de Dana Purgaru
Bucătăria vegană câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în întreaga lume, persoane preocupate de sănătatea lor şi a familiei, care cred în puterea vindecătoare a hranei vii, vegetală, nepreparată termic. Ligia Pop, expertă în alimentaţia raw, crudă, ne-a împărtăşit câteva reţete rapide, ce vă pot ajuta să vă schimbaţi complet modul de viaţă.
Supă de tomate
Ingrediente: 3 roşii, 1 lingură cu ulei presat la rece, 1 căţel de usturoi, sare după gust, 1/2 linguriţă cu cimbru uscat şi 1 litru apă călduţă (40˚C).
Mod de preparare: toate ingredientele se mixează în blender două minute. La final, puneţi în supă cuburi de avocado, bucăţi de roşii sau o lingură cu sâmburi de floarea-soarelui. Pentru a îmbogăţi supa, puteţi adăuga în mixer, de exemplu, un ardei roşu, un dovlecel sau 1/2 morcov.
Guacamole pe felii de roşii
Ingrediente: 1 avocado bine copt, 1 căţel de usturoi zdrobit, 1 ceapă mică tocată mărunt, 1 roşie mare tocată cuburi, zeamă de la 1/2 lămâie şi sare după gust.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele în mixer, iar pasta rezultată se serveşte pe felii de roşii.
Paté de dovlecei
Ingrediente: 1 dovlecel fără coajă tăiat mărunt, 1 vârf de cuţit cu pastă de susan, zeamă de la 1/4 lămâie, 1 lingură cu ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, 1 lingură cu cimbru verde şi pătrunjel tocat, 1 linguriţă cu praf de ardei iute şi sare după gust.
Mod de preparare: toate ingredientele se mixează, iar compoziţia se serveşte cu legume.
Chiftele de conopidă
Ingrediente: 1 conopidă mică, zeama de la 1/2 lămâie, 6 linguri cu seminţe de in înmuiate două ore, 2 linguri cu fulgi de drojdie inactivă (de la Plafar), sare după gust, 2 linguri cu ulei şi 2 căni cu făină de nucă măcinată sau din migdale.
Mod de preparare: toate ingredientele se amestecă şi se lasă cinci minute să se pătrundă. Dacă nu se „leagă” se mai pune făină. Se formează chiftelele, ce se dau prin făină de nucă.
Orez cu sos de legume
Ingrediente: 1/2 cană cu orez sălbatic, 2 căni cu apă, 1 linguriţă cu sare, 2 linguri cu mix de condimente, 1 ardei, 1 roşie, 2-3 cuburi de rădăcini de ţelină şi pătrunjel, 1 vârf de cuţit cu cimbru, 1 vârf de cuţit cu pătrunjel tocat, 3 linguri cu ulei presat la rece, 2 căţei de usturoi, 1/2 linguriţă cu miere şi sare după gust.
Mod de preparare: orezul se lasă la înmuiat timp de 48 de ore în apă cu sare şi mixul de condimente, până când „înfloreşte”. Restul ingredientelor se mixează până se formează un sos, ce se serveşte alături de orez.
Lapte de migdale/nuci
Ingrediente: 1 cană cu migdale/nuci înmuiate peste noapte, 2-3 căni cu apă călduţă, 3-4 linguri cu îndulcitor natural şi esenţă de vanilie.
Mod de preparare: ingredientele se procesează în blender, iar lichidul se strecoară printr-un tifon. Dacă doriţi un lapte mai gras, dublaţi cantitatea de nuci. Puteţi adăuga, opţional, fructe, curmale, miere, vanilie, rom, cacao sau carob. Pulpa rămasă la strecurare se poate amesteca împreună cu fructe uscate şi folosi la o prăjitură.
Gingerată
Ingrediente: 1 rădăcină medie de ghimbir, zeama de la 2 lămâi, 3-4 linguri cu îndulcitor natural (sirop de agave, de arţar, pastă de curmale sau miere) şi 1 litru de apă.
Mod de preparare: ghimbirul se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe. Se adaugă împreună cu restul ingredientelor în blender şi se procesează până la omogenizare. Lichidul obţinut se strecoară cu ajutorul unui tifon. Se serveşte cu felii de lămâie şi se poate păstra la frigider timp de trei-patru zile.
Bombonele din curmale şi nucă de cocos
Ingrediente: 1/2 kg curmale sau smochine uscate şi 300 g fulgi de nucă de cocos.
Mod de preparare: curmalele sau smochinele se lasă la înmuiat o oră. Se dau apoi prin robot împreună cu fulgii de cocos şi se fac bombonele ce se pot da prin fulgi de nucă de cocos, nucă măcinată, cacao sau pudră de roşcove.
Prăjitură de mere
Ingrediente: 1 vârf de cuţit cu praf de cuişoare, 1/2 linguriţă cu scorţişoară, 50 g stafide, 5 linguri cu făină de sâmburi de floarea-soarelui, 2 mere şi fructe pentru ornat şi 1-2 linguri cu apă.
Mod de preparare: puneţi în mixer stafidele, jumătate din cantitatea de scorţişoară, un măr tăiat cuburi şi o lingură cu apă. Turnaţi apoi pasta într-un bol, puneţi patru linguri cu făină de floarea-soarelui. Se pun în mixer al doilea măr cubuleţe, restul de scorţişoară, praful de cuişoare şi o lingură cu făină de floarea-soarelui. Aşezaţi prima compoziţie obţinută într-o formă, presaţi bine şi apoi puneţi şi a doua pastă, presaţi din nou, îndepărtaţi forma şi ornaţi cu fructe.
Tort de ciocolată şi mentă
Ingrediente pentru compoziţie: 1 legătură de frunze de mentă, 2 linguri cu ulei de palmier, 4-5 linguri cu miere, 3-4 linguri cu cacao sau carob, 1 cană cu caju/migdale (înmuiate o oră), 1/4 cană cu apă.
Pentru ornat: 1 kiwi, 1 căpşună, 5 flori de levănţică şi 5 linguri cu nucă de cocos.
Mod de preparare: toate ingredientele pentru compoziţie se amestecă în blender până la omogenizare, iar pasta se pune apoi într-o formă de tort cu inel şi se introduce în frigider până se încheagă. La final se ornează.
Gem de prune
Ingrediente: 300 g prune proaspete fără sâmburi, 2 linguri cu miere sau alt îndulcitor natural şi 100 ml apă.
Mod de preparare: toate ingredientele se trec prin blender până devin o pastă omogenă. Acest gem se poate păstra în frigider timp de două zile.
- Ligia Pop este autoarea cărţilor „Reţete vegane fără foc”, „Germeni şi vlăstari, surse de sănătate şi energie” şi „Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi” şi deţine site-ul www.ligiapop.com, unde puteţi găsi toate informaţiile necesare despre modul de viaţă vegan şi mai multe reţete.