Main menu

header

540 14 1de Gabriela Niculescu

„Vai, ce amețeală m-a luat!”, afirmă majoritatea celor care se confruntă frecvent sau pentru prima dată cu simptomele vertijului. Iar primul lucru la care se gândesc este că de vină sunt stresul și oboseala acumulate. Cu toate acestea, potrivit fizioterapeutului Ramona Pavel (foto), specialistul Bio Ortoclinic în Reeducare Vestibulară și Posturologie Clinică, 45% dintre pacienții cu amețeli au probleme cu organele de echilibru și auz din urechea internă.

„Jumătate dintre pacienții cu amețeli au probleme cu organele urechii interne”

Amețelile (vertijul) și dezechilibrul sunt principalele simptome raportate de adulți în timpul vizitelor medicale. Vertijul în sine nu este o boală, este un simptom care poate rezulta dintr-o afecțiune vestibulară sau din patologii cardiovasculare, neurologice, metabolice, vizuale sau psihologice. Totuși, aproape jumătate dintre pacienții cu amețeli au probleme ale sistemului vestibular (organele de echilibru și auz din urechea internă), iar în aceste cazuri, reeducarea vestibulară este o formă de terapie specială desemnată să reducă simptomele primare și secundare din afecțiunile vestibulare.

„Apar în funcție de mișcările capului”

Pacienții cu afecțiuni vestibulare au vertijuri în funcție de poziția și de mișcările capului. Simptomele primare sunt adesea acompaniate de simptome secundare precum oboseală, tensiuni musculare cervicale, dureri de cap, asociate cu scăderea activității fizice. În astfel de cazuri, Terapia prin Reeducare Vestibulară (VRT), care constă într-un program bazat pe exerciții dinamice, reduce simptomele de dezechilibru și amețeli.

„VTR promovează compensarea la nivel de sistem nervos central”

Fizioterapeutul Ramona Pavel susține că în astfel de cazuri, prescrierea medicației ce inhibă funcția vestibulară interferă cu abilitatea pacienților de adaptare, fenomen indispensabil în tratarea afecțiunilor vestibulare. VRT este un tratament alternativ care vizează reducerea simptomelor și promovează compensarea la nivel de sistem nervos central în afecțiunile urechii interne, după cum afirmă fizioterapeutul.

Iată care sunt obiectivele Terapiei de Reeducare Vestibulară în funcție de tipul afecțiunilor vestibulare și simptomatologiei secundare: diminuarea amețelilor și simptomatologiei vizuale; ameliorarea funcției echilibrului și mersului; creșterea nivelului de activitate fizică.

Se fac între șapte și zece ședințe

Este necesar ca o persoană care va beneficia de VRT să aibă un diagnostic confirmat de patologie vestibulară, deoarece nu toate amețelile sunt cauzate de deficitele vestibulare. Majoritatea pacienților sunt orientați de către medicii de familie, ORL și Neurologi, dar și celelalte specialități, după un aviz prealabil asupra sistemului vestibular. Evaluarea se va face numai de un specialist în domeniul vestibular și presupune: examinare de bază a vederii și oculomotricității, examinarea urechii și funcției vestibulare, evaluarea echilibrului static și dinamic cu platforme computerizate și evaluarea musculoscheletală. În urma evaluărilor se adoptă, în funcție de pacient și patologiile acestuia, un program de Terapie prin Reeducare Vestibulară. Recuperarea poate dura, în medie, între șapte și zece ședințe. Eficacitatea ședințelor poate dura doi, trei ani în funcție de nivelul de activitate fizică al fiecărui pacient și de afecțiunile vestibulare și secundare.

„Tratarea prin manevre de repoziţionare, mai eficace decât orice tratament medicamentos“

Ramona Pavel susține că s-a demonstrat științific și s-a evidențiat clinic că Reeducarea Vestibulară este eficace și reduce simptomele în toate tipurile de afecțiuni vestibulare. Mai mult, tratarea vertijului de poziție prin manevre de repoziționare s-a dovedit, în timp, mai eficace decât orice tratament medicamentos pentru această afecțiune.

Reeducarea vestibulară ajută în numeroase afecțiuni vestibulare, precum vertijul paroxistic de poziție; hiporeflexiile vestibulare uni și bilaterale (boala Meniere, labirintite, nevrite vestibulare); pre și post chirurgical în afecțiuni vestibulare (neurinoame de acustic).