Maşina de spălat, focar de bacterii rezistente
Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au pus în evidență faptul că mașina de spălat din locuința oricui poate fi un adevărat focar de bacterii rezistente la antibiotice. De altfel, descoperirea a fost făcută chiar într-un spital de copii, unde un patogen foarte periculos a fost transmis la nou-născuți în mod repetat. Deși nu este primul studiu care arată faptul că mașina de spălat este focar de bacterii rezistente, este cel dintâi care evidențiază răspândirea ulterioară la alți oameni. (Călin Popa)
Terapia virtuală tratează fobiile
Cea mai inovativă metodă de tratare a fobiilor specifice este terapia prin expunere virtuală. Pacientul utilizează ochelari speciali de proiecţie 3D şi căşti pentru experienţele vizuale, auditive şi chiar kinestezice prin care trece în timpul simulării situaţiei respective. Terapia virtuală s-a dovedit eficientă în cazul fobiilor (de zbor, teama de a vorbi în public, de înălţimi, de furtuni, de spaţii închise, precum şi anxietatea socială resimţită de copii în şcoală), al interviurilor pentru un job, în Sindromul de Stres Post-Traumatic etc. (Călin Popa)
Prima testare HPV la domiciliu
Dacă vreți să preveniți cancerul de col uterin și nu aveți timp să ajungeți la ginecolog, aveți acum la îndemână o nouă metodă de autorecoltare. Cu Easy HPV Test, lansat de curând în România, puteți identifica prezenţa virusului HPV cu o precizie de aproape 100%, înainte ca acesta să provoace orice leziuni. Recoltarea de probe se desfășoară rapid, în siguranță şi poate fi efectuată și acasă. Comanda se face online de pe site-ul www.neumannlabs.ro, iar dispozitivul de recoltare este livrat prin curier, într-un ambalaj discret, eșantionul fiind examinat într-un laborator specializat. După un termen de maximum 28 de zile, rezultatul poate fi vizualizat într-un cont online exclusiv, protejat cu parolă. Testul atrage atenția asupra celor mai periculoase tipuri de HPV: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, respectiv 35, 39, 51, 56, 59, 66 și 68. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta este îndemnată să consulte un medic ginecolog. (Monica Beleneş)
Sarea în exces favorizează balonarea
Reducerea cantității de sare pe care o persoană o îngurgitează într-o zi poate avea, printre altele, ca efect și scăderea balonării de care suferă milioane de persoane în fiecare zi. Până la a lua medicamente, experții de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, din SUA, recomandă reducerea cantității de sare, inclusiv prin alegerea unor componente de meniu asupra cărora persoanele predispuse la balonare să aibă control din perspectiva cantității de sare adăugată. (Călin Popa)
Onco.plan.ro, prima platformă online dedicată pacienţilor cu cancer
De curând s-a lansat prima platformă online onco.plan.ro destinată persoanelor cu cancer, care oferă suport și informații despre nutriție, sănătate emoțională, comunicarea cu familia și personalul medical. Cu ajutorul acesteia pacienții își pot crea propriul plan pentru a-și îmbunătăți stilul de viață și starea de sănătate pe termen lung. De asemenea, comunicarea cu o persoană cu cancer este o problemă delicată și trebuie tratată cu grijă și considerație. Pacienții pot experimenta sentimente de furie ori frustrare atunci când primesc diagnosticul și este foarte important ca, începând din acel moment, să primească suportul familiei și al aparținătorilor. (Monica Beleneş)