Main menu

header

517 14 1de Cătălina Tăgârță

În condiţiile în care 10% din populaţia globală suferă de o afecţiune renală, trebuie parcurs un drum lung pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele reprezentate de această boală. Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului (12 martie), medicii au atras atenția asupra importanței sănătății rinichilor, reducerii frecvenței și impactului afecțiunilor rinichilor și ale bolilor asociate în rândul populației.

Impactul va crește cu 17%

Boala cronică de rinichi poate fi detectată prin teste simple: examen de urină - pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină - şi test de sânge - pentru măsurarea nivelului de creatinină serică, a declarat profesor doctor Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, cu ocazia evenimentului amintit (Ziua Mondială a Rinichiului). Boala cronică de rinichi, al cărei impact este de aşteptat să crească în următorul deceniu cu 17%, este acum recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o problemă de sănătate publică.

Hidratarea este esenţială în buna funcţionare a rinichilor. Potrivit statisticilor, 1 din 10 oameni suferă de o afecțiune renală și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de această boală. Totuși, diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi (BCR) poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.

Transplant sau dializă

Potrivit Asociației Transplantaților din România, în anul 2013, pe lista de aşteptare pentru transplant renal erau 728 de persoane, în timp ce 9.500 erau în program de dializă. „Asociația are în prezent peste 1.700 de membri (din țară și din diaspora, cu toate tipurile de transplant), din care circa 1.500 sunt pacienți cu insuficiență renală cronică în stadiu terminal, tratată prin transplant renal sau prin dializă. Mai mult, asociația reprezintă circa 14.000 de pacienți, unii cu transplant (circa 3.500) și alții cu nevoie de transplant (pacienți aflați pe listele de așteptare și pacienți în programul de dializă)”, a declarat Amali Teodorescu, vicepreşedintele Asociației Transplantaților din România.

Reguli de aur în prevenţie

  1. Eliminaţi sedentarismul! Adoptaţi un stil de viaţă activ!
  2. Ţineţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale!
  3. Consumaţi o cantitate suficientă de apă!
  4. Păstraţi-vă valorile tensiunii arteriale de 12/8!
  5. Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate!
  6. Menţineţi-vă o greutate corporală normală!
  7. Nu fumaţi!
  8. Reduceţi, pe cât posibil, consumul de sare!