Main menu

header

...Astăzi, teatrul nu se mai joacă doar pe scenele clasice. Este la modă explorarea a tot felul de spații neconvenționale. Unul dintre ele l-am descoperit în cadrul celui mai vechi Festival Internațional de Teatru din România, ATELIER 25, la Baia Mare. În Muzeul de Etnografie, într-o șură numită „Valea Vinului”, printre lavițe de lemn, ștergare, cu spectatori de toate vârstele stând pe baloți de paie, sub cerul liber, am urmărit realmente un încântător spectacol de teatru clasic, „Doctor fără voie” de Moliere, cu actorii jucând la teatre din București, din Ploiești, din Târgu Jiu, din Târgoviște, cu regizor profesionist, Victor Olăhuț, angajat al Teatrului din Baia Mare, după ce a montat și la Naționalul din Cluj, oraș unde a terminat facultatea la clasa regretatei Mona Chirilă.

...Nu era întâiul spectacol de acest gen, el se înscrie între 40 de produse de o inedită Companie ambulantă numită sugestiv „Cultură’n șură”, pornită la drum, în 2013, în satul Hida, județul Sălaj, cu piesa „Fisura”, de Flavius Lucăcel. Un experiment fascinant, cu toată suflarea satului adunată la Teatru-n șură!... Au urmat alte trei piese montate cu har, „Cerere în căsătorie”, de Cehov, „Experimentul”, de Ion Băieșu, și amintita comedie a lui Moliere, distinsă, la ATELIER 25, cu Premiul pentru Cel mai bun spectacol în spațiu neconvențional! Spectacole care au colindat peste 20 de sate din județele Sălaj, Maramureș, Alba, Cluj, Sibiu, Dâmbovița, Vâlcea, ba s-au produs și în Capitală, la Muzeul Satului!

...O asemenea Companie inedită a fost ideea tânărului, dar valorosului regizor Victor Olăhuț, de 34 de ani, născut în județul Sălaj, și a prețuitei actrițe Florentina Năstase, de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești. Compania „Cultură’n Șură” își are sediul în București, s-a bucurat din plecare de sprijinul Centrului de Cultură și Artă Sălaj și al câtorva primării, a apărut, din când în când, și câte un Mecena în măsură să susțină, fie și simbolic, pasiunea și nobila Idee. Aceea de a scoate sătenii din fața televizoarelor, de a le face viața frumoasă, fie și câteva clipe, și de a stimula puținii tineri care au mai rămas pe la sate să citească o carte. La Hida, Surduc, Galda, Râșca și în atâtea alte cătune, sătenii au descoperit magia Thaliei, prin sublima dăruire a unor oameni care iubesc cu adevărat Teatrul, ei luptând nu doar cu marile probleme materiale, dar și cu neîncrederea unor oameni cu bani deciși „să nu arunce sămânța unde nu crește iarba”! Din fericire, Teatrul răsare minunat și în șurele din satele României, îmbogățind sufletul țăranilor tot mai săraci, semn că zbuciumul Companiei „Cultură’n Șură” trebuie susținut de mai mulți!

...Alături de câteva sute de spectatori veniți la „Doctor fără voie” din Șura „Valea Vinului”, am aplaudat prestațiile excelente ale Florentinei Năstase (nominalizată la Premiul Cea mai bună actriță la Festivalul de la Baia Mare!), Bogdan Costea, Marin Grigore, Iulian Gliță, Marius Costache, Lavinia Cosma, Rodica Pașca și inspirația regizorului-arhitect Victor Olăhuț!