de Gabriela Niculescu
După o anumită vârstă, durerea pare să facă parte din viață, însă terapiile moderne minim invazive, și nu numai, reușesc să îmbunătățească traiul celor care suferă din pricina diverselor afecțiuni. Managerul centrului Provita, doctor Ovidiu Palea (medalion), specialist în terapia durerii, ne-a vorbit despre terapia Scrambler, o procedură prin care creierul este stimulat să preia anumite funcții prin alte canale decât acelea afectate de durere. Astfel, un număr important de pacienți care nu mai răspund medicației analgezice sau tratamentelor clasice are acum o soluție viabilă pentru a scăpa de dureri.
„Diabeticii răspund bine la tratament”
- Cum acționează terapia Scrambler în calmarea durerii?
- În general, variantele terapeutice pentru durere sunt foarte variate, de la cele conservatoare, gen Scrambler, până la cele minim invazive și la operații. Terapia Scrambler este foarte bună pentru durerile neuropate, dureri care, din punct de vedere anatomic, nu apar pe RMN, imaginile sunt normale, nu apar nervi lezați, dar pacientul resimte dureri. Durerile neuropate apar atunci când nervii însuși au leziuni interioare. E ca și cum ai vedea un fir electric intact pe exterior, dar care are un scurtcircuit pe interior. Aceasta este o durere foarte dificil de tratat. Terapia Scrambler încearcă să închidă niște canale de comunicare între circuitul acesta neuronal și creier și să deschidă altele, pe alte căi. Terapia a revoluționat foarte mult tratamentul durerilor neuropate prin prisma faptului că alternativele sunt foarte limitate în această boală. Foarte puțini pacienți răspund medicamentos, iar chirurgical nu avem alternative, de obicei, pacienții sunt mult mai rău după operații. Dacă pacientul face parte din categoria norocoasă, cea care răspunde la această terapie, atunci poate urma în jur de zece ședințe a câte 40 de minute fiecare. Foarte mulți pacienți simt o ameliorare consistentă pe termen mediu. De multe ori trebuie să revină la tratament, dar, între a te alege cu ace în corp sau a opta pentru alte terapii invazive și cu risc, eu consider că terapia Scrambler este una dintre cele mai bune variante.
- Îmi puteți da câteva exemple în care această terapie are rezultate bune?
- Scrambler funcționează foarte bine la durerile faciale, perineale, de membre sau la neuropatia diabetică. De exemplu, sunt pacienți cu diabet care au furnicături infernale în membre. Acolo, nervii mici nu mai răspund bine din cauza diabetului și nu avem ce să le facem, pacienții nu răspund la medicamente, însă, din fericire, răspund bine la terapia Scrambler. Fumătorii înrăiți, cu colesterol mare, care au probleme ca și diabeticii, răspund bine la Scrambler, de asemenea, și cei cu dureri de coloană degenerative, cu mențiunea că trebuie să revină, la trei-patru luni, să mai facă ședințe de întreținere. Mai mult, a fost aplicată cu succes și pe soldații din Afganistan, care au suferit leziuni în urma bombardamentelor, și cei care aveau dureri în membrul-„fantomă”, adică în brațul sau piciorul amputat. Terapia aceasta funcționează foarte bine și la pacienții cu cancer, folosindu-se pe scară largă în cele două mari clinici americane de oncologie.
„Ameliorează, nu soluționează cauza”
- Există riscuri?
- Nu există niciun fel de risc, sunt doar electrozi care se pun pe corp. Nu este fizioterapie, ci o terapie extrem de complexă din punct de vedere științific, dar care trebuie făcută de oameni bine pregătiți, pentru că, dacă se pun greșit, electrozii pot provoca durere. Însă, trebuie menționat faptul că aceasta este o terapie complementară, de ameliorare, nu de soluționare a durerii, iar eu le explic asta din start pacienților mei.
- Cui îi mai este recomandată această terapie, pe lângă situațiile deja menționate?
- Terapia Scrambler mai este indicată şi pentru ameliorarea simptomatică a durerii cronice, refractare, a durerii acute postchirurgicale şi posttraumatice; ameliorarea simptomatică a durerii acute severe; ameliorarea simptomatică a durerii postoperatorii. A mai fost utilizată cu succes în managementul durerii postoperatorii severe din neoplasmul gastric şi cel de cap de pancreas.
„Permite renunţarea la medicaţie cronică“
- În ce constă mai exact terapia?
- Dispozitivul numit „Calmare” foloseşte un concept revoluţionar şi noninvaziv în controlul acuzelor dureroase. Prin curenţi de joasă amplitudine, transmişi prin electrozi de suprafaţă amplasaţi în proximitatea zonelor cu durere severă, se transmit informaţii artificiale de tip „self” şi „nonpain” (n.r. - „fără durere”) către centrii nervoşi superiori care procesează informaţiile dureroase. Practic, se mapează zona dureroasă și se stimulează în afara ei, trimițând semnale pe alte căi decât cele care deja dor. Creierul fiind preocupat de informația nouă, încearcă să-și focuseze atenția pentru crearea unui nou culoar. Pur și simplu încerci să închizi niște căi de comunicare utilizate mult timp, stimulând alte căi. În timp, canalele vechi se redeschid și trebuie reluate ședințele, dar nu la fel de multe ca la început. Pentru pacienţii care răspund la terapie, ameliorarea durerilor severe se produce rapid şi, de regulă, după parcurgerea unui set complet de proceduri, iar rezultatele sunt durabile în timp. Această terapie permite renunţarea la medicaţie cronică, nu are reacţii adverse și nu dă dependenţă. Însă trebuie menționat și faptul că durerea este o experienţă individuală, cu o amprentă emoţională caracteristică fiecăruia dintre noi, de aceea şi răspunsul la terapii standardizate în ghiduri este variabil. Avantajul terapiei pe principiul Scrambler este că se adaptează la fiecare şedinţă setările aparatului în funcţie de răspunsul pacientului, obiectivul final fiind zero durere.