de Gabriela Niculescu
România încearcă să se alinieze la standardele europene de sănătate. Astfel, în anumite spitale din țară se pune accent pe dezvoltarea chirurgiei vasculare periferice. Această ramură a devenit prioritară pentru Spitalul „Sfântul Constantin” din Brașov, în cadrul căruia au fost efectuate o mai multe intervenții de chirurgie vasculară.
Trombertarectomia carotidiană vă scapă de AVC
Trombertarectomia carotidiană este o operaţie de dezobstrucție a arterelor carotide, care vascularizează mare parte din creier şi a căror obstrucţie este responsabilă de accidentele vasculare cerebrale (AVC) ischemice. Uneori, aceste obstrucţii sunt diagnosticate întâmplător, în urma unui bilanţ ecografic doppler, alteori în urma unui atac vascular cerebral. Pacienţii beneficiază de o monitorizare neinvazivă a metabolismului cerebral pe parcursul intervenţiei, care permite aprecierea şi evitarea suferinţei cerebrale în cursul clampajului vascular.
Adio hipertensiune prin rezecția tumorilor de glom!
Glomul carotidian este o zonă reflexogenă situată la bifurcația arterelor carotide (comună, externă şi internă). Tumorile de glom carotidian sunt responsabile de pusee de hipertensiune arterială, care vă pot pune viaţa în pericol, soluția optimă fiind rezecția acestora.
Fistulele arterio-venoase pentru hemodializă reprezintă în continuare cea mai frecvent utilizată cale de acces sangvin la pacienţii cu insuficiență renală cronică şi constau într-o comunicare arterio-venoasă la nivelul antebraţului sau al braţului.
Dezobstruția și embolizarea, fără operație
Alături de aceste procedee chirurgicale, colaborarea cu medicul primar radiolog, pe partea de radiologie intervenţională endovasculară, pune la dispoziţia pacienţilor o gamă largă de intervenţii endovasculare, „fără operaţie”, precum dezobstrucția cu balon, cu sau fără stent, a arterelor periferice. În cazurile de obstrucţii arteriale severe, dar „scurte” ca lungime de interesare a vasului, se preferă dezobstrucția, iar în obstrucţiile lungi, by-pass-ul. Embolizarea tumorilor hepatice, splenice, uterine se realizează în scopul reducerii volumului tumoral, în cazurile fără indicaţie chirurgicală.
Tratamentul vasodilatator la pacienţii cu arteriopatie obliterantă fără indicaţie chirurgicală, folosind preparatele noi din familia prostaglandinelor, completează toată gama terapeutică pentru afecţiunile arteriale periferice