Vârsta nu reprezintă o contraindicaţie pentru inserarea implanturilor. Se pot insera implanturi şi la vârsta de 70-80 de ani dacă nu există contraindicații de ordin general pentru chirurgia orală.
„Respingerea de organism nu mai este de actualitate“
- Când respinge organismul un implant?
- Implanturile se fac din titan pur, şi acesta este unul dintre materialele cel mai tolerate de organism. Extrem de rar au fost menţionate cazuri de alergii la titan. Motivele pierderii implanturilor pot fi mai multe: condiţiile locale, lipsa unei bune vascularizări, infectarea zonei operate şi alte astfel de cauze. Respingerea propriu-zisă nu mai este de actualitate. Utilizarea implanturilor de calitate, produse de firme medicale de prestigiu, garantează acceptarea şi osteointegrarea implantului. De aceea, trebuie să fiți informaţi şi să puteți alege calitatea dispozitivelor introduse în organism.