de Daria Mândru şi Adrian Barna
Cunoaștem cu toții starea de bine pe care ți-o dă îmbrățișarea cuiva drag. În medie, îmbrățișarea dintre doi oameni durează trei secunde. Însă cercetătorii au descoperit că o îmbrățișare mai lungă, de 20 de secunde, are reale efecte terapeutice asupra trupului și minții. Motivul e că o îmbrățișare sinceră produce hormonul numit „oxitocină”, cunoscut și ca hormonul iubirii. Această substanță aduce multe beneficii sănătății noastre fizice și psihice, ajutându-ne, printre altele, să ne relaxăm, să ne simțim în siguranță și ne calmează temerile și anxietățile. Acest minunat calmant ne este administrat gratuit de organism de fiecare dată când strângem pe cineva în brațe, când ținem în brațe un copil, când alintăm o pisică sau un câine, când dansăm cu persoana iubită sau când pur și simplu ținem un prieten de după umeri.
Un citat celebru al terapeutei Virginia Satir spune: „Ca să supraviețuim avem nevoie de patru îmbrățișări pe zi. Ca să ne menținem starea de bine avem nevoie de opt îmbrățișări pe zi. Ca să evoluăm avem nevoie de 12 îmbrățișări pe zi”. Rămâne de văzut dacă exactitatea acestor cifre poate fi susținută prin cercetare, dar există numeroase dovezi științifice privind importanța îmbrățișărilor și a contactului fizic. Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să pierdem nicio ocazie ca să ne îmbrățișăm.
Cresc producţia de oxitocină
Oxitocina e un neurotransmițător care acționează asupra sistemului limbic, centrul emoțional al creierului, producând sentimente de mulțumire, reducând anxietatea și stresul și făcând mamiferele să fie monogame. E hormonul responsabil pentru existența noastră, a tuturor. Pentru că această substanță magică e eliberată în timpul nașterii, făcându-le pe mame să uite complet durerea prin care au trecut ca să aducă pe lume copiii, astfel încât să dorească, totuși, să îi iubească și să nu se mai dezlipească de ei. Un nou studiu făcut la Universitatea din California sugerează că oxitocina are un efect civilizator și asupra bărbaților, făcându-i să fie mai afectuoși și mai capabili să formeze relații echilibrate, atât de cuplu, cât și sociale. În plus, influxul de oxitocină a crescut libidoul și performanțele sexuale ale subiecților testului. Când îmbrățișăm pe cineva, glanda noastră pituitară eliberează oxitocină, care ne scade tensiunea și nivelul de cortizol. Cortizolul e hormonul responsabil de stres, tensiune ridicată și boli de inimă.
Cultivă răbdarea
Când oamenii își fac timp să se aprecieze reciproc și să fie atenți unii la alții, formează conexiuni. O îmbrățișare e unul dintre cele mai simple moduri de a arăta apreciere și de a oferi atenție unei persoane. Trăim într-o lume aglomerată, unde totul e într-o goană nebună. Dacă încetinim puțin din când în când pe parcursul zilei ca să oferim o îmbrățișare sinceră, beneficiem și noi și ceilalți, iar noi învățăm să fim mai răbdători.
Previn boli
Afecțiunea are un impact benefic direct și asupra nivelului de stres, ceea ce împiedică apariția multor boli. Institutul de Cercetare a Atingerii de la Facultatea de Medicină a Universității din Miami a făcut peste 100 de studii legate de atingere și a găsit dovezi că are efecte extrem de semnificative asupra organismului nostru, printre care: creștere mai accelerată la copiii născuți prematur, reducerea durerii, ameliorarea simptomelor bolilor autoimune, scăderea nivelului glucozei la copiii cu diabet și întărirea sistemului imunitar la bolnavii de cancer.
Stimulează glanda timus
Îmbrățișările stimulează sistemul imunitar. Presiunea ușoară aplicată asupra sternului în timpul unei îmbrățișări și încărcătura emoțională stimulează chakra plexului solar. Aceasta, la rândul ei, stimulează timusul, glanda care reglementează și echilibrează producția de limfocite a organismului, celule albe sangvine, care ne mențin sănătatea și ne apără de boli.
E o importantă comunicare nonverbală
Aproape 70% din comunicarea dintre oameni e nonverbală. Interpretarea limbajului trupului se poate face pornind de la un singur gest, iar o îmbrățișare e o metodă excelentă de a comunica fără cuvinte cu o altă ființă umană sau animal. Ei nu numai că simt dragostea și afecțiunea noastră în îmbrățișare, dar pot fi suficient de receptivi încât, pornind de la simplul nostru gest, să se simtă inspirați să facă și ei același lucru pentru alții.
Formează şi întăresc simţul propriei valori
Îmbrățișările stimulează respectul de sine, mai ales la copii. Simțul tactil este de cea mai mare importanță la nou-născuți. La început, un bebeluș își recunoaște părinții după atingere. Încă de la naștere, atingerea familiei noastre ne arată că suntem iubiți și speciali. Asocierea dintre simțul propriei valori și senzațiile tactile din primii noștri ani de viață rămâne adânc înrădăcinată în sistemul nostru nervos și la maturitate. Îmbrățișările primite de la mama și de la tata în copilărie rămân întipărite în memoria celulară, iar îmbrățișările ne reamintesc de asta la nivel somatic. Așadar, îmbrățișările ne conectează la capacitatea de a ne iubi pe noi înșine.
Eliberează dopamină
Îmbrățișările stimulează creierul să elibereze dopamină, hormonul plăcerii. Nivelurile scăzute de dopamină joacă un rol în apariția bolii neurodegenerative Parkinson, precum și a tulburărilor psihice precum depresia. Dopamina e responsabilă pentru starea de bine, dar și pentru motivație! Tot ceea ce facem are drept motiv fundamental obținerea stării de bine, de fericire, dată de influxul de dopamină. Îmbrățișările sincere și lungi sunt o cale simplă de a obține acea stare mult râvnită.
Ridică nivelul de serotonină
Când întinzi brațele și strângi la piept pe cineva, organismul eliberează endorfine și serotonină în fluxul sangvin. Acestea creează senzația de plăcere, anulează sentimentele de durere și tristețe și reduc astfel șansele apariției problemelor cardiace, prelungesc viața și chiar ajută în lupta cu kilogramele în plus. Chiar și când strângem în brațe animalul iubit efectul e unul calmant, care reduce mult nivelul de stres. Îmbrățișările îndelungate cresc nivelul de serotonină, îmbunătățesc starea de spirit și creează senzația de fericire.
Sfatul specialiștilor este: „Îmbrățișați-vă! Îmbrățișați-vă îndelung și din toată inima!“
Echilibrează sistemul parasimpatic
Îmbrățișările echilibrează sistemul nervos. Pielea noastră conține o rețea de centri de presiune minusculi, în formă de ou, numiți corpusculi Vater-Pacini, care simt atingerea și sunt legați de creier prin intermediul nervului vag. Reacția galvanică a tegumentului unei persoane în timpul unei îmbrățișări demonstrează o modificare în conductibilitatea pielii. Efectul pe care îl are îmbrățișarea asupra umidității și electricității pielii sugerează apariția unei stări mai echilibrate a sistemului nervos parasimpatic.