de Cătălina Tăgârță
„Nu vă uitați prea mult la televizor!”, „Luați pauze dese când lucrați la calculator!” sau „Purtați ochelarii conștiincios!” sunt îndemnuri cunoscute tuturor celor care au probleme de vedere. Ei bine, potrivit lui Flavius Țurcanu, reprezentantul site-ului renuntalaochelari.ro, aceste obiceiuri nu au nicio legătură cu rezolvarea problemei de sănătate. După ce a simțit pe pielea sa că ajutorul ochelarilor nu este întotdeauna suficient, în sensul că dioptriile i s-au dublat/triplat într-un timp foarte scurt deși purta ochelari, tânărul s-a hotărât să facă singur cercetări pe această temă. În prezent, Flavius Țurcanu vede perfect, iar pentru a-i ajuta și pe alții ca el ține periodic seminarii gratuite în orașele mari din țară, pe tema „Îmbunătățește-ți astăzi natural vederea”.
„Îmi «foloseam» ochii incorect”
- Flavius, cât timp ai purtat ochelari? Înțeleg că în momentul de față nu mai este nevoie.
- În 2008 (la 23 de ani) am început să port o pereche de ochelari cu protecție împotriva radiațiilor emise de calculator, pentru ca, după jumătate de an, la un consult oftalmologic, să mi se recomande 0,50 dioptrii la ochiul stâng și 0,75 la ochiul drept, cu minus. Recomandarea era să port ochelarii permanent, iar eu am crezut că, dacă fac asta cu conștiinciozitate, am să scap de ei. Însă, nu doar că m-am înșelat, dar, din păcate, dioptriile mele s-au dublat la ochiul stâng și s-au triplat la ochiul drept.
- Ce-ai făcut mai departe?
- Evident că vestea nu mi-a picat prea bine, iar cum medicii nu au găsit o explicație logică pentru situația mea, am decis să iau frâiele în propriile mâini.
- Cam cât timp petreceai în fața calculatorului la acea vreme?
- Minimum 12 ore pe zi, în condițiile în care lucram și eram și student. Dar nu neapărat lucrul la calculator mi-a deteriorat vederea, ci modul incorect în care îmi foloseam ochii când eram în fața monitorului.
Privitul fix, principala greșeală
- Ce greșeai, mai exact?
- Aveam același comportament pe care îl au toți oamenii cu probleme de vedere, și anume priveam fix, scădeam frecvența clipitului, ochii nu erau deloc mobili... Persoanele cu vederea deteriorată au și ochii foarte uscați, ceea ce deranjează cumplit, simt „săgeți” la nivelul lor, înroșiri... De aceea trebuie să clipim în mod conștient, frecvent. Ochiul ar trebui să funcționeze așa în mod nativ, numai că, atunci când suntem concentrați, nu ne mai dăm seama de acțiunile noastre. Din dorința de a vedea cât mai mult și cât mai repede, oamenii au tendința de a nu mai clipi; mulți cred că, dacă fac asta mai des, pierd timp, dar nu-i adevărat... Așadar, când nu vedeți, pur și simplu clipiți.
- Câtă importanță are distanța dintre ochi și monitor?
- Nu are nicio legătură. E același lucru ca la cinema: mulți spun că vizionarea filmelor la cinematograf poate dăuna vederii, dar nu există niciun studiu în acest sens.
„Exercițiile m-au ajutat cu o anumită limită”
- Revenind la modul în care ne putem îmbunătăți vederea în mod natural, ce descoperiri ai mai făcut?
- Am urmat câteva cursuri pe această temă, am citit niște cărți comandate din America, m-am documentat cu privire la exercițiile ce pot fi făcute, dar, fiind foarte ocupat în perioada respectivă, am realizat că îmbunătățirea vederii nu ține nici de exercițiile practicate. M-au ajutat și pe mine, recunosc, dar cu o anumită limită.
- Dar atunci care este adevărata cale?
- Urmând exemplul literaturii motivaționale, am analizat persoanele care nu purtau ochelari, dar și obiceiurile pe care le foloseam eu pe vremea când aveam o vedere clară și pe care, se pare, că decisesem, la nivel inconștient, să nu le mai folosesc.
„De supărare a văzut negru”
- Se spune că, dacă am pornit pe un drum greșit, ni se încețoșează vederea. E adevărat?
- Fiecare dintre noi trebuie să-și analizeze comportamentul: dacă vederea este încețoșată înseamnă că sigur nu clipește decât extrem de rar ori dacă e rigidă înseamnă că privește holbat, micit; așa că primul pas e să clipească și să-și miște ochii, pentru că în natură totul e mișcare. Referitor la decizii și stări... să vă dau un exemplu clar: o vorbă din popor spune: „De supărare a văzut negru în fața ochilor”. Asta denotă că toate emoțiile pe care noi le avem, toată starea internă pot să ne determine ca, într-un moment, vederea să fie deteriorată. Sunt multe persoane care au vederea încețoșată cinci-zece minute, cât sunt foarte frustrate, nervoase, deci pe termen scurt.
„Atitudinea contează foarte mult”
- Cam în cât timp ți-ai recuperat vederea?
- La mine a durat cam nouă luni - cu toate că în primele 26 de zile a fost un salt mare, după care a urmat o lungă perioadă de platou, în care n-a mai existat nicio variație, apoi s-au văzut din nou îmbunătățiri.
- Ce-ai făcut, concret, în acest sens?
- A fost vorba și despre exerciții oculare, dar și despre mulți factori aplicați la nivel inconștient (adică fără să știu că acest lucru ajută vederea). În plus, foarte mult contează atitudinea - adică să fii conștient de cum e starea ochilor tăi. O greșeală frecvent întâlnită este următoarea: oamenii fac exerciții cinci-zece minute pe zi și așteaptă minuni, fără să țină cont de tot comportamentul lor din restul zilei.
Circa 99% dintre oameni au probleme dobândite
- Există statistici referitoare la cât de des ar trebui să clipim în mod normal?
- Da. În mod normal, o persoană cu vedere sănătoasă clipește între 15 și 20 de ori pe minut. Circa 99% dintre oameni au probleme dobândite cu ochii, deci create de ei. Adică nu s-au născut cu probleme de vedere...
- Dar pentru ochiul uscat trebuie folosit ceva anume?
- Trebuie să folosim pleoapele pe care le avem în dotare în mod natural, pentru că, atunci când clipim, mușchii acționează asupra glandelor lacrimale asemeni unei pompe și se eliberează lichidul lacrimal, care umezește ochiul. Deci, nu mai țineți ochii ficşi. Pare simplu, banal, dar nu e chiar așa. E nevoie de multă muncă și de conștientizare.
Ecranul de protecţie e irelevant
- Analizând tot ceea ce ne spui, trag concluzia că ecranele de protecție nu ne protejează prea mult?!
- Exact. Nu au absolut nicio importanță, nicio relevanță. E ca și cum acei utilizatori ar purta ochelari, dar îi poartă degeaba dacă nu clipesc. Și încă ceva: știați că, dacă îi dăm o pereche de ochelari cu dioptrii 0,25 unei persoane cu vedere normală, în scurt timp (o săptămână-două) acea persoană își va deteriora vederea?! Și atunci vă întreb: din moment ce ochelarii îmbolnăvesc ochii unei persoane sănătoase, cum o poate ajuta pe cea cu probleme? Puteți renunța la ochelari și vă puteți recupera vederea singuri. Cei interesați pot afla mai multe detalii participând gratuit la seminariile pe care le țin în orașele mari din toată țara. Am fost de curând în București, Cluj, Iași, și urmează să merg la Oradea, Timișoara, detalii găsiți pe site-ul meu.