de Dana Purgaru
Cine renunţă la ţigări slăbeşte!
Un studiu american a arătat că fumatul poate duce la creşterea greutăţii corporale prin accentuarea nevoii de zahăr şi de mâncăruri bogate în grăsimi, contrazicând ideea că nicotina ajută la slăbit prin tăierea poftei de mâncare. Cercetarea a arătat că fumatul a atenuat abilitatea femeilor supraponderale de a simţi gustul zahărului şi al alimentelor bogate în grăsimi, ceea ce înseamnă că a dus la consumul mai multor calorii, pentru a satisface nevoia de astfel de alimente. Cercetarea se adaugă unei serii tot mai mari de dovezi care pun la îndoială credinţa că fumatul ajută la menţinerea unei greutăţi normale. Studii anterioare au arătat că fumătorii consumă mai multă carne, grăsimi saturate şi alcool decât nefumătorii şi au un nivel scăzut al aportului de vitamina C.
Embrionii umani de sex feminin au o rată de mortalitate mai mare
Un studiu efectuat la Cambridge asupra a 140.000 de embrioni umani contrazice teoria potrivit căreia masculii sunt mai vulnerabili şi sugerează că rata de mortalitate în rândul embrionilor feminini este mai mare per total. Astfel, embrionii de sex feminin sunt mai predispuşi la deces în timpul sarcinii, susţin cercetătorii. Rezultatele sunt bazate pe o evaluare a ratelor mortalităţii privind sute de mii de embrioni masculini şi feminini, în perioada de la o săptămână după concepere până la naştere.
Succes la primul transplant al unei inimi care a încetat să bată
Chirurgii de la Spitalul Papworth din Cambridge, Marea Britanie, au realizat recent primul transplant reuşit din Europa al unei inimi care încetase să bată în corpul donatorului, noua tehnică permiţând creşterea numărului de posibili donatori cu până la 25%. Medicii au declarat că pacientul care a primit inima, londonezul Huseyin Ulucan, în vârstă de 60 de ani, a petrecut doar patru zile în secţia de terapie intensivă după transplant, starea sa de sănătate îmbunătăţindu-se în mod remarcabil. Ulucan, care a suferit un atac de cord în 2008, continuă în prezent recuperarea la domiciliu. Reuşita operaţiei, o premieră pentru un spital din Europa, înseamnă faptul că mult mai multe inimi ar putea fi folosite pentru salvarea vieţii pacienţilor.
Nou test noninvaziv pentru depistarea prenatală a sindromului Down
Un nou test noninvaziv de depistare prenatală a sindromului Down, efectuat din sângele viitoarelor mame, a fost conceput de o echipă de cercetători americani de la Universitatea California din San Francisco şi oferă rezultate promiţătoare. Testele realizate pe probe de sânge recoltate de la femei însărcinate, cu scopul de a depista o serie de maladii ale viitorilor bebeluşi, vor duce la realizarea unor descoperiri spectaculoase în medicină, afirmă autorii studiului. Un renumit spital din Marea Britanie a început deja să ofere pacientelor sale teste sangvine similare.