de Raluca Grințescu
Relaxarea este un lucru extrem de important într-o lume atât de alertă. Cred că nu exagerăm să spunem că viitorul aparţine celor relaxaţi. Există câteva tehnici de relaxare psihică ce vă pot ajuta să vă reduceți tensiunea muşchilor şi să vă dați seama de efectele pe care le are asupra corpului o situaţie de tipul „luptați sau fugiți”. Ele sunt cu adevărat importante dacă aveți nevoie să gândiți clar în momentul în care sunteți sub presiune. Tehnicile se numesc: respiraţie adâncă, relaxare musculară progresivă şi „răspunsul relaxant”.
Respiraţia adâncă
Respiraţia adâncă este o metodă simplă şi eficientă de relaxare. Este o tehnică valabilă atât în cazul în care spuneți „respiră adânc de 10 ori” cuiva care trebuie să se calmeze, dar şi în cazul în care practicați meditaţia Zen sau relaxarea yoga. În combinaţie cu alte tehnici de relaxare, precum relaxarea musculară progresivă şi cu meditaţia, este o metodă extrem de eficientă de reducere a stresului. Pentru a practica această tehnică, este nevoie doar de câteva respiraţii adânci şi de relaxare atât pe inspiraţie, cât şi pe expirație. Trebuie doar să îi transmiteți creierului vostru că voi alegeți viaţa, că iubiți viaţa şi că doriţi să funcţionați la parametri maximi în fiecare zi. Dacă vă mai şi îndreptați coloana vertebrală în mod intenţionat, nicio situaţie nu vi se va mai părea grea sau de netrecut.
Relaxarea musculară progresivă
Relaxarea musculară progresivă este folositoare pentru relaxarea corpului atunci când muşchii sunt tensionaţi. Ideea din spatele acestei tehnici este să tensionați o grupă de muşchi astfel încât aceștia să fie contractaţi la maximum. Ţineți-i în tensiune extremă câteva secunde. Apoi, relaxați muşchii natural. După aceea, relaxați muşchii în mod conştient, astfel încât să fiți cât de relaxați se poate. Tensionându-vă muşchii, vă veți da seama că sunteți capabili să vă relaxați muşchii mai mult decât în cazul în care ați încerca să vă relaxați muşchii direct. Experimentați încercând să vă încleştați mâna cât de strâns puteți pentru câteva secunde. Relaxați-vă mâna de tensiunea anterioară şi apoi relaxați-o în mod conştient cât de mult posibil. Ar trebui să simţiți o relaxare profundă în muşchii mâinilor.
Răspunsul relaxant
Este numele unei cărţi publicate în 1968 de dr. Herbert Benson de la Universitatea Harvard. Benson a realizat faptul că aceste tehnici au un efect puternic în problema reducerii stresului şi în a ţine sub control situaţii de genul „luptați sau fugiți”. Efectele directe includ: relaxarea profundă, bătăile încete ale inimii, respiraţia adâncă, o rezistenţă crescută a pielii şi consumul redus de oxigen. Puteți face acest lucru astfel: aşezați-vă confortabil, închideți ochii, relaxați-vă muşchii picioarelor şi apoi ai întregului corp, focalizați-vă atenţia pe respiraţie, respirați adânc şi apoi expirați. Număraţi-vă respiraţiile şi spuneți numărul respiraţiei pe măsură ce expirați (acest lucru vă ţine mintea ocupată, evitând să fiți distrași). Faceți asta 10-20 de minute.
În combinaţie cu alte tehnici de relaxare, precum relaxarea musculară progresivă şi cu meditaţia, respiraţia adâncă este o metodă extrem de eficientă de reducere a stresului