Main menu

header

de Claudia Tarţa

Toate nereuşitele copiilor se adună în sufletul părinţilor şi este foarte dureros să asculţi un adult care vorbeşte cu tristeţe despre nereuşitele şi neîmplinirile odraslelor. Nu există o reţetă care să te înveţe cum să devii un părinte bun, dar cred că este foarte important să fii prezent pentru copilul sau copiii tăi şi să le oferi exact ceea ce au nevoie: atenţie, dragoste necondiţionată şi susţinere.

Tânăr şi debusolat
M-a întristat durerea unui părinte care povestea despre băiatul său (al doilea născut) că, la 29 de ani, şi-a distrus viaţa din cauza consumului de droguri. Întotdeauna în astfel de situaţii stau şi mă gândesc şi încerc să găsesc motivul dramei. În cazul de faţă, din istorisirile acestui tată, a rezultat faptul că părinţii nu au fost uniţi când a fost vorba despre educaţia copiilor. Mama a fost cea care şi-a protejat şi şi-a „acoperit” băiatul atunci când ar fi trebuit să alcătuiască o echipă cu soţul dânsei, să se impună şi să ia atitudine în momentul în care a observat că ceva este în neregulă cu copilul lor. Alt element important este acela că între el şi sora sa era o diferenţă destul de mare, iar mezinul s-a simţit de multe ori dat la o parte, mai puţin iubit, neînsemnat şi marginalizat.
Mai dureros este că acest tânăr a terminat o facultate şi, în loc să-şi continue viaţa, s-a pierdut pe undeva printre droguri, într-un anturaj dubios, teribilist. După 30 şi ceva de ani de căsătorie, această familie s-a destrămat din cauza neînţelegerilor din cuplu cauzate de obiceiurile propriului fiu.

Adulţii trebuie să fie de acord unul cu altul
Aşa cum nu există o reţetă pentru a te învăţa cum să fii un părinte bun - nu perfect, deoarece nu există perfecţiune - este esenţial ca în cuplu să existe unitate, omogenitate între părinţi, pentru a participa la unison la educarea copiilor. Dragostea necondiţionată, echilibrul, stabilitatea, atenţia, unitatea sunt ingredientele esenţiale în procesul educaţional, deoarece le oferă copiilor puterea de a se avânta în viaţă, de a se adapta şi de a face alegerile optime pentru ei, nu de a se confunda cu anturajul.