de Cătălina Tăgârță
Cercetătorii danezi au descoperit că predispoziţiile genetice ar putea să explice motivul pentru care anumiţi copii dezvoltă convulsii febrile după ce au primit vaccinul combinat ROR (rujeolă, oreion, rubeolă). Convulsiile febrile se produc la copii în timpul unor accese puternice de febră. Ele durează cel mai adesea între unu şi cinci minute, iar apoi copilul revine la o stare normală. În general, crizele nu mai apar după dispariţia febrei şi nu au nicio consecinţă asupra creierului. De asemenea, nu au nicio legătură cu crizele de epilepsie, care se produc în absenţa febrei.
Împiedică totuși decesul a unui milion de copii anual
Într-un studiu publicat în revista britanică „Nature Genetics”, oamenii de ştiinţă au demonstrat că aproximativ un copil din 10.000 prezintă convulsii febrile în urma unui vaccin combinat ROR. Însă Bjarke Feenstra, coordonatorul studiului, spune că această analiză nu pune sub semnul întrebării eficacitatea vaccinului ROR, care evită decesul a un milion de copii pe plan mondial în fiecare an. „Rezultatele unor studii asemănătoare cu al nostru ar trebui să ducă, pe termen lung, la dezvoltarea unor vaccinuri şi mai sigure”, a declarat specialistul.
Studiu realizat pe 1.300 de micuți
Studiind profilurile genetice a 1.300 de copii danezi care au prezentat un episod convulsiv după vaccinul ROR şi comparându-le cu cele a 5.800 de copii care nu au avut astfel de episoade şi cu 2.000 care au avut convulsii neasociate acestui vaccin, oamenii de ştiinţă au identificat mai multe mutaţii genetice care favorizează apariţia convulsiilor. Două dintre ele implică gene care joacă un rol important pentru felul în care sistemul imunitar reacţionează la atacurile virale. Alte patru vizează gene care acţionează asupra canalelor ionice implicate în funcţionarea neuronilor.
Potrivit studiului, copiii care prezintă aceste patru mutaţii se confruntă cu un risc de patru ori mai mare de a dezvolta convulsii febrile.
Din cauza riscurilor, mulți părinți refuză injecțiile
Oamenii de ştiinţă consideră că aceste şase mutaţii descoperite până în prezent reprezintă doar o mică parte din totalul cauzelor genetice susceptibile de a favoriza convulsiile. Mai mult, cercetătorii menţionează, de asemenea, faptul că aceste mutaţii au fost studiate doar pe copiii danezi şi au recunoscut că nu ştiu dacă riscurile există şi în alte regiuni geografice ale lumii. În 1998, un studiu publicat în revista medicală britanică „The Lancet” a generat panică în lumea anglo-saxonă, întrucât a făcut o legătură între vaccinul ROR şi autism. Deşi articolul a fost retras ulterior, din cauza unor „nereguli”, temerile legate de vaccinul ROR au continuat să existe, determinându-i pe anumiţi părinţi să refuze vaccinarea copiilor lor, în special în Marea Britanie.
De regulă, vaccinul ROR se administrează în intervalul 12-15 luni de viață, cu câteva excepții, printre care și aceea în care copilul a luat deja contact cu un virus ce l-ar putea pune în pericol
Oreionul, dat de gol de surzenia temporară
Rujeola (pojarul) poate fi fatală și cauzează simptome care includ: infecții ale urechii, diaree, bronșite, convulsii și leziuni cerebrale. Periodic există alerte de epidemii de rujeolă, inclusiv în țara noastră. Oreionul poate cauza meningite virale la copii, precum și simptome ca: surzenie temporară, pierderea sarcinii, pancreatită (inflamarea pancreasului), inflamarea testiculelor sau dureri la nivelul acestora (în cazul bărbaților). Rubeola cauzează artrită (încheieturi dureroase) și encefalită (inflamarea creierului).