de Dana Purgaru
Codeina, contraindicată copiilor sub 12 ani
Medicamentele împotriva tusei sau răcelii care conțin codeină sunt contraindicate copiilor sub 12 ani și nu sunt recomandate adolescenților cu probleme respiratorii, femeilor însărcinate şi bătrânilor cu metabolism rapid, a anunțat Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Codeina e transformată de ficat în morfină, însă organismul anumitor persoane efectuează această conversie prea repede, lucru care poate avea efecte grave, cum ar fi probleme respiratorii, a explicat agenția cu sediul la Londra.
Primul transplant de penis din lume, un succes
Primul transplant de penis din lume a fost efectuat cu succes în Africa de Sud. Pacientul sud-african, în vârstă de 21 de ani, şi-a recuperat toate funcţiile urinare şi reproductive ale organului său sexual, a precizat profesorul Frank Graewe. Penisul său fusese amputat cu trei ani înainte, după o serie de infecţii consecutive apărute în urma unei circumcizii incorect efectuate în cadrul unei ceremonii tradiţionale africane.
Adulţii fac gripă o dată la cinci ani
Adulţii se îmbolnăvesc de gripă o dată la fiecare cinci ani, iar copiii, o dată pe an, au calculat oamenii de ştiinţă, pe baza unui studiu realizat în China. Savanţii au analizat mostre de sânge recoltate de la 151 de voluntari cu vârste cuprinse între 7 şi 81 de ani, pentru a încerca să afle frecvenţa de apariţie a infecţiilor gripale. Adunând astfel de date medicale pe perioade îndelungate, oamenii de ştiinţă speră să identifice mai uşor persoanele cu cel mai mare risc de infecţie, frecvenţa epidemiilor de gripă şi aria de propagare a acestei afecțiuni în rândul comunităţilor.
1.000 de cazuri noi cu HIV/SIDA la tineri, anual
Aproape 1.000 de cazuri noi cu HIV/SIDA sunt depistate în fiecare an, iar între 350 şi 400 de tineri renunţă la tratament din proprie iniţiativă, a declarat Mariana Mărdărescu, şef de clinică la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală. Aceasta a precizat că în trecut erau, anual, între 720 şi 850 de cazuri noi, însă acum s-a ajuns la aproape 1.000 de cazuri noi pe an la categoria de vârstă 25-30 de ani, iar cei mai mulţi sunt bărbaţi. De asemenea, s-a constatat că 57% dintre pacienţi s-au infectat prin transmitere sexuală.
Ultrasunetele, posibilă soluţie pentru Alzheimer
Ultrasunetele pot elimina plăcile de proteine responsabile pentru maladia Alzheimer la șoarecii de laborator, contribuind la refacerea memoriei lor, conform unui studiu realizat în SUA. Noua tehnică a dat roade în testele pe şoareci, iar acum se va trece la testele pe oi. În cazul în care aceste rezultate ar fi obținute și la oameni, această tehnică ar putea revoluționa tratamentele pentru creierul uman.