Main menu

header

de Dana Purgaru

Medicament contra cancerului de sân, lansat în 2015

Palbociclibul, un medicament experimental contra cancerului de sân, va intra în SUA într-o procedură accelerată de testare, ultima înainte de posibila lansare pe piaţă. Anul acesta, compania farmaceutică producătoare a anunţat că un test clinic a arătat că noul medicament încetineşte dezvoltarea cancerului de sân în stadiu avansat. Administrat împreună cu un alt medicament anticancer, aflat deja pe piaţă, Letrozol (Femara), tratamentul experimental a dus la stoparea dezvoltării tumorilor canceroase timp de 20 de luni în medie.

Progres major în lupta cu diabetul tip I

Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au reușit să producă în laborator sute de milioane de celule betapancreatice cu ajutorul celulelor stem. Acesta este un progres major în cursa pentru găsirea unui tratament contra diabetului tip I. Testele au arătat că aceste celule obținute în laborator pot produce insulină şi pot controla nivelul glicemiei timp de mai multe luni la rând.

Vedere redată cu celule stem

Cercetătorii de la Jules Stein Eye Institute din Los Angeles, SUA, au reuşit un tratament revoluţionar pentru persoanele nevăzătoare şi au redat parţial vederea unor bolnavi. Oamenii de știință au folosit celule stem, pe care le-au programat să se transforme în celule epiteliale pigmentare din retină. Acestea au fost apoi transplantate în ochi. La experiment au luat parte 18 pacienţi care îşi pierduseră vederea. La 10 dintre ei, ochiul unde fusese făcut transplantul vedea mai bine.

Cauza surdităţii congenitale: o infecţie din timpul sarcinii

Infecţia cu citomegalovirus (CMV) a femeilor în cursul sarcinii este cea mai frecventă cauză a surdităţii congenitale a copiilor, dar și a convulsiilor, problemelor motorii și de vedere și a retardului mintal. Virusul contractat în aceste condiţii poate provoca şi alte probleme grave la copii, motiv pentru care specialiştii avertizează mamele să respecte măsurile de igienă, printre care și folosirea de prezervative, pentru a evita contractarea CMV de la partenerii la care virusul este activ.

Un pas până la „fabricarea“ uterelor în laborator

Specialistul suedez Mats Brännström, care a reușit să efectueze în premieră transplanturi de uter - metodă care a avut deja ca rezultat naşterea unui bebeluş - intenţionează să facă un pas mai departe: să „crească” utere în laborator. El a reușit deja să producă uter de şobolan, iar acum vrea să întreprindă un proiect de producere în laborator a unor utere umane, destinate femeilor care s-au născut fără acest organ sau cărora le-a fost extirpat uterul ca urmare a unor probleme medicale.