Main menu

header

496 15 1de Cătălina Tăgârță

Femeile cu vârsta peste 40 de ani au indicația de a realiza anual o mamografie, pentru a-și verifica sănătatea sânilor, eventual pentru a depista în stadiu incipient cancerul mamar. Din păcate, din lipsa timpului, dar și a banilor, multe doamne ignoră sfaturile medicilor. Pentru a veni în sprijinul acestora a fost lansată campania socială Mamografia Salvează Vieți - „Dăruiește un LIKE și salvează o viață”, prin care femeile peste 50 de ani, cu venituri sub pragul de 1.000 de lei, pot primi mamografii pe o perioadă nedeterminată.

Se pot înscrie persoane peste 40 de ani

Prin această campanie, medicii speră să contribuie la salvarea cât mai multor vieți și să educe publicul larg în privința pericolului cancerului la sân. Potrivit organizatorilor, în prima lună vor fi acordate 50 de mamografii gratuite primelor femei înscrise în program, urmând ca ulterior beneficiarele mamografiilor gratuite să fie selecționate prin tragere la sorți. Mai exact, la fiecare 250 de like-uri primite pe Facebook va mai fi desemnată o câștigătoare. Condițiile înscrierii în campanie sunt: femeie peste 40 de ani, cu venituri reduse, care să nu fi făcut o altă mamografie în ultimul an.

„Din păcate, afecțiunea nu poate fi prevenită”

Iniţiativa campaniei aparține medicului Elena Claudia Teodorescu, care, în cei 15 ani de experiență în Imagistica Sânului, a constatat nevoia esențială de depistare precoce a cancerului mamar pentru salvarea de vieți și, mai mult, pentru supraviețuirea în condiții aproape normale a femeilor afectate de această boală. „Cancerul de sân reprezintă circa 25% dintre cancere. Din păcate, nu poate fi prevenit, dar există metode de diagnosticare în stadiu zero, incipient, așa că trebuie să profitați de ele. Cancerul nu ocolește pe nimeni. Spre exemplu, numai în 2012, la nivel mondial, s-au înregistrat circa 1,67 milioane de cazuri noi, din care s-au înregistrat 520.000 de decese, ceea ce înseamnă o rată medie de mortalitate de 31%. Totodată, statisticile arată că în țările dezvoltate mortalitatea este de 25%, pe când în cele slab dezvoltate aceasta este de 39%. În România, lucrurile se prezintă astfel: 8.000 de femei diagnosticate anual, dintre care 36% decese în 2012. Din păcate, mai mult de 50% dintre cazuri sunt descoperite în stadii avansate. Ca să vă faceți o idee a ceea înseamnă acest lucru, supraviețuirea pentru pacientele diagnosticate în stadiul zero, incipient, este de 93%, în timp ce pentru cele diagnosticate în stadiul patru este de doar 15%. Așadar, nu uitați: mamografia salvează vieți”, a declarat doctor Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie și imagistică medicală și fondatorul Donna Medical Center.

„Singura investigație care poate evidenția microcalcificările”

Campania este susținută și de Societatea de Chirurgie a Sânului, a cărui președinte este profesor universitar doctor Alexandru Blidaru, cu un rol extrem de important în desfășurarea campaniei. Potrivit specialistului, screeningul efectuat regulat cu ajutorul mamografiei a dus la o reducere a mortalității cu circa 30%, comparativ cu anii ’90. Însă, specialiștii atrag atenția că nu e suficient să faceți o simplă ecografie sau chiar RMN. „Multe paciente ne sugerează să le lăsăm să facă investigații mai puțin invazive - căci nu e un secret pentru nimeni că mamografia este dureroasă. Gradul de suportabilitate diferă de la o pacientă la alta, dar rezultatele sunt superioare celorlalte metode de diagnosticare. Aceasta este singura investigație care poate evidenția microcalcificările - care, de multe ori, sunt singurele semne de cancer, deși nu dau niciun simptom și nu sunt palpabile. Apoi, este bine să menționăm că e nevoie nu doar de aparatură performantă, ci și de un specialist care să interpreteze corect rezultatele. Căci acele mici puncte de pe film nu pot reprezenta nimic sau pot fi debutul unei catastrofe. Așa că medicii trebuie să ia rapid măsuri”, a spus și profesor universitar doctor Alexandru Blidaru.

