Main menu

header

de Dana Purgaru

Venin de broască împotriva cancerului la prostată

Veninul unei specii de broaşte râioase (broasca de trestie de zahăr, Rhinella marina) ar putea fi folosit ca tratament împotriva cancerului la prostată, potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din Queensland, Australia. Toxina, folosită de mii de ani în medicina tradiţională chineză, atacă celulele canceroase fără a afecta ţesutul sănătos. Aceasta trebuie dozată cu mare atenție, deoarece este otrăvitoare.

Injecţiile ar putea fi înlocuite cu o pastilă

O pastilă ce ar putea înlocui injecţiile a fost inventată de cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi funcţionează prin transportarea în organism a substanţei active ce este apoi eliberată prin ace minuscule. Marele avantaj al acestei tehnici este că pacienţii nu simt niciun disconfort. Savanţii au testat cu succes capsula doar pentru administrarea de insulină, dar cred că ar putea fi utilă și pentru livrarea de produse biofarmaceutice, cum ar fi vaccinurile ori anticorpii folosiţi la tratarea cancerului şi a unor boli autoimune ca artrita şi boala Crohn.

Paracetamolul în sarcină „naşte“ copii cu ADHD

Copiii ai căror mame au luat paracetamol în timpul sarcinii, pentru calmarea durerilor, prezintă un risc crescut de a suferi de sindromul deficitului de atenţie (ADHD), potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă. Aceste concluzii susţin un alt studiu, danez, care a relevat o legătură între acest analgezic şi o serie de probleme de comportament. Cercetătorii consideră rezultatele noului studiu drept „alarmante”.

Pilulele pentru psoriazis, eficace şi contra tumorilor

Mai multe medicamente folosite în mod obişnuit pentru tratarea psoriazisului, artritei şi fibrozei ar putea fi eficiente împotriva cancerului la colon, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Institutul Walter şi Eliza Hall pentru Cercetare Medicală din Melbourne, Australia. Aceștia au descoperit că tratamentul ar putea vindeca 80% dintre tumorile intestinale și, în plus, ar preveni apariţia altora noi.

Excesul de antibiotice până la 2 ani duce la obezitate

Administrarea de antibiotice copiilor în vârstă de până la 2 ani creşte riscul de obezitate infantilă, iar pericolul este încă şi mai mare pentru pacienţii care au primit doze importante, potrivit unui studiu american realizat la Spitalul de Pediatrie din Philadelphia, SUA. Cercetarea a fost efectuată pe mai mult de 64.000 de copii. Studii anterioare au demonstrat că modificările provocate de antibiotice la nivelul florei microbiene intestinale ar putea fi asociate cu obezitatea.