Main menu

header

496 12 1de Cătălina Tăgârță

Amețelile, durerile de cap, alcoolemia sau graviditatea sunt simptome sau stări care le par firești oamenilor și, din păcate, omit să întrebe medicul cum pot gestiona situația pentru a le fi mai bine. Doctor Ramona Elena Andronache (foto), medic de familie și managerul Clinicii Romgermed Tineretului (București), ne-a vorbit despre posibilele afecțiuni ce se ascund în spatele banalelor amețeli, dar și despre celelalte probleme cu care se confruntă oamenii obișnuiți.

„Aparatul vestibular nu se poate adapta rapid după mișcare”

- Doamna doctor, ce ne puteți spune despre amețeli? Care sunt principalele motive pentru aceste probleme de sănătate, care apar în special când ne ridicăm brusc de pe scaun sau când mergem pe stradă!

- Mulți pacienți descriu că amețeala apare imediat după ce se ridică din pat, iar principalul motiv este hipotensiunea. Sau de partea cu amețelile mai poate fi responsabil și aparatul vestibular (totalitatea componentelor senzoriale ale urechii interne), care nu se poate adapta rapid după ce ai făcut mișcare. În multe cazuri, auzul este normal, nu e modificat, dar uneori sunt și situații când poți avea impresia că nu mai auzi foarte bine...

- Apropo de auz, cât de mult poate fi influențat acesta de telefonul mobil?

- Studiile demonstrează că ar avea influență foarte mare, dar în contextul în care-l folosești cu moderație, deci fără să exagerezi, nu ai de ce să te temi.

- Ce înseamnă utilizare cu limită? Unii au limită de cinci ore... alții de cinci minute sau cât credit mai au pe cartelă.

- E bine puțin seara ca cel să nu-l țineți în aceeași încăpere în care dormiți. Căci sunt persoane care dorm cu telefonul lângă cap, deși sunt cunoscute radiațiile emise de acesta...

„Simptomul poate apărea și în caz de spondiloză cervicală”

496 12 2- Dintre cauzele patologice ale amețelilor ce ar mai fi de menționat?

- Mai sunt și alte cauze, dar contează foarte mult și celelalte simptome cu care este asociată amețeala (stare de greață, durere de cap etc.). Spre exemplu, și accidentele vasculare pot avea ca simptom amețelile. Dacă în accidentul ischemic tranzitoriu amețeala nu durează mult, de obicei, în cele vasculare ischemice sau hemoragice, simptomul poate persista mai mult, dar amintesc din nou că, în acest caz, nu apare doar amețeala, ci apar și dureri de cap, stare de rău alterată... deci există simptomatologie care trebuie să dea de bănuit.

- În sarcină pot apărea amețeli?

- Desigur că pot apărea amețeli și în timpul sarcinii, explicația stă tot în irigarea aparatului vestibular.

- Dar pot apărea amețeli și din senin, adică neavând legătură cu probleme de sănătate? Ați întâlnit astfel de cazuri? Care este explicația?

- Da. De exemplu, dacă ieși dintr-o încăpere cu aer condiționat direct afară, la căldură, simți că nu mai ai aer. Evident că organismul nu-i obișnuit cu schimbările bruște de temperatură, iar dacă îl pui de la 20 de grade Celsius la 40 sau invers, desigur că pot apărea astfel de fenomene. Pe de altă parte, amețelile pot apărea și în caz de spondiloză cervicală, pot fi cauzate de alcool, de droguri, în acest ultim caz ele fiind asociate și cu halucinații și altele.

Alcoolul afectează viața consumatorului, dar și a celor din jur

- Că tot ați amintit de alcool, există medicamente care pot „trata” pacientul de acest viciu sau doar terapie?

- Există niște pastile care pot fi luate și care îl fac pe consumator să se simtă ciudat, dar unii insistă să bea în continuare. E important de spus că tratamentul se face, de regulă, în centrele de dezalcoolizare. Acolo, pentru a obține un rezultat cât mai bun și ca efectul să țină cât mai mult, tratamentul medicamentos este completat de psihoterapie. Și tocmai de aceea recomand ca pacientul alcoolic să fie tratat de o echipă. Cunosc persoane care au familii frumoase, au afaceri, dar nu pot renunța la acest viciu. Și e păcat, nu doar fiindcă „atacă” ficatul și poate duce la ciroză, ci mai ales pentru că obiceiul afectează și viața celor din jur.

- Am insistat cu întrebările fiindcă în România sunt mulți alcoolici și mă gândeam că poate există vreo soluție miraculoasă.

- Soluția este ca acești oameni să își recunoască problema. Dacă nu fac asta, nu prea sunt șanse să se schimbe ceva. Deci, oamenii trebuie să știe ce problemă au și să caute rezolvare, iar pentru asta e nevoie și de sprijinul familiei. Fiindcă adevărul este că, la un moment dat, până și familia se plictisește și are tendința de a-l lăsa baltă pe subiect, dar nici aceasta nu este o soluție. Cel mai bine ar fi să existe comunicare, înțelegere, să își recunoască problema... căci, altfel, alcoolicul nu prea își mai găsește motivație în viață.

„Dacă în accidentul ischemic tranzitoriu amețeala nu durează mult, de obicei, în cele vasculare sau hemoragice, simptomul poate persista mai mult, dar e însoțit de dureri de cap și stare de rău alterată“

„Monitorizările lunare le scutesc pe gravide de eventuale complicaţii“

- Printre pacienți se numără și gravide sau copii. Cât de des trebuie să vină la medicul de familie?

- Gravidele ar fi ideal să vină dinainte de a afla că sunt însărcinate, dar în multe cazuri sarcina este o... surpriză, și atunci se prezintă la cabinet când sunt deja însărcinate. Dacă nu sunt luate în evidența unui medic ginecolog trebuie să le recomand cuiva, iar până să ajungă la acesta le monitorizez tensiunea arterială și le prescriu un set de analize (atât cele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, cât și setul de analize suplimentare: toxoplasmă, chlamidia, herpes, rubbela, cytomegalovirus, mai nou listeria și altele).

- Sunt multe paciente care nu au posibilitatea să-și plătească analizele? Ce e de făcut în acest caz?

- Majoritatea pacientelor se monitorizează exact cum trebuie. Dar, din păcate, sunt și unele gravide care chiar nu au cu ce să își facă acele analize costisitoare recomandate de medici și vin să te întrebe: „Care este mai importantă, la care să renunț și la care nu?!” Și e cam greu să îi spui, căci nu știi niciodată ce se întâmplă, și apoi tu vei fi responsabil că ai îndrumat-o. Și pe această cale aș vrea să trag un semnal de alarmă cu privire la gravidele care nu au bani: e bine să vină la medic cel puțin pentru a face analizele decontate de CAS, pentru a monitoriza tensiunea, glicemia, urina (căci la gravide sunt frecvente infecțiile urinare)... Apoi, sunt cunoscute cazurile de diabet gestațional, iar monitorizările lunare le scutesc de eventuale complicații.

- Colaborați și cu medicul ginecolog?

- Mie așa-mi place, să colaborez cu colegii mei, nu să le trimit gravida și, gata, să uit de ea... Și încă ceva: le atrag atenția doamnelor însărcinate să întrebe de fiecare dată medicul înainte de a lua antibiotic. Trebuie evaluate întotdeauna beneficiile și riscurile administrării, și să alegi în cunoștință de cauză dacă vei prescrie sau nu un anumit medicament.