de Cătălina Tăgârță
Cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman - tiroida - este poziţionată în faţa traheei, are forma literei H sau de fluture, consistenţă moale şi o greutate de 25-30 de grame. Acest organ galben-rozaliu joacă un rol-cheie în numeroase procese fiziologice, de aceea vi-l puteţi imagina ca ocupând un post de management în organism. Dacă glanda tiroidă nu ar mai transmite tot felul de sarcini funcţiilor corpului, acestea nu şi-ar mai îndeplini corect rolurile. Glanda tiroidă are și ea superiorul ei: „primește ordine” de la glanda pituitară, responsabilă la rândul ei cu regiunea cerebrală, numită hipotalamus.
Boala are impact asupra aspectului fizic
Tiroida stimulează metabolismul general, reglează viteza cu care este utilizată energia în corp şi cu care sunt produse proteinele, influenţează termoreglarea şi compoziţia sângelui, stimulează dezvoltarea sistemului osos şi intensifică excitabilitatea sistemului nervos faţă de alţi hormoni.
Sănătatea acestui organ trebuie să fie o prioritate pentru orice femeie, deoarece prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire. Prin hormonii pe care îi produce, glanda tiroidă influenţează aproape toate procesele metabolice din corp. Iată de ce disfuncţiile tiroidiene pot provoca mai multe afecţiuni cu simptome supărătoare, dar şi cu un impact important asupra aspectului fizic!
Manifestată prin răguşeală, tulburări menstruale şi guşă
Afecţiunile produse de disfuncţiile glandei tiroide se manifestă prin secreţii hormonale anormale din punct de vedere calitativ şi cantitativ, mărirea tiroidei (aşa-zisa gușă) sau ambele. Iar atunci când tiroida eliberează prea puţini hormoni tiroidieni se instalează afecţiunea numită hipotiroidism sau tiroidă nereactivă. În acest caz, metabolismul bazal al organismului scade şi apar simptome de oboseală, depresie, creştere în greutate, piele uscată, păr subţire cu tendinţă de cădere, ritm cardiac scăzut, răguşeală, tulburări menstruale şi guşă.
Nodulii trebuie investigaţi imediat ce sunt depistaţi
În situaţia în care tiroida secretă prea mult hormon, rata metabolismului creşte şi apar stările de nervozitate, scăderea ponderală, insomnia, slăbiciunea musculară, menstruaţia cu flux redus etc. Altă afecţiune posibilă sunt nodulii tiroidieni. Majoritatea reprezintă proliferări benigne, discrete, care nu afectează ţesutul tiroidian normal, pe când alţii sunt simple chisturi. Chiar şi aşa, nodulii trebuie să fie investigaţi medical imediat ce sunt depistaţi, deoarece ar putea fi canceroşi.
Nu consumați soia în exces
În timp ce hipotiroidismul şi hipertiroidismul nu pot fi prevenite 100% prin măsuri de îngrijire speciale, având cauze complexe, puteţi evita îmbolnăvirea tiroidei prin câteva metode la îndemână. În primul rând, aveți grijă să vizitați medicul endocrinolog imediat ce suspectați că ați prezenta simptomele afecţiunilor tiroidiene. Dacă sunteți însărcinată, un control înainte şi după naştere vă ajută să depistați din timp orice problemă ați putea avea la acest nivel. Atunci când faceți o radiografie cereți tehnicianului un guler tiroidian, care să protejeze glanda de radiaţii. Apoi, renunţați la fumat, deoarece toxinele din ţigări afectează; nu consumați soia în exces (este asociată cu riscul crescut de probleme de acest gen), optați pentru alimente bogate în seleniu şi investigați orice intoleranţă alimentară sesizați, deoarece ar putea fi provocată de hipotiroidism!
Amestec zilnic pe bază de seminţe
Persoanele care suferă de această problemă (indiferent că e vorba despre hiper sau hipotiroidism) ar fi bine să țină următoarea cură cel puțin două săptămâni: să consume pectină de citrice de trei ori pe zi (cantitatea diferă în funcție de forma sub care o găsiți la magazinul de remedii naturiste - capsule, pulbere etc., de aceea, e bine să citiți prospectul sau să cereți sfatul vânzătorului); zeolit - două capsule la șase ore, dar nu mai mult de patru pe zi; seleniu - fie sub formă de comprimate, fie din alimentație. Astfel, puteți consuma câte patru-cinci nuci de Brazilia dimineața. Alte sfaturi de care trebuie să țineți cont: micșorați cantitatea de produse lactate și reduceți aportul zilnic de zahăr. La micul dejun consumați zilnic un amestec din semințe de dovleac, semințe de chia, semințe de in, caju, nucă de cocos și scorțișoară.