Main menu

header

540 14 2de Gabriela Militaru

Pentru cine merge în fiecare an la mare la Costinești mișcarea pe plajă nu ar trebui să reprezinte nicio noutate. Acolo, an de an, în luna august, adepții yoga își practică asanele direct pe plajă. Dar chiar dacă nu faceți yoga și totuși vi se pare încântătoare ideea de a face sport pe plajă în zilele de concediu să nu credeți că tot ce vă rămâne de făcut este banalul jogging. Natalie Uhling, care lucrează la NBC Radius (secțiunea digitală de sport - disponibilă pe smartphone-uri și tablete - a canalului american de televiziune NBC), a realizat o combinație de trei mișcări ușoare care pot fi practicate pe nisip. În loc să avertizeze asupra posibilității ca tălpile picioarelor să alunece pe nisip, Natalie, dimpotrivă, spune că instabilitatea dată de nisipul alunecos determină mușchii să se încordeze și îi pune la treabă.

540 14 3Mișcarea 1

Balansarea este proiectată pentru a crește ritmul bătăilor inimii și combină cardio cu încordarea și relaxarea mușchilor coapsei. Exercițiul pornește dintr-o postură asemănătoare cu cea a unui patinator de viteză: în picioare, spatele drept, privirea în față. Ținând brațele adunate la o distanță de câțiva centimetri de piept, ridicați mai întâi piciorul drept și apoi piciorul stâng către în lateral-spate astfel încât să formeze un unghi de 45 de grade cu piciorul de sprijin. Repetați mișcarea de 20 de ori cu fiecare picior.

Mișcarea 2

Acest exercițiu a fost gândit pentru a pune în mișcare mușchii posteriorului. Exercițiul pornește din postura în genunchi cu spatele drept. Se apleacă apoi trunchiul către în față până se formează un unghi de 90 de grade cu solul, timp în care piciorul drept este ridicat și arcuit cât mai mult în spate. Se revine rapid din postură întinzându-se brațele și piciorul drept în lateral. Apoi se trece foarte repede la executarea aceluiași exercițiu pentru piciorul stâng. Se repetă mișcarea de 20 de ori pentru fiecare picior.

540 14 4Mișcarea 3

Natalie Uhling numește această mișcare „exercițiul acelor de ceasornic”. Exercițiul lucrează mușchii interiori ai coapselor și pornește din postura în picioare cu spatele drept și privirea în față. În timp ce coatele brațelor sunt ridicate paralel cu podeaua și flexate asemenea unui arcaș gata să-și lanseze săgeata, picioarele execută pe sol o mișcare ca și cum ar indica pe rând ora 12, 3 și 6. Se execută aceeași mișcare cu ambele picioare succesiv de 20 de ori.

Pont. Adițional, se poate realiza o a patra mișcare pornind din postura șezut în genunchi și ridicând piciorul (întâi stângul, apoi dreptul) către în spate.

Reguli de respectat

  1. Mișcarea trebuie executată atunci când e răcoare (de preferat de dimineață până la ora 10:00).
  2. Folosiți loțiune de protecție solară chiar dacă executați exercițiile la ora 8:00 dimineaţa.
  3. Începeți întotdeauna programul de exerciții înainte de a mânca și după o ușoară încălzire (de exemplu, deplasați-vă până la plajă mergând alert).