Main menu

header

495 14 1de Raluca Grințescu

Acum 30 de ani, doctorul european Simetra, numit de confraţii săi „omul de ştiinţă al rahatului”, a fost uimit că turcii nu sufereau de boli ale prostatei, de hemoroizi, de cancer stomacal sau intestinal, nici de boli de inimă sau de atacuri cerebrale. După el, toate se datorează WC-ului turcesc, mai bine zis poziţiei pe vine, poziţie normală pentru eliminarea fecalelor.

A nenorocit lumea

A acuzat WC-ul englezesc (cu scaun) de nenorocirea Europei şi, în general, a lumii „civilizate”; scaunul confortabil ar fi condus la multe boli. Presiunea exercitată în actul de defecare asupra sfincterului anal şi asupra pereţilor intestinului gros este anormală, fiind preluată de artere şi, în ultimă instanţă, de creier. Cum să convingi Europa şi lumea „civilizată” să renunţe la WC-ul englezesc, cum să convingi bătrânii care se ridică cu greu de jos, cum să convingi o industrie întreagă să se întoarcă la WC-ul turcesc? Imposibil.

Muşchii puborectali, chinuiţi de toalete moderne

Poziţia corectă pentru a elimina fecalele este cea „pe vine” sau „ghemuită”, şi nu „în unghi de 90 de grade”, aşa cum ne obligă vasul de WC. „Poziţia corectă pentru a defeca este cea pe vine, cu genunchii flexaţi spre abdomen, astfel încât spaţiul intraabdominal se reduce, presiunea creşte, şi astfel ajută eliminarea dejecţiilor”, spune doctorul Simetra. Muşchii puborectali sunt cei care se încordează, respectiv se relaxează, pentru a ne ajuta să eliminăm fecalele în mod sănătos şi natural. Aceşti muşchi acţionează ca o valvă a rectului şi asigură control asupra eliminării resturilor de hrană. Muşchii puborectali sunt doar pe jumătate relaxaţi în poziţia şezut, ceea ce vă împiedică „să vă scăpați pe voi” când stați pe un scaun obişnuit, la birou sau la masă. Din păcate, poziţia care nu permite relaxarea acestor muşchi este menţinută şi atunci când ne aşezăm pe vasul de toaletă.

Soluția: un scăunel de 20-30 cm

Tot doctorul Simetra a găsit soluţia ideală pentru eliminarea neajunsurilor WC-ului englezesc: să se pună în fața acestuia un scăunel de 20-30 cm înălțime, după dorinţă, pentru actul de defecare. Genunchii trebuie să fie mai sus decât scaunul WC-ului. Astfel, fecalele vor fi eliminate rapid, fără durere, iar în timp se vor regla constipaţia, diareea, hemoroizii, se va întări sistemul imunitar și digestia va fi mai uşoară; este posibilă şi reglarea sistemului hormonal, mulţi bolnavi de inimă nu vor mai face infarct la toaletă etc. Europa a râs de acest doctor, dar o parte a Asiei, nu. De asemenea, scăunelul este la el „acasă” în Australia, unde în toaletele multor case veţi găsi acest accesoriu sau un paralelipiped mic, cu înălţimi diferite. Metoda se răspândeşte acum şi în Olanda.

Anul 1596 consemnează apariția primului WC cu apă - invenția britanicului John Harrington. După 1900 a fost inventată și baia, incluzând toaleta, cada și tot arsenalul necesar igienizării