de Dana Purgaru
Foarte multă lume dorește să își suplimenteze alimentația cu surse naturale de vitamine și minerale, însă lipsa informațiilor îi împinge pe oameni spre farmacii, cea mai sigură, dar, din păcate, și cea mai artificială soluție. Iată o listă cu legume, fructe, nuci, semințe și alte produse din natură ce vă pot ajuta în caz de deficiențe, fără a avea însă efecte adverse și alte chimicale conexe.
Vitamina A (betacaroten)
Această vitamină se găsește în: morcovi, varză kale, spanac, salată, verdețuri, pepene verde, pepene galben, caise, mango, papaya, pere, broccoli, dovleac, cartofi dulci.
Vitamina B1 (tiamină)
Natura ne oferă vitamina B1 în: salată, spanac, roșii, pepene roșu, morcovi, semințe de susan, struguri, semințe de floarea-soarelui, linte încolțită, mazăre, porumb, sparanghel, ciuperci, vinete, varză, dovleac, conopidă.
Vitamina B2 (riboflavină)
Cele mai importante surse de vitamina B2 sunt: bananele, salata, spanacul, varza kale, roșiile, căpșunile, zmeura, sparanghelul, ciupercile, broccoli, fasolea verde, semințele încolțite.
Vitamina B3 (niacină)
Vitamina B3 se găsește cu preponderență în: avocado, curmale, roșii, legume cu frunze precum spanac și varză kale, morcovi, zmeură, pepene galben, broccoli, cartofi dulci, sparanghel, nuci, legume, ciuperci, grâu încolțit, mazăre, dovleac.
Vitamina B5 (acid pantotenic)
Importante surse de vitamina B5 există în: avocado, căpșuni, roșii, legume cu frunze, broccoli, semințe de floarea-soarelui, ciuperci, porumb, conopidă.
Vitamina B6 (piridoxină)
Această vitamină foarte importantă se găsește în special în: banane, avocado, ardei roșu, napi, țelină, varză kale, varză de Bruxelles, pepene roșu, roșii, pepene galben, semințe de in, ananas, struguri, usturoi, conopidă, semințe de muștar, sparanghel, broccoli, dovleac, ceapă.
Vitamina B7 (biotină)
Cele mai bune „izvoare” de biotină sunt: frunzele verzi, roşiile, morcovii, castraveţii, zmeura, semințele de legume încolțite, varza, conopida, nucile, ceapa.
Vitamina B9 (folați)
Această vitamină se întâlnește din belșug în: salată, spanac, napi, pătrunjel, avocado, papaya, portocale, semințe de in și de floarea-soarelui, sparanghel, mazăre, conopidă, sfeclă, linte încolțită, varză de Bruxelles, dovleac, porumb.
Vitamina B12
Controversata vitamină B12 se întâlnește în: legume murate, alge și verdeață bio care nu au fost stropite cu chimicale şi spălate intensiv (vitamina B12 se găsește în pământ).
Vitamina C
Din fericire, natura ne oferă multe surse de vitamina C: ardeiul roșu, pătrunjelul, kiwi, goji, papaya, căpșunile, portocalele, lămâia, pepenele verde, grepfrutul, zmeura, murele, mandarinele, spanacul, mango, afinele, coacăzele, ananasul, strugurii, caisele, prunele, bananele, roșiile, perele, merele, piersicile, salata, castraveții, țelina, broccoli, conopida, usturoiul, varza, dovlecelul, semințele de legume încolțite, sparanghelul.
Vitamina E
Importante surse de vitamina E sunt: avocado, spanacul și alte legume cu frunze, afinele, papaya, ardeiul gras, kiwi, nucile de cocos, roșiile, morcovii, alunele, semințele de floarea-soarelui, migdalele, sparanghelul, alunele de pădure, grâul încolțit, măslinele, broccoli, porumbul.
Calciu
Atât de important pentru sănătatea noastră, calciul se găsește din belșug în: semințe de susan, portocale, smochine, varză kale, spanac, frunze de păpădie, țelină, napi, pătrunjel, năut încolțit, semințe de in, alge, migdale, broccoli, conopidă.
Fier
Acest mineral este prezent în special în: cacao, spanac, varză kale, frunze de sfeclă, semințe de susan, linte încolțită, semințe de dovleac, oregano, cimbru, scorțișoară, ciuperci, fasole verde, broccoli, măsline, mazăre, sfeclă.
Magneziu
Mineral deosebit de important, magneziul poate fi luat din: cacao, spanac, varză kale, frunze de sfeclă, pătrunjel, semințe de susan, castraveți, țelină, semințe de in, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, vlăstari de muștar, dovleac, broccoli, migdale, fasole verde, hrișcă încolțită, mazăre.
Mangan
Surse naturale de mangan sunt: ananasul, spanaclu, semințele de in, trifoiul, scorțișoara, salata, frunzele de sfeclă, semințele de susan, varza kale, strugurii, căpșunile, afinele, smochinele, morcovii, semințele de dovleac, zmeura, nucile, alunele de pădure, lintea încolțită, semințele de floarea-soarelui, usturoiul, dovleacul, fasolea verde, broccoli, sfecla, mazărea.
Potasiu
Potasiul abundă în: portocale, banane, avocado, roșii, caise, frunze de sfeclă, papaya, spanac, salată, țelină, pepene roșu, varză kale, morcovi, căpșuni, kiwi, prune, struguri, broccoli, usturoi, dovleac, linte încolțită, ciuperci, vlăstari de muștar, vinete, fasole verde.
Sodiu
Dieta poate fi suplimentată cu sodiu din: alge, varză kale, spanac, tulpini și rădăcini de țelină, frunze de sfeclă, măsline, sfeclă.
Cupru
Acest mineral se întâlnește cu preponderență în: avocado, pere, prune, frunze de sfeclă, semințe de in și de susan, roșii, spanac, varză kale, kiwi, nuci, semințe de floarea-soarelui, măsline verzi, migdale, sfeclă, linte încolțită, caju, nuci, semințe de dovleac, vlăstari de muștar, mazăre, sparanghel, dovleac, vinete, fasole verde.
Zinc
Natura ne oferă acest mineral în special în: semințe de susan, agrișe, frunze de sfeclă, migdale, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, spanac, alge, ciuperci, busuioc, cimbru, dovleac, sparanghel, broccoli, mazăre, vlăstari de muștar.
Molibden
Molibdenul se numără printre mineralele a căror importanță nu trebuie ocolită. El se găsește în mai mare măsură în: fasole verde, semințe de floarea-soarelui, linte încolțită, grâu încolțit și nuci.
Fosfor
Fosfor îl puteţi asimila din: cereale încolțite, semințe de pin, năut încolțit, usturoi, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, nuci, alune de pădure, arahide, migdale, semințe încolțite.
Iod
Cea mai bună sursă de iod o reprezintă algele.
Seleniu
Acest mineral se întâlnește în: nuci, semințe de floarea-soarelui și ciuperci.
Crom
Natura ne oferă surse importante de crom în: salată, roșii, ardei gras, mere, spanac, ceapă, cereale încolțite, nuci, fasole verde, broccoli.