Main menu

header

de Dana Purgaru

Bacteriile din aerul condiţionat fac victime

Bilanțul epidemiei de legionelloză a crescut la New York la 8 morți, 97 de persoane afectate și 92 spitalizate. Persoanele decedate erau toate vârstnice și avuseseră probleme medicale. Legionelloza este o formă de pneumonie cauzată de o bacterie care se răspândește prin circuitele urbane de distribuție a apei calde, sistemele de climatizare și lagunele industriale.

Cancerul pancreatic ar putea fi depistat mai uşor

O banală analiză a urinei care ar putea depista cancerul pancreatic în stadii incipiente a fost dezvoltată de oameni de știință din Marea Britanie și din Spania. Aceasta ar reprezenta un avantaj deoarece în prezent pacienții sunt diagnosticați de obicei când boala e deja în fază terminală. Specialiștii au observat că eșantioane de urină ale persoanelor care sufereau de această boală conţineau trei proteine - LYVE1, REG1A și TFF1 - în cantități mult mai mari decât normalul.

S-a produs primul medicament la imprimantă 3D

Agenția Federală pentru Medicamente din Statele Unite (FDA) a aprobat primul medicament realizat cu ajutorul unei imprimante 3D. Este vorba despre un comprimat solubil destinat tratării crizelor de epilepsie, care va fi produs de laboratorul Aprecia Pharmaceuticals din Ohio. Comprimatul produs cu ajutorul imprimantei 3D are o concentrație foarte mare (1.000 de mg/cașetă), care nu poate fi obținută prin procedurile tradiționale de fabricație.

Anticoncepţionalele, efect pozitiv în tumori uterine

Oamenii de știință britanici au constatat că, în 50 de ani, aproximativ 400.000 de cazuri de cancer de endometru din cele 3,4 milioane inventariate la circa 27.000 de femei bolnave de cancer de endometru din 36 de țări din Europa, America de Nord, Asia, Australia și Africa de Sud ar fi putut fi evitate cu ajutorul pastilelor anticoncepționale orale. Astfel, cercetarea a scos la iveală faptul că aceste pastile constituie un element de protecție împotriva cancerului de endometru (sau cancer uterin).

Copiii mofturoşi, predispuşi la tulburări emoţionale

Copiii foarte dificili la mâncare au un risc semnificativ mai mare să sufere de probleme emoționale care necesită intervenția medicală, potrivit unui studiu efectuat la Centrul Duke pentru tulburări de alimentație din SUA. Cercetările, realizate pe 3.433 de participanți dintre care circa 20% sunt dificili la masă au avut un risc semnificativ mai mare de simptome depresive și de anxietate. Ei ar putea corespunde criteriilor pentru o nouă tulburare psihică bazată pe evitarea consumului de alimente, un nou diagnostic adăugat în ultimul manual american de boli mintale adoptat în 2014.