„Pe lângă medici buni și aparatură, trebuie să ai și noroc”

Pacienta Raluca Iliescu a confirmat spusele medicului. După mai multe investigații la centre private renumite din țară, aceasta a fost trimisă acasă, spunându-i-se că poate sta liniștită. „Pe filmele mele se vedea ceva foarte mic, și chiar dacă medicii la care am fost au spus că nu-i nimic nu puteam sta liniștită, așa că mi-am zis să mai cer o ultimă părere unui prieten, care m-a trimis de urgență la doctorul Teodorescu. Datorită dumneaei sunt astăzi în viață. Iar mesajul meu este să vă alegeți cu grijă medicul, fiindcă numai un ochi format, care a văzut sute, poate mii de analize în cariera sa, poate interpreta corect rezultatele. Dar este adevărat că, pe lângă medici buni și aparatură ultraspecializată, trebuie să ai și puțin noroc, căci nu știi pe mâna cui ajungi”. Așadar, provocarea pentru medicii din acest domeniu nu este să trateze leziuni mari, ci puncte mici, care abia se văd pe mamografie.

„Prioritară e viața, apoi reconstrucția”

În general, orice aspect nou-apărut pe film trebuie tratat cu suspiciune. Nu lăsați timpul să treacă pentru a vedea dacă este prieten sau dușman, deoarece poate fi prea târziu. „Executăm operații cât mai mici și adresate tumorii respective. Facem tot posibilul să nu ajungem la mastectomie, pentru că atunci lucrurile se complică, iar supraviețuirea trebuie să recunoaștem că nu este grozavă. În plus, de câțiva ani încercăm să ne ocupăm și de estetică în momentul aceleiași intervenții, în sensul că, dacă sânii sunt foarte lăsați, îi putem ridica sau, dacă e nevoie de reconstrucție, pacienta se trezește cu sâni noi. Legat de reconstrucție, aș vrea să adaug faptul că jumătate din timpul meu îl petrec convingându-le pe paciente să facă ce este mai bine pentru ele. E ca și cum undeva ar fi un incendiu, iar când vin pompierii proprietarul îi oprește la ușă să le spună: «Să nu-mi murdăriți covorul..., și dacă tot ați venit, haideți să vedem cum am putea aranja apoi mobila în living». Ei bine, asta încerc să le explic pacientelor. În cazul lor, prioritar este să-și salveze viața. Apoi... vom vedea ce e de făcut”, a adăugat profesorul Blidaru.

Caravană mobilă pentru mediul rural

Campania de informare despre cancerul de sân, numită „Nu am făcut destul” (și inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer - FABC și Liga Română de Cancer), continuă și în 2014. Pentru a veni în sprijinul pacientelor din mediul rural, care ajung mai greu la medic, o caravană va circula în perioada imediat următoare, astfel: 18-19 octombrie, în Argeș (localitățile Retevoiești, Davidești, Vulturești, Domnești și Cosești), 25-26 octombrie, în Galați (Corod) și Argeș (Micești, Ștefănești), iar la 22-23 noiembrie, în Ialomița (Ciulnița și Bucu) și Teleorman (Dobrotești). Persoanele interesate de consult și testări gratuite se pot deplasa în zilele respective în localitățile menționate.

Femeile care doresc să beneficieze de o mamografie gratuită se pot înscrie completând formularul de pe site-ul www.mamografia salveazavieti.ro sau dând like paginii de Facebook a campaniei

„Cancerul de sân nu  doare şi nu se vede, aşa că oamenii trebuie să fie conştienţi de existenţa lui şi să ia măsuri din timp“ doctor Teodorescu