de Călin Popa şi Florica Pintea
Populația lumii îmbătrânește vertiginos, iar specialiștii nu contenesc să pună la punct dispozitive care să stea la dispoziția cât mai multor nevoi ale bunicilor noștri. Există perne care îi ajută să doarmă mai bine, aparate care îi susțin pentru a merge precum în tinerețe, care le amintesc să își ia medicamentele la timp sau îi fac să nu se simtă singuri niciodată.
Roboțelul care (se) alintă
Vechea expresie „bătrânețe, haine grele” este pe cale de dispariție. Această speranță vine de la invențiile prezentate în recenta expoziție de tehnologie CES 2019, din Las Vegas. Unul dintre acestea este Lovot, un roboțel construit de cunoscutul inginer japonez Kaname Hayashi. Seamănă cu un copilaș care cere să fie alintat, să fie iubit și care are nevoie de multă atenție. Acesta este scopul său: să îi ajute pe cei vârstnici să nu se simtă singuri. El este construit în așa fel încât, la rândul său, să facă gesturi, să emită sunete și să se comporte cu maximum de afecțiune față de „stăpânii” săi. Acest dispozitiv este menit să combată singurătatea oamenilor vârstnici, un flagel care macină societățile avansate ale lumii. Spre exemplu, numai în Marea Britanie există peste 12 milioane de oameni cu vârsta de peste 65 de ani care consideră televizorul ca fiind singura lor companie. Dintre aceștia, 3,5 milioane trăiesc complet singuri, iar 70% sunt femei. În 2040, unul din patru englezi va avea peste 70 de ani, ceea ce arată că singurătatea va căpăta proporții epidemice. Lovot are dimensiuni de nou-născut, o temperatură similar cu a corpului uman și folosește sunete înduioșătoare. Lovot va putea fi livrat, în dublu exemplar la pachet, începând cu anul 2020 și va costa 4.320 de lire sterline.
Perna care trage la somn
Somnox este primul robot care poate să facă vârstnicul să adoarmă liniștit. De aceea și seamănă cu o arahidă care „respiră” calm și profund și care „cere” să fie luată în brațe la momentul culcării. Somnox ar trebui să ajute la căpătarea unui somn adânc, mai lung și mai profund, o adevărată terapie împotriva tuturor bolilor care derivă de la lipsa de odihnă corectă, în special afecțiunile minții. Practic, așa cum spun constructorii, Somnox este cea mai naturală alternativă la pastilele pentru somn. Cei care au testat perna-minune afirmă că sunt șanse mari ca aceasta să fie o adevărată lovitură pe piața dispozitivelor medicale și că persoanele în vârstă au adoptat foarte ușor și cu rezultate foarte bune noul „ajutor”. Statisticile spun că mai bine de 60% dintre vârstnici au probleme cu somnul, ceea ce poate cauza afecțiuni ale inimii, de metabolism, de greutate sau mentale. Somnox se poate deja cumpăra, pentru mai puțin de 500 de lire sterline.
Asistenta medicală mecanizată
Cine își permite o asistentă medicală la domiciliu? Mai nimeni, dar, odată cu Bot Care, asistenta medicală robot, s-ar putea ca seniorii să capete un ajutor prețios. „Ea” are o voce fermecătoare de femeie, poate controla dieta zilnică, poate lua tensiunea și poate măsura fără greșeală bătăile inimii. Apoi are și o „față” foarte expresivă, care este concepută în așa fel încât să fie irezistibilă atunci când, spre exemplu, cere vârstnicului să își ia medicamentele. Producătorii afirmă că acesta este un pas foarte important de a-i conecta pe seniori la noile tehnologii. Ecranul asistentei mecanizate are multiple funcții și înmagazinează oricâtă informație este nevoie. Dacă i se cere, poate să devină un bun instructor de yoga sau de pilates.
Dozatorul de pilule care „vorbește” cu pacienții
Pillo li se poate părea multora un aparat de făcut cafea, dar nu este nici pe departe așa ceva. Aici avem de-a face cu cel mai complex dispenser de pastile inventat până în prezent. A fost creat pentru a aduce aminte suferinzilor să își ia medicația corect și la timp. Pillo este „alimentat” cu doza de medicamente necesare pentru 28 de zile, separate profesionist, cu specificații de cantitate și orar. Cu o oră înainte de a fi momentul medicației, Pillo emite o alertă care se poate seta și pe telefon sau pe alte gadgeturi, cum ar fi o tabletă. La momentul stabilit, robotul eliberează medicamentele în fix cantitatea necesară. Face acest lucru numai dacă recunoaște vocea și fața pacientului, ca un fel de siguranță că nimeni altcineva nu va îngurgita pastilele cu pricina. Mai mult, dacă nu mai există medicamente în aparat, Pillo trimite un mesaj urgent persoanei care trebuie să alimenteze. Pillo este deja disponibil în mai multe state occidentale, pentru suma de 389 de lire sterline.
Ochelari virtuali contra pierderii memoriei
Rendever este numele unei perechi de ochelari virtuali care îi „transportă” pe utilizatori oriunde aceștia își doresc, în orașe vizitate în tinerețe, în locuri inedite sau chiar printre cei care au participat la nunta de acum 50 de ani a celui care îi folosește. Rendever alungă depresia, ajută la căpătarea chefului de viață și aduce aproape amintirile cele mai dragi. Aparatul este special creat pentru cei care sunt nevoiți să își petreacă zilele în căminele pentru bătrâni, dându-le „evadările” atât de necesare menținerii memoriei.
Picioarele „automate“
La CES 2019, Samsung a prezentat dispozitive cu adevărat revoluționare. Este vorba despre trei exoschelete care se așază peste picioare, pentru a le transforma în membrele inferioare ale unui atlet. La bază stă dispozitivul numit GEMS, Gait Enhancing Motivational System, și seamănă mai mult cu niște ciorapi. Ansamblul este menit să ajute la mers persoanele cu deficiențe ale aparatului locomotor, asigurând echilibrul necesar și economisind la maximum energia mușchilor pacientului. Samsung a făcut trei versiuni - GEMS-H pentru șolduri, GEMS-A pentru glezne și GEMS-K pentru genunchi. Primul asistă mersul bolnavului reducând la sfert eforturile acestuia de deplasare la nivelul șoldurilor, păstrează echilibrul și reduce cu 20 de procente efortul general al utilizatorului. Cei care au încercat cele trei dispozitive spun că s-au simțit cumva ca și când mergeau prin apă, dar efortul era mult mai mic, ceea ce face dispozitivele ideale pentru bătrâni sau pentru suferinzii de afecțiuni ale picioarelor. Nu a fost anunțată și data la care picioarele „automate” vor fi disponibile pentru marele public.