de Veronica Zărescu
Odată cu venirea căldurii, tot mai mulţi părinţi aleg să îşi petreacă week-end-ul cu bebeluşii la piscină, la ştrand sau chiar la mare. Trebuie însă să ţineţi seama de câteva sfaturi înainte de a intra cu micuţul în apă.
Este bine de ştiut că primul contact cu apa poate influenţa percepţia copilului faţă de mediul acvatic. Este destul de înfricoşător pentru un bebeluş să nu îşi mai simtă greutatea corpului şi să fie înconjurat de apă. Cei mai mulţi părinţi au tendinţa să ţină copilul în poziţia orizontală, pe spate. Din contră, bebeluşii preferă poziţia verticală, care le dă un sentiment de securitate mai mare şi le permite să se mişte liber.
Poziţii de înot recomandate pentru bebeluşi
Pentru a face cât mai plăcut timpul petrecut de micuţ în apă, specialiştii vă recomandă câteva poziţii în care bebeluşul dumneavoastră se va simţi în siguranţă şi va învăţa să iubească apa.
1. Aşezat: este o poziţie de bază, care permite bebeluşului, începând de la vârsta de 6 săptămâni, să dea din picioare, iar mai târziu să îşi mişte şi braţele. Mama sau tatăl vor ţine mâna dreaptă sub funduleţul bebeluşului, în vreme ce mâna stângă va susţine lejer abdomenul.
2. Faţă în faţă: părintele îl ţine pe micuţ cu ambele mâini de sub axile cu faţa spre el, în poziţie verticală, şi se deplasează uşor prin apă. Se menţine permanent contactul vizual cu bebeluşul.
3. „Pe burtică”: unul dintre părinţi îl ţine pe micuţ cu spatele spre pieptul său şi cu podul palmelor îi susţine tălpile picioarelor. În această poziţie, el începe să dea din mâini şi poate fi deplasat prin apă către celălalt părinte aflat la mică distanţă.
4. Plutirea dorsală (pe spate): părintele prinde cu ambele palme umerii şi trunchiul copilului şi îl deplaseză încet pe suprafaţa apei. Această poziţie se poate practica şi ţinând bebeluşul pe spate cu o mână sub cap şi gât şi cealaltă sub funduleţ.
Nu se impune o limită a timpului de „bălăceală”, dar ar fi bine să faceţi pauze dese, pentru a permite pielii bebeluşului să îşi păstreze aspectul natural şi să menţină echilibrul termic al organismului.