de Dana Purgaru
A mai fost demontat un mit: consumul de ceai sau de cafea nu afectează inima. Totuşi, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre băuturile energizante, care pot provoca probleme cardiace, au relevat unele studii realizate de centre de cercetare prestigioase din mai multe țări, prezentate la congresul anual al Societății Europene de Cardiologie.
Stilul de viaţă are rol hotărâtor
Un studiu efectuat în Franța pe 131.401 pacienți, cu vârste cuprinse între 18 și 95 de ani, a demonstrat că rata mortalității din cauze cardiovasculare nu are legătură cu consumul de ceai și de cafea. Totuşi, există o diferență între amatorii de cafea și de ceai, primii prezentând riscuri mai mari de îmbolnăvire cardiovasculară, dar de vină nu este cafeaua, ci stilul de viață asociat, în general, cu această băutură, a explicat Almudena Castro, de la Spitalul Universitar La Paz din Madrid. Peste jumătate dintre marii băutori de cafea fumează, în timp ce persoanele care preferă ceaiul duc o viață mai sănătoasă, fac mai mult sport și sunt, astfel, mai protejate de afecțiuni ale inimii.
Băuturile energizante contribuie la tulburări de ritm cardiac
Specialiştii prezenţi la congresul de la Barcelona au abordat și legătura dintre băuturi energizante, alcool și exerciții fizice intense. Conform datelor de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Autority, EFSA), aproximativ 68% dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani și 30% dintre adulții de 18-65 de ani din Europa consumă băuturi de acest gen. O cercetare realizată în Franța, de medicul spaniol Eduardo Alegria, cardiolog în San Sebastián, a pus în evidență pericolele asociate cu consumul acestor băuturi. Datele înregistrate din ianuarie 2009 până în noiembrie 2013 de autoritățile franceze din domeniu arată că jumătate dintre problemele apărute în urma asocierii efortului fizic intens cu băuturi energizante au fost de natură cardiovasculară, depășindu-le cu mult pe cele psihiatrice sau neurologice. „Deoarece publicitatea pentru băuturi alcoolice este interzisă la evenimentele sportive, cei care au profitat de situație au fost producătorii de băuturi energizante, care fac reclamă și îi determină pe adolescenți să creadă că acestea nu sunt dăunătoare, indiferent de cantitatea ingerată. Mulți au impresia greșită că au un aport de vitamine, când, în realitate, produc o încărcătură de adrenalină care duce la probleme cardiace importante, mai ales la tulburări de ritm cardiac”, a spus Eduardo Alegria.
Fructele şi legumele scad riscul de îmbolnăvire cu 40%
Consumul regulat de fructe poate diminua cu până la 40% riscul cardiovascular, potrivit unui colectiv de oameni de știință de la Universitatea Oxford, care a analizat, timp de șase ani, aproximativ o jumătate de milion de persoane din zece localități diferite din China. Studiul a constatat că alimentația bogată în fructe a scăzut cu 15% riscul de cardiopatie ischemică, cu 25% pe cel de a avea ictus ischemic și cu 40% riscul de ictus hemoragic.
Peste 68% dintre adolescenţi consumă băuturi energizante