Main menu

header

495 14 2de Daniela Anton

Vă dau lacrimile de furie, de durere sau, din contră, de bucurie? Lăsaţi-le să curgă! Pe lângă faptul că vă eliberează de tensiunea psihică, plânsul curăţă corpul de toxine şi îl apără de boli, ajutând întregul organism să-şi menţină sănătatea.

Dezinfectează ochii şi nasul

Lacrimile scaldă globii oculari, hidratându-i şi ferindu-i de infecţii. Şi căile nazale beneficiază de acest tratament antiseptic: canalele lacrimare se unesc la nivelul nasului, unele dintre lacrimi eliminându-se pe acest „traseu”.

Calmează durerea fizică

Biochimiştii americani susţin că în compoziţia lichidului lacrimar intră atât substanţe cu efect analgezic, care atenuează durerea, cât şi substanţe cu rol asemănător antibioticelor, ce distrug microorganismele responsabile cu declanşarea suferinţei fizice.

Previne hipertensiunea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume susţin că, dacă înăbuşim plânsul, nu facem decât să sporim durerea şi stresul. Urmarea: tensiunea creşte şi, odată cu ea, şi riscurile de atac de cord, de accident vascular şi chiar de afecţiuni oncologice. Aşadar, după o criză de plâns și de nervozitate, întregul organism va fi mai calm și mai sănătos.

Elimină toxinele

În perioadele de stres (fizic sau psihic), organismul secretă mai multe substanţe toxice, care sunt ulterior anihilate prin lacrimi. Cercetătorii Universităţii din Minnesota (SUA) explică fenomenul: lacrimile conţin o substanţă care combate microorganismele dăunătoare, iar pe cele care reuşesc totuşi să supravieţuiască le iau cu ele, curăţând astfel organismul şi ajutându-l să se echilibreze.

Lacrimile reduc cantitatea de mangan

Manganul este un mineral care afectează starea de spirit și care se găsește într-o concentrație de 30 de ori mai mare în lacrimi decât în sânge. Așadar, cu cât veţi plânge mai des, cu atât veţi elibera mai mult din acest mineral care vă provoacă stările psihice neplăcute.

Când trebuie să vă alarmeze

Plânsul este o reacţie sănătoasă atât timp cât nu revine prea des şi cât nu este asociat cu insomnii, apatie, gânduri morbide, pierderea bruscă în greutate: astfel de simptome indică o posibilă tulburare psihică şi trebuie discutat cât mai repede cu medicul